Ειδήσεις

Σωκράτης Αλειφτήρας (υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την «Πλεύση Ελευθερίας») στο Ηχόραμα 100,8: Να στείλουμε έναν αγρότη στο Ευρωκοινοβούλιο


Για την  υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο με το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας», τους στόχους του, αλλά και για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας,  όπως κλιματική κρίση, ακρίβεια, αγρότες και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Σωκράτης Αλειφτήρας.

Ο κ. Αλειφτήρας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Αλειφτήρα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση:  Κατάγεστε από τα Φάρσαλα, είστε αγρότης, γνωρίζετε πολύ καλά τα θέματα των αγροτών και τα ζητήματα και τις ανάγκες της Θεσσαλίας, που μετά τις πλημμύρες είναι πολύ σοβαρά και έντονα. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να πείτε το ναι στην υποψηφιότητά σας για την Ευρωβουλή; Για ποια Θεσσαλία αγωνίζεστε;

Απάντηση: Όπως πολύ σωστά είπατε, κατάγομαι από τα Φάρσαλα, έχω τελειώσει το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2002 αλλά, από εκεί και πέρα, από επιλογή αποφάσισα να ασχοληθώ με τοβ πρωτογενή τομέα γιατί ήταν ένας τομέας ο οποίος με ΄΄γέμιζε΄΄ και με τον οποίο πραγματικά ήθελα να ασχοληθώ από μικρό παιδί και έτσι επέστρεψα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Φάρσαλα.

Ασχολούμαι με τον πρωτογενή τομέα, καλλιεργώ βαμβάκια, καλαμπόκια και σιτάρια στην πεδιάδα των Φαρσάλων.

Ασχολούμαι συνδικαλιστικά σε ό,τι αφορά στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στον πρωτογενή τομέα. Συμμετέχω ανελλιπώς σε όλες τις κινητοποιήσεις  και από το 2019 είμαι εκπρόσωπος τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Θεωρώ ότι υπάρχει ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα. Το είδαμε, εξάλλου, και το χειμώνα με τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όλη η Ευρώπη έχει ξεσηκωθεί με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά πρώτοις και κατά δεύτερον με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων έκαναν μη βιώσιμη την κατάσταση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και έτσι αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε με τα μπλόκα ό,τι καλύτερο μπορούμε για την επιβίωσή μας.

Η Θεσσαλία, όπως σωστά αναφέρατε, τα τρία – τέσσερα τελευταία χρόνια, και τα ξέρετε και εσείς στην Καρδίτσα γιατί το ζήσατε, πέρασε τρεις μεγάλες καταστροφές με τον Ιανό, τον Daniel,, τον Elias, οποία άφησε πίσω της, εκτός από θύματα, από ανθρώπινες ζωές, στην Καρδίτσα ο Daniel, άφησε πάρα πολύ μεγάλες ζημιές σε σπίτια αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Είχαμε πολύ μεγάλες απώλειες όσον αφορά τη φυτική παραγωγή, τη ζωϊκή παραγωγή, πάρα πολύ μεγάλες απώλειες όσον αφορά το έγγειο κεφάλαιο που είναι τα μηχανήματα, τα λάστιχα, οι πομόνες.

Θεωρώ ότι έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω όσον αφορά τις αποζημιώσεις και επειδή πολλά από αυτά τα χρήματα που θα δοθούν για αποζημιώσεις, κυρίως από την κρατική αρωγή, αλλά και για να επανέλθει η Θεσσαλία, να μπορεί να επανέλθει βέβαια, σε μια σχετική κανονικότητα, πολλά από αυτά τα χρήματα προέρχονται από ευρωπαϊκές επιτροπές. Όπως είναι το πρόγραμμα για τη λίμνη Κάρλα που έχει προϋπολογισμό 42 εκατομμύρια ευρώ και θα πληρώνονται οι αγρότες για δυο χρόνια καθώς δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Και εσείς στην Καρδίτσα έχετε σίγουρα τέτοιες εκτάσεις που θα μπουν σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι ευρωπαϊκά χρήματα και όλο αυτό το δύσκολο πανευρωπαϊκό περιβάλλον που αφορά τον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με τις ζημιές και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, με έκανε να ασχοληθώ ενεργά και να πω το ναι στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μια πολιτικό την οποία θεωρώ τίμια, η οποία αγωνίζεται στο πλευρό αγροτιών και κτηνοτρόφων, δεν έχει πρόβλημα και δεν φέρνει ΄΄αντιρρήσεις΄΄ με οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης αποφασίζουν οι αγρότες, είτε είναι συλλαλητήρια είτε είναι μια διαμαρτυρία είτε ακόμα και τα μπλόκα στις εθνικές οδούς, και έτσι, επειδή έχω και φιλική σχέση μαζί της, αποφάσισα να συστρατευτώ στο πλευρό της και μαζί της να διεκδικήσω την είσοδο μου στην Ευρωβουλή. Ένας αγρότης στην Ευρωβουλή, μετά τον αείμνηστο Γιάννη Πατάκη.

Θεωρώ ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος ώστε να φέρω  τα θέματα αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και γενικότερα του πρωτογενή τομέα και της Θεσσαλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ερώτηση:  Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός που θα βασίζεται στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και στις σημερινές συνθήκες, όπως η κλιματική κρίση. Η Θεσσαλία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τις πλημμύρες. Πως θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί ουσιαστικά και πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να θέσει σε προτεραιότητα τη διαχείριση τέτοιων φυσικών φαινομένων (πλημμύρες, ξηρασία) αφρού θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα;

Απάντηση: Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τη διακόψουμε.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θωρακιστούμε με έργα αντιπλημμυρικά, με έργα υποδομής, τα οποία θα μειώνουν, όσο το δυνατόν, τις συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής.

Και τι εννοώ έργα; Είναι το τεράστιο φράγμα της Σκοπιάς, του Μουζακίου και της Πύλης τα οποία είχαν εξαγγελθεί και τα οποία είναι πιο σημαντικά πάρα ποτέ  καθώς,  όπως σας είπα, θα μειώσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το νερό στα ορεινά.

Γιατί το νερό στον ορεινό όγκο κρατιέται και θα μπορέσουμε και να έχουμε νερό για να ποτίζουμε το καλοκαίρι και να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά θα βοηθηθούν και ορισμένες πόλεις οι οποίες δεν έχουν καλής ποιότητας νερό ώστε να είναι αυτό το νερό πόσιμο για τους κατοίκους.

Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει τεράστιες συνέπειες στους ανθρώπους ανά την Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα που σας είπα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το μέλλον βιώσιμο και να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας και να τα διατηρήσουμε ζωντανά.

Γιατί, βλέπετε, μέρα με τη μέρα η ύπαιθρος όλο και ερημώνει.

Ερώτηση:  Στις περιοδείες σας, έχετε ήδη έρθει σε επαφή και με ελεύθερους επαγγελματίες, με ανθρώπους  της αγοράς, που και αυτοί δίνουν μάχη για την επιβίωση, ενώ η ακρίβεια καλπάζει. Τι μηνύματα έχετε εισπράξει; Τι σας λέει ο κόσμος της αγοράς;

Απάντηση: Πραγματικά υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση όσον αφορά  την ακρίβεια.

Από τη μία η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έκανε αύξηση του κατώτατου μισθού, από την άλλη αυτή η αύξηση έχει σβήσει με τις πληθωριστικές τάσεις που έχουμε όσον αφορά τα τρόφιμα.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στα τρόφιμα βρίσκεται στο οχτώ και οχτώμισι τοις εκατό, οπότε, καταλαβαίνετε, ότι δεν μένει εισόδημα στους Έλληνες καταναλωτές.

Εμείς, εκτός από αγρότες και παραγωγοί, είμαστε και καταναλωτές συνάμα. Αυτές τις ημέρες, επειδή επισκέπτομαι και τους τέσσερις Νομούς της Θεσσαλίας, η Θεσσαλία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά όλος ο επιχειρηματικός και ο εμπορικός κόσμος από το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και όταν ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος δεν έχει χρήματα, τότε δεν έχει χρήματα κανένας.

Είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας και αν σπάσει ένας κρίκος, τότε αυτό επιφέρει πολλές συνέπειες σε όλα τα μέλη αυτής της αλυσίδας.

Εμείς είχαμε θέσει και στον κ. Μητσοτάκη, στις δύο συναντήσεις που είχαμε κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι είναι υπερβολική η διαφορά που υπάρχει από το χωράφι στο ράφι. Δεν μπορούμε να αγοράζουμε ακριβά στο χωράφι, ακριβά στο ράφι. Αυτό θα πρέπει να το ελέγξει η κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή της να το ελέγξει. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και γι ΄ αυτό είχαμε θέσει τα επτά αιτήματα στον Πρωθυπουργό της χώρας και πιστεύουμε ότι εάν επιλυθούν αυτά τα επτά αιτήματα, θα μειώνονταν πάρα πολύ η διαφορά από την τιμή στο χωράφι μέχρι την τιμή στο ράφι και έτσι όλοι οι Έλληνες θα μπορούσαν αν αγοράζουν πιο φθηνά ελληνικά προϊόντα γιατί έχουμε τον ευφορότερο κάμπο στη χώρα και από τους πιο πλούσιους στην Ευρώπη.

Ό,τι και να σπείρουμε, καρποφορεί, ό,τι και να φυτέψουμε παράγει προϊόν, οπότε πρέπει να επενδύσουμε.

Η Ελλάδα δεν παράγει κάτι άλλο. Ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον τουρισμό, είναι αυτός που τραβάει το κάρο μέσα από τη λάσπη και, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, πριν κάποια χρόνια, όταν πρωτοανέλαβε την πρωθυπουργία αυτού του τόπου, είχε πει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης αυτού τους τόπου.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ας αποδείξει ο κ. Μητσοτάκης τα λόγια του τότε να τα κάνει πράξη στο τώρα.

Ερώτηση:  Κλείνοντας, για ποιόν λόγο οι Θεσσαλοί, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Πλεύση Ελευθερίας και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Θεωρώ ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κίνημα, δεν το θεωρώ κόμμα, το οποίο στέκεται δίπλα σε όποιονδήποτε αγωνίζεται, έχει πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, πιστεύει στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, πιστεύει στα ίσα δικαιώματα για όλους, εκπροσωπείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτή τη στιγμή, με έξι βουλευτές, έχει μια αρχηγό η οποία είναι πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι τόσο η ενασχόλησή μου τόσα χρόνια με τον πρωτογενή τομέα αλλά και συνδικαλιστικά, που βρίσκομαι σε όλες τις κινητοποιήσεις, και είμαι πάντα δίπλα σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο, αλλά και σε κάθε επαγγελματία έχει πρόβλημα, θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα και έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε έναν αγρότη στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε, αν καταφέρω και εκλεγώ στο Ευρωκοινοβούλιο, η φωνή όλων των ανθρώπων της Θεσσαλίας, μέσου εμού, θα ακουστεί πάρα πολύ δυνατά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σε αργία 6 υπάλληλοι από τον Περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα για χρηματισμό
Επόμενο άρθρο Στην Καρδίτσα ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης ως επικεφαλής του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας