Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Οι επιχειρήσεις στηρίζουν την κλιματική φιλοδοξία της Ευρώπης.


Το πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Fitfor 55» ως μηχανισμός πράσινης ανάπτυξης και θωράκισης των επιχειρήσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή ήταν το αντικείμενο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον ΣΘΕΒ και τον ΣΕΒ, με θέμα ««Fitfor 55» -Στόχοι του πακέτου της Ε.Ε. για τη μείωση του άνθρακα έως το 2030:Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον επιχειρηματικό κόσμο», την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΘΕΒ, κ. Γιώργος Ρουπακιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030…Ο ΣΘΕΒ και ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλίας στηρίζουν σταθερά την κλιματική φιλοδοξία της Ε.Ε.». Εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής,Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε ότι «…Η υποστήριξη των μελών μας στην ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των δύο Συνδέσμων. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξουμε τους στόχους του πακέτου Fitfor 55 και πως επιδρά στον επιχειρηματικό κόσμο, αξιοποιώντας την εμπειρία ειδικών της αγοράς. Είναι σημαντική προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, μιας και η προσαρμογή προϋποθέτει βελτιώσεις στις μεθόδους παραγωγής, αξιοποίηση ευκαιριών ενεργειακής αναβάθμισης υποδομών και εγκαταστάσεων, ανανέωση του στόλου οχημάτων τους, ή νέους τρόπους διαχείρισης πρώτων υλών και φυσικών πόρων…».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου,παρουσίασετο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακακατά 55% έως το 2030 ώστε να φτάσουμε το 2050 σε κλιματική ουδετερότητα. Σημείωσε ότιοι επιχειρήσεις στηρίζουν την κλιματική μετάβαση, όμως είναι απαραίτητη η στάθμιση των επιπτώσεων για την κοινωνία και την οικονομία, ώστε να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης και επίτευξης του στόχου αύξησης του ΑΕΠ της μεταποίησης στο 15%.Επίσης, παρουσίασε τα κυριότερα σημεία του Σ/Ν του εθνικού κλιματικού νόμου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ και τον κ. Χαράλαμπο Κουρή, Γενικό Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρουσιάστηκαν πρακτικοί τρόποι που οι επιχειρήσειςμπορούν να υλοποιήσουν κλιματικές δεσμεύσεις.  Ο κ. Κουρής υπογράμμισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι τόσο αναγκαιότητα, όσο και επιχειρηματική ευκαιρία, και αναφέρθηκε στο πώς η εταιρείακάνει πράξη τη δέσμευση να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και συνετά πόρους, ώστε να βελτιώνει την αξιοπιστία των προϊόντων της,να μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα,και να αξιοποιεί εναλλακτικές πρώτες ύλες και εναλλακτικά καύσιμα.

Τέλος, η κα Χριστιάνα Σιαμπέκου, Senior Consultant του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη της βιωσιμότητας στην οικονομία, τους τομείςδράσης και φορείς που δύνανται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο αυτών, καθώς και τα βήματα για πρόσβαση στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τέλος οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ, κα Έλενα Καματέρη, η οποία αναφέρθηκε στο προγραμματισμό δράσεων του ΣΘΕΒ την επόμενη χρονιά που αφορούν στο περιβάλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του EuropeDirect Περιφέρειας Θεσσαλίας και την χορηγία της εταιρίας εφαρμογών πληροφορικής LogOn.

Προηγούμενο άρθρο Οι γυναίκες ενημερώθηκαν για θέματα υγείας
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Κατασκευάζεται νέο σύγχρονο Περιφερειακό Ιατρείο στο Ανθηρό