Πρωτοσέλιδο

Σε λευκό κλοιό τα ορεινά και βροχές στα πεδινά


Χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά και βροχοπτώσεις στα πεδινά έφερε στο Νομό Καρδίτσας, η επιδείνωση του καιρού.

Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης και σύσσωμος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας και όλες οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες βρίσκονταν επί ποδός και φυσικά παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή.

Στη λίμνη Πλαστήρα το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 με 40 εκατοστά, στην Αργιθέα τα 50 με 60 και στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου τα 70 εκατοστά.

Σε περιοχές των Δήμων λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό, με τους αποχιονισμούς να είναι συνεχείς, ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη για όποιον θα πρέπει να μετακινηθεί.

Στην πεδινή ζώνη του Νομού, καταγράφηκε σημαντική βροχόπτωση, παρόλα αυτά η στάθμη στα ποτάμια είναι σε καλό επίπεδο.

Αισθητή είναι παντού και η πτώση της θερμοκρασίας.

Όλα τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά.

Να θυμίσουμε ότι το απόγευμα της Τετάρτης είχε ηχήσει το 112 της Πολιτικής Προστασίας στα τηλέφωνα των Καρδιτσιωτών που προειδοποιούσε για μια δύσκολη Πέμπτη και συνιστούσε προσοχή και περιορισμό των μετακινήσεων.

Στο μεταξύ, σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Από εδώ και πέρα:

Την Παρασκευή (27-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

  1. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ραντεβού στις κάλπες και να είστε σίγουροι ότι έχετε κατοχυρώσει τα Έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Επόμενο άρθρο Στο πλευρό των καστανοπαραγωγών η Περιφέρεια Θεσσαλίας