Ειδήσεις

Σκέψεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων για τη Λευκή Νύχτα


Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων δηλώνουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας στον θεσμό της «Λευκής Νύχτας» που έχουν καθιερώσει οι «ευνοημένοι» αυτής, όπως είναι οι εμπορικές αλυσίδες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Είμαστε ενάντια γιατί ξεχειλώνει τα ωράρια, ανοίγει την κερκόπορτα για γενίκευση αυτών των συνθηκών και μόνο συγκεκριμένες επιχειρήσεις ωφελούνται.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον επαγγελματικό κόσμο του νομού μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν τονώνεται με μια «λευκή νύχτα». Το γεγονός ότι ενάμιση μήνα μετά, η πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν έχει πάρει καμία αποζημίωση όπως αντίστοιχα και τα νοικοκυριά για τις «πρόσκαιρες ανάγκες» όπως τις χαρακτήρισαν, αφήνουν καθημερινά το αποτύπωμά τους στους τζίρους μας. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το ότι αυτή τη στιγμή στο νομό υπάρχει κόσμος πραγματικά στο δρόμο, χωρίς σπίτι, χωρίς εισόδημα, χωρίς αύριο.

Η  πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας προχωράει στην πραγματοποίηση «Λευκής Νύχτας» σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια. Μια δράση που περιλαμβάνει την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων της πόλης μας μετά τις 21:00 μμ.

Μας παρουσιάζουν την «Λευκή Νύχτα» σαν μια γιορτή στους δρόμους της πόλης μας για να τονωθεί η αγορά και το τουριστικό «προϊόν». Σκοπός της «Λευκής νύχτας» είναι να «κατεβάσει το καταναλωτικό κοινό στο κέντρο της πόλης» να μάθει τον καταναλωτή ότι έχει την «ελευθερία» να ψωνίσει ό,τι ώρα θέλει, ακόμα και τα μεσάνυχτα. Έτσι «αθώα» ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και το άνοιγμα τις Κυριακές. Αποτέλεσμα, στην ουσία, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η δουλειά (σε πολλές περιοχές της Ελλάδας) 365 μέρες το χρόνο.

Εσκεμμένα, θεωρούν ότι η αγορά είναι ενιαία και ότι όλοι, μικροί-μεγάλοι, είναι το ίδιο και ωφελούνται εξίσου. Αλήθεια, ποιος αυτοαπασχολούμενος ή μικρός έμπορος μπορεί να δουλεύει σε αυτούς τους ρυθμούς χωρίς κάποιες μέρες για ξεκούραση; Κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι οι μικροί και οι μεγάλοι διέπονται από διαφορετικούς νόμους π.χ. φορολογία, χρηματοδότηση, επιδοτήσεις κ.ά.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, ενημερώνει τους εμπόρους που απασχολούν προσωπικό να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Ποια νομοθεσία; Αυτή που έχει τσακίσει εμπόρους και εργαζόμενους μαζί; Δεν ξέρουνε ότι όπου γίνανε ωράρια λάστιχα και μισθοί πείνας μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι δεν βγήκαν ωφελημένοι; Τα μεγάλα καταστήματα λειτουργούν συνεχόμενα, συσσωρεύουν κέρδη, έχουν μικρότερο κόστος αγοράς εμπορευμάτων λόγω όγκου παραγγελιών και μπορούν να κάνουν καλύτερες τιμές ενώ οι μικροί έμποροι δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν σε καμία περίπτωση. Να γιατί χρειάζεται κοινή πάλη μικρών εμπόρων και εργαζομένων.

Μας λένε ότι με αυτό το θεσμό ενισχύεται η «τοπική οικονομία». Αλήθεια πως; Όταν εμείς οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι τα βγάζουμε δύσκολα πέρα, όταν ο Θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται κάτω από τη λάσπη και η κινητήρια δύναμη του νομού μας, οι αγρότες, φέτος δεν θα έχουν εισόδημα, πως θα επιλέξουν για τις αγορές τους ένα κατάστημα της γειτονιάς που είναι πιο ακριβό από μια αλυσίδα; Αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος και δεν δοθούν ΤΩΡΑ όλες οι αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, στην άγρια φορολόγηση, στην Υγεία και στην Παιδεία, προστασία από την επίθεση των μονοπωλίων δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε. Με αυτούς τους όρους στην ίδια τοπική οικονομία υπάρχουν και θα κυριαρχούν τα μονοπώλια.

Οι «Λευκές νύχτες» δεν πρόκειται να γεμίσουν το πορτοφόλι του αγρότη και του εργαζόμενου αλλά ούτε και το δικό μας. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν ουσιαστικά θα είναι οι συνήθεις ύποπτοι μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου.

Οι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι, ξέρουν πολύ καλά ότι ο μικρός για να αντέξει, να επιβιώσει, χρειάζεται μέτρα για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την εξοντωτική φορολογία, την κατάργηση στα κάθε λογής χαράτσια.

Το νέο νομοσχέδιο για της κυβέρνησης εξαπολύει ακόμη πιο άγριαφορολεηλασία στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και θα οδηγήσει στην ακόμη παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας και σε περαιτέρω διόγκωση των χρεών.

Οι συνάδελφοι επίσης γνωρίζουν καλά ότι όταν ο εργαζόμενος και ο μικρός αγρότης δεν έχει λεφτά στην τσέπη του δεν θα έρθει να ψωνίσει. Αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι ούτε η ψυχολογία ούτε οι παραπάνω ώρες ανοιχτά. Είναι τα χρήματα που δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειώδες ανάγκες. Είναι οι καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης,στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα που οδηγούν στην ακραία φτώχεια την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και εμάς μαζί. Δυστυχώς όλοι οι επαγγελματίες τις πόλεις μιλάνε για τον «μαύρο χειμώνα» που έρχεται.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δράσεις ως «γιορτές» ούτε μπορούμε να «βάλουμε πλάτη» για να κινηθεί δήθεν η «αγορά», για να προωθηθεί το «τουριστικό προϊόν» και να έρθει η «πολυπόθητη ανάπτυξη».

Μονόδρομος για την Αγωνιστική Συσπείρωση είναι να διεκδικηθεί από τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες, τους συνταξιούχους και όλους αυτούς που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – οδοστρωτήρας που τσακίζει το εισόδημά μας.
  • Άμεση αποζημίωση όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στο 100% των ζημιών
  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Μη επιστροφή της επιστρεπτέας σε αυτούς που πήραν έως 30.000 ευρώ

 

Προηγούμενο άρθρο Ετοιμάζεται master plan για την πληγείσα Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Στα καζαναριά η ΠΑΚ Θεσσαλίας