Ειδήσεις

Στα καζαναριά η ΠΑΚ Θεσσαλίας


Το ετήσιο ραντεβού με την παράδοση και τη μακρόχρονη ιστορία της παραδοσιακής απόσταξης τσίπουρου, έδωσαν για μια ακόμη χρονιά στελέχη της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, τα οποία συναντήθηκαν χθες το βράδυ στο αποστακτήριο που διατηρεί στο Λόφο Ελασσόνας, ο αντιπρόεδρος της αγροτικής κίνησης για την Π.Ε. Λάρισας  και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων επαρχίας Ελασσόνας  κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, παρουσία του προέδρου της ΠΑΚ Θεσσαλίας κ. Χρήστου Αθανασιάδη και των νέων Αντιπεριφερειαρχών, με την παράταξη του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα,  κ.κ. Κώστα Τέλιο από Καρδίτσα και Βαγγέλη Αποστόλου από Λάρισα καθώς και του μέλους του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Θεόδωρου Παναγιωτίδη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΑΚ Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης, επισήμανε τα εξής:   

«Οι διήμεροι αποσταγματοποιοί-αμπελουργοί,  αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και η φετινή περίοδος προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, αφού η αμπελοκαλλιέργεια δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από τον περονόσπορο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επηρέασαν μεν την ποσότητα αλλά ευτυχώς, όχι την ποιότητα του προϊόντος και οι παραγωγοί αναμένουν τη σχετική αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, ενώ έχουμε και τις τεράστιες καταστροφές σε αμπέλια που προξένησαν οι φονικές κακοκαιρίες Daniel και Elias.

Επιπρόσθετα στους αμβυκούχους-αμπελοκαλλιεργητές,  προκύπτουν ζητήματα με τις περσινές αλλαγές και κυρίως τον τριπλασιασμό στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ δεν ξεχνάμε και την αλλαγή της ονομασίας του παραγόμενου προϊόντος από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά σε «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων», μέσω της οποίας χάνεται η παραδοσιακή ονομασία και η ταυτότητα του προϊόντος που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.

Το παραγόμενο τσίπουρο των αμβυκούχων-αμπελοκαλλιεργητών, πέραν της άριστης ποιότητάς του, αποτελεί  ένα συμπλήρωμα της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών και η Πολιτεία θα πρέπει να στέκεται αρωγός απέναντι σε όλους τους ανθρώπους».

Προηγούμενο άρθρο Σκέψεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων για τη Λευκή Νύχτα
Επόμενο άρθρο Με τον Χρήστο Τριαντόπουλο συναντήθηκε ο βουλευτής Τέλης Σπάνιας