Για την πορεία των έργων αποκατάστασης από τις τελευταίες θεομηνίες, τα νέα έργα που αναμένεται να ενταχθούν στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων αλλά και για το δημογραφικό πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή και μια σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών μίλησε ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM).
Ο επανεκλεγείς δήμαρχος παραχώρησε, το μεσημέρι της Τρίτης 31 Οκτωβρίου, μια αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Πιο αναλυτικά, ανά τομέα ξεχωριστά, τόνισε τα ακόλουθα:
Έργα αποκατάστασης από τις θεομηνίες
Αρχικά, ο κ. Στεργίου ρωτήθηκε για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αριθέα τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Η θεσμική παρουσία του κ. Τριαντόπουλου ξεκίνησε με σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Ανθηρού με τον Δήμαρχο Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου και τα στελέχη του Δήμου.
Η πορεία των έργων, οι απαραίτητες συμπληρωματικές εντάξεις σημείων προς αποκατάσταση, οι στρατηγικές διεκδικήσεις της περιοχής, η ανάδειξη της ορεινότητας, η βελτίωση της καθημερινότητας, οι προοπτικές που αναδεικνύονται μέσα από δυναμικές συνεργασίες, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων ενεργειών ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που αναλύθηκαν.
Μιλώντας στο Ράδιο Ηχόραμα, ο δήμαρχος Αργιθέας τόνισε:
«Είναι αλήθεια ότι από την εποχή του Ιανού μέχρι και σήμερα, με τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο έχουμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία και η συνεργασία αυτή συνεχίζεται, εδικά μετά τις πρόσφατες κακοκαιρίες όπου είχανε νωπή ακόμα τη μνήμη από τον Ιανό.
Συνεπώς, συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να προχωράμε τις αποκαταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα έργα προχωρούν άλλα με γρήγορο ρυθμό, άλλα με λίγο πιο αργό ρυθμό. Γιατί και η γραφειοκρατία είναι συγκεκριμένη. Και οι υφιστάμενες καιρικές συνθήκες στην Αργιθέα είναι έτσι και αλλιώς δύσκολες για να προχωρήσουν τα έργα πιο γρήγορα.
Ωστόσο, υπάρχει – νομίζω – μια καλή πορεία. Αυτά επέβλεψε και ο Υπουργός τη Δευτέρα. Πήγαμε σε σημεία που επλήγησαν, νέα σημεία όπου υπήρχαν θέματα από τις τελευταίες κακοκαιρίες αλλά πήγαμε και σε σημεία που ήταν βαριές οι αποκαταστάσεις από τον Ιανό με κομβικό το σημείο στο Βλάσι που είναι στον κεντρικό δρόμο από Μουζάκι προς Παναγία Σπηλιά. Εκεί ήταν το πιο δύσκολο σημείο. Είναι σε τελική φάση υλοποίησης και πιστεύει η εταιρεία ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα, αρχές του άλλου, καιρού επιτρέποντος, θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό για εμάς έργο. Συνεπώς, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».
Επιπλέον χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις
Ανάμεσα στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές που τέθηκαν προς συζήτηση, ξεχώρισε η διαβεβαίωση του Υφυπουργού πως θα γίνει δεκτό, τις αμέσως επόμενες ημέρες, το αίτημα του Δήμου για νέα επιπρόσθετη χρηματοδότηση για συγκεκριμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Στεργίου σημείωσε σχετικά τα εξής:
«Πριν από λίγες ημέρες υπενθυμίζω ότι είχαμε μια προπαρασκευαστική σύσκεψη στο Υπουργείο πριν από δύο εβδομάδες με τον Υφυπουργό. Εκεί θέσαμε κάποια πρώτα ζητήματα. Στη συνέχεια, στείλαμε και ένα γραπτό αίτημα και όπως μας διαβεβαίωσε στη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνει αποδεκτό το αίτημα για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση η οποία θα περιλαμβάνει μόνο κάποιες συγκεκριμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε τρία σημεία προκειμένου να θωρακίσουμε κάποια χωριά όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος ανά πάσα ώρα και στιγμή, στα πλημμυρικά φαινόμενα να έχουμε πιο σημαντικά ζητήματα».
Σκέψεις και προτάσεις για το δημογραφικό
Στο μεταξύ, συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης είχαν, πριν από λίγες μέρες, οι τρείς επανεκλεγέντες δήμαρχοι Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος.
Μία από αυτές ήταν με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για το δημογραφικό πρόβλημα και την ανάπτυξη πολιτικής συγκράτησης του πληθυσμού στα ορεινά χωριά.
Σε σχετική ερώτηση του Ράδιο Ηχόραμα, ο κ. Στεργίου ανέφερε τα κάτωθι:
«Αυτό είναι ένα φλέγον ζήτημα το οποίο απασχολεί κεντρικά την πολιτεία και φυσικά τη δική μας ορεινή ευρύτερη περιοχή. Είναι το μείζον πρόβλημα. Αυτό και οι υποδομές. Οπότε, εμείς έχουμε επενδύσει στη συνεργασία και αυτές οι κινήσεις έχουν ήδη αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζω ότι ήδη τρέχει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων με τους άλλους δύο Δήμους. Γι ΄ αυτό και προσπαθούμε σε κάποια θέματα να έχουμε κοινή διαχείριση, κοινή αντιμετώπιση και κοινή διεκδίκηση.
Συνεπώς, αυτό έγινε και με την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη η οποία, μάλιστα, έχει και καταγωγή, έχει και ρίζες από τα Άγραφα. Οπότε, γνωρίζει πολύ καλά το δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε στην περιοχή.
Είναι αλήθεια ότι έχει ξεκινήσει, έχει ανοίξει αυτή η ατζέντα. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις. Καταθέτουμε συγκεκριμένες ιδέες οι οποίες είναι άμεσα υλοποιήσιμες.
Και θα σταθώ στην κορυφαία, κατά την άποψή μας, στην πρώτη πρόταση η οποία σχετίζεται με την εργασία. Διότι αν δε δώσουμε εργασιακά κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν ή να έρθουν στην περιοχή μας, δεν πρόκειται να αναζωογονήσουμε την περιοχή.
Συνεπώς, ήδη έχουμε προτείνει μια πολύ άμεση και υλοποιήσιμη πρόταση να τρέξει από τη ΔΥΠΑ, τον πρώην ΟΑΕΔ, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως είναι το 55 έως 67 ετών γι ΄ αυτούς που βρίσκονται πλησίον στη σύνταξη, να γίνει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα νέων ανέργων που θα επιδοτείται η εργασία τους. Επιστημόνων. Που να είναι τουλάχιστον για δύο συν δυο χρόνια σε ορεινές, δυσπρόσιτες ή νησιωτικές περιοχές με στόχο και να κρατήσουμε τον πληθυσμό πάνω αλλά και να έρθουν νέοι άνθρωποι με καταγωγή ενδεχομένως από αυτά τα μέρη και να μπορούν να μείνουν μόνιμα. Να γνωρίζουν ότι θα έχουν και εργασία και θα έχουν ένα αρκετά λογικό περιθώριο για να πάρουν απόφαση να έρθουν και να υπηρετήσουν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή.
Ενδεικτικά λέμε ότι είναι μια τέτοια πρόταση. Έχουμε αρκετές τέτοιες προτάσεις που θα συζητηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και το Υπουργείο, από ό,τι μας ενημέρωσε και η Υπουργός, συγκεντρώνει όλες τις προστάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σχέδιο νόμου έτσι ώστε να προσπαθήσει να διαχειριστεί το Υπουργείο κεντρικά όλο αυτό το πρόβλημα».
Ψηφιακές υποδομές στο επίκεντρο
Παράλληλα, έγινε συνάντηση και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στον οποίο τέθηκαν θέματα ανάπτυξης σύγχρονων ψηφιακών υποδομών, γρήγορου Ίντερνετ, κάλυψης τηλεοπτικού σήματος όλων των περιοχών με κανάλια εθνικής και τοπικής εμβέλειας, επίσης τέθηκε το θέμα νέων ψηφιακών εφαρμογών με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον τέθηκε το θέμα επίσπευσης της οριστικής ένταξης των προτάσεων των ορεινών δήμων στο πρόγραμμα smartcities του υπουργείου.
Μιλώντας γι΄ αυτά τα ζητήματα, ο δήμαρχος Αργιθέας σημείωσε:
«Θεωρούμε ότι όπως μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη, έτσι πρέπει να γίνει και στο ψηφιακό πεδίο. Να υπάρχει ψηφιακά ισόρροπη ανάπτυξη ανά την επικράτεια. Αυτό διεκδικούμε. Διεκδικούμε ασύρματο ίντερνετ, τις ίδιες ταχύτητες προκειμένου να μπορούμε ενδεχομένως να φιλοξενήσουμε με επάρκεια τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες σε περίπτωση που επιλέγουν τις περιοχές μας για αποκέντρωση. Να μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να μπει σε διάφορα σημεία, πιλοτικά σε πρώτη φάση, η οπτική ίνα και νομίζω ότι το Υπουργείο σύντομα θα έχει νεότερα γι ΄ αυτό.
Μιλήσαμε για τη βελτίωση του σήματος τηλεπικοινωνιών διότι είναι και αυτό ένα κορυφαίο πρόβλημα στην περιοχή το οποίο σιγά-σιγά επιλύεται αλλά θέλει ακόμα δουλειά προκειμένου να καλυφθεί όλη η γεωγραφική επικράτεια της ορεινής μας περιοχής.
Μιλήσαμε και για το τηλεοπτικό σήμα διότι και αυτό είναι προβληματικό σε πολλά σημεία.
Και καταθέσαμε και συγκεκριμένη πρόταση στον Υπουργό να δημιουργηθεί ένα πολύ πιλοτικό πρόγραμμα που να αφορά μόνο σε ορεινές περιοχές, με ειδικές χρηματοδοτήσεις για δράσεις όπως είναι επί παραδείγματι η ψηφιοποίηση των δικτύων ύδρευσης, των δικτύων άρδευσης. Δηλαδή, να έχουμε αυτά που λέμε τα δεδομένα στην περιοχή. Διότι σιγά-σιγά μειώνεται και το προσωπικό και από τη στιγμή που μειώνεται το προσωπικό πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουμε δεδομένα στο αρχείο όλων των Δήμων».
Ειδική στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων στα ορεινά
Ανάλογη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Στρατάκο, όπου τέθηκαν θέματα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από επιθέσεις του λύκου και αλλαγής του τρόπου αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από το πρώτο ζώο, επίσης συζητήθηκε το θέμα αντιμετώπισης καταστροφών της αγροτικής παραγωγής από αγέλες αγριογούρουνων. Ζητήθηκε επίσης εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και ειδική στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων στους ορεινούς δήμους.
Ο δήμαρχος Αργιθέας δήλωσε στο Ράδιο Ηχόραμα:
«Θεωρούμε ότι το πιο δυναμικό στοιχείο που έχουμε στις ορεινές μας περιοχές είναι ο κτηνοτροφικός τομέας. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είναι υπερβολή να τους θεωρήσουμε τους σύγχρονους ήρωες που επιμένουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε δύσβατες περιοχές.
Συνεπώς, η πολιτεία πρέπει πολύ στοχευμένα να τους στηρίξει.
Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου διότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους λύκους πια στα ορεινά.
Ζητήσαμε να γίνει ένας εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας προκειμένου να επιλύονται καλύτερα αυτά τα ζητήματα των κτηνοτρόφων.
Ζητήσαμε ειδικές χρηματοδοτήσεις, ζητήσαμε στήριξη για τους κτηνοτρόφους με αποζημιώσεις από το πρώτο κιόλας ζωντανό που διαθέτουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται σια ορεινά και καταθέσαμε μια σειρά προτάσεων που, σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν και πολλά από αυτά θα προχωρήσουν».
Οδική σύνδεση γέφυρας Καταφυλλίου με το Αργύρι
Σε ό,τι αφορά στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, προγραμματίστηκε ήδη η επόμενη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής για την ένταξη νέων έργων του ΕΑΠΑ και θα γίνει στο χωριό Άγραφα.
Το Ράδιο Ηχόραμα ρώτησε τον δήμαρχο Αργιθέας για την επόμενη αυτή συνεδρίαση και το ποια θα είναι τα επόμενα έργα που αναμένεται να ενταχθούν και εκείνος, με τη σειρά του, μας απάντησε πως:
«Τέλος Νοέμβρη, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη σύσκεψη στο χωριό Άγραφα του Δήμου Αγράφων. Στα Ευρυτανικά Άγραφα.
Είχαμε πει ότι θα κάναμε τη δεύτερη συνεδρίαση τον Σεπτέμβρη αλλά λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που αντιμετωπίσαμε ως Θεσσαλία, πήρε μια παράταση. Συνεπώς, προγραμματίζεται για το τέλος Νοεμβρίου.
Εκεί, ήδη, έχουμε καταθέσει κάποια έργα τα οποία έχουν μεγάλο βαθμό ωριμότητας.
Το συζητήσαμε προπαρασκευαστικά με τα κλιμάκια του Υπουργείου και με τον Γενικό Γραμματέα για το ΕΣΠΑ.
Εμείς σε ό,τι αφορά στην Αργιθέα, σίγουρα προτάσσουμε και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενσωματωθεί στις εγκρίσεις της επόμενης συνεδρίασης το στρατηγικό έργο της οδικής σύνδεσης γέφυρας Καταφυλλίου με το Αργύρι.
Ουσιαστικά θα ενώνει τη Θεσσαλία με την Αιτωλοακαρνανία και ευρύτερα με τη Δυτική Ελλάδα.
Αυτή θα είναι η μεγάλη διεκδίκηση. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διότι ο δρόμος αυτός είναι περιφερειακός.
Είμαστε σε αυτό το στάδιο και εκεί διεκδικούμε το μεγάλο αυτό έργο.
Και έχουμε και μια σειρά άλλων μικρότερων παρεμβάσεων που αφορά αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων και κάποια άλλα ζητήματα αγροτουρισμού».