Ειδήσεις

Σε λευκό κλοιό όλος ο Νομός Καρδίτσας


Σε λευκό κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες όλος ο Νομός Καρδίτσας αφού το κύμα κακοκαιρίας Μήδεια επηρέασε σημαντικά την περιοχή μας.

Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου η χιονόπτωση άρχισε να γίνεται πυκνή και στα πεδινά, ενώ συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και την Κυριακή.

Στον ορεινό όγκο το ύψος του χιονιού έφθασε τα 60 έως 70 εκατοστά και στην πεδινή ζώνη τα 30 εκατοστά.

Στα λευκά ντύθηκε και η πόλη της Καρδίτσας και το πρωί της Κυριακής αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποία βγήκαν από τα σπίτια τους προκειμένου να απολαύσουν το όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό.

Την ίδια στιγμή, οι αποχιονισμοί συνεχίζονταν εντατικά προκειμένου να μείνει ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε όλο το οδικό δίκτυο και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Το κέντρο της Καρδίτσας ήταν προσπελάσιμο, αν και οι πεζοί έπρεπε να κινηθούν και αυτοί από τους δρόμους μιας και, κατά τη διάρκεια του αποχιονισμού, το χιόνι από τους δρόμους μετατοπίστηκε σε κάποια πεζοδρόμια καλύπτοντάς τα.

Πολλά δέντρα και φυτά έσπασαν ή είναι έτοιμα να σπάσουν λόγω του χιονιού που τα έχει σκεπάσει, γι ΄ αυτό θα πρέπει να προσέχουν και οι πεζοί.

Τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή Ενότητα και Δήμοι) όσο και όλες οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές (όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ.) παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή.

Τα μόνα σημαντικά προβλήματα – μέχρι αυτή τη στιγμή – έχουν να κάνουν με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιοχές τόσο της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα όσο και της Καρδίτσας.

Η κατάσταση, πάντως, θα συνεχίσει να είναι δύσκολη και τις επόμενες μέρες αφού οι πολικές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και ο παγετός χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Στο Νομό μας, το θερμόμετρο θα δείχνει υπό του μηδενός μέχρι και την Τετάρτη και έτσι όλοι θα πρέπει να προσεχτικοί.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Μουζακίου: Κλειστά λόγω χιονιά τα σχολεία
Επόμενο άρθρο Στις φλόγες τυλίχθηκε ξενώνας στα Καλύβια Πεζούλας