Ειδήσεις

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας: Ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών είναι και δικός μας αγώνας


Η Διοίκηση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών της περιοχής μας και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για να είναι νικηφόρος. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη τους και εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Ειδικά στη Θεσσαλία, παραμένουν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. Η εξόφληση των ανεπαρκών αποζημιώσεων έχει ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Την αγωνία των πληγέντων μεγαλώνει όχι μόνο η καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής υιοθετώντας ξανά την επικίνδυνη αντίληψη περί κόστους – οφέλους, που οδήγησε στην πρόσφατη καταστροφή. Παράλληλα, κυβέρνηση, τοπικές αρχές και επιχειρηματικοί όμιλοι προωθούν σχέδια που υπηρετούν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα ή στην εγκατάλειψη του τόπου τους

Στο μεταξύ, ακόμα και τα «ψίχουλα» που επικαλείται η κυβέρνηση, όπως αυτά για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, κερδήθηκαν μέσα από τους σκληρούς αγώνες και τα μπλόκα των τελευταίων δύο χρόνων, καθώς στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς δεν υπήρχε καμιά σχετική πρόβλεψη. Ταυτόχρονα, το ποσό που δόθηκε τα δύο τελευταία χρόνια δεν κάλυψε την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016, με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του Diesel. Την ίδια στιγμή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δίνει μόνιμα πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Ας σταματήσει λοιπόν το κυβερνητικό επιτελείο, τα διάφορα άλλα παπαγαλάκια που εξυπηρετούν ακριβώς την ίδια πολιτική να συκοφαντούν και να υπονομεύουν τους δίκαιους αγώνες, ισχυριζόμενοι ότι τάχα «τα προβλήματα έχουν λυθεί» και ότι «είναι κομματικά υποκινούμενοι». Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων «υποκινούνται» από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και για αυτό τον λόγο τους βγάζουν στον δρόμο του αγώνα.

Και γνωρίζουμε πολύ καλά πως λύση στα προβλήματά μας δεν είναι τα δικά τους σχέδια. Αυτές τις ημέρες πάνε και έρχονται με το τσουβάλι τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας. Για την ανασυγκρότηση, masterplan, επιτροπές ειδικών, σχέδια και πορίσματα που όμως έχουν τα ίδια  εγκληματικά κριτήρια και προτεραιότητες.

Καμία προσδοκία από τέτοιου είδους σχέδια και στόχους. Καμιά αναμονή. Η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στο δρόμο. Για να γίνει η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής μας, του εισοδήματός μας προτεραιότητα.

Κι αν είναι να αφήσουμε κάποιο ποτάμι «να κυλήσει ελεύθερο»-το μόνο ίσως, χωρίς φράγματα, εμπόδια και δισταγμούς αυτό είναι το ποτάμι της οργής μας. Να χυθεί ορμητικό μέσα  στην κοίτη του οργανωμένου, συλλογικού αγώνα και να τους πνίξει. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο.

Για αυτό θα ξαναβρεθούμε στα χαρακώματα του κοινού μας αγώνα !

 

 

Προηγούμενο άρθρο Aπαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων
Επόμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών