Ειδήσεις

Στο LEADER η ολοκλήρωση υποδομών του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα


Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για ένταξη στο πρόγραμμα Leader +. έργου με προϋπολογισμό 255.000 €. Αφορά την ολοκλήρωση υποδομών του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με αντικείμενο την επέκταση υπαρχόντων παρεμβάσεων για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου δασικής αναψυχής, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας των επισκεπτών.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ανάδειξης των υφιστάμενων χωμάτινων μονοπατιών, επιλεκτική λιθόστρωση και πλακόστρωση για να διευκολύνει την πρόσβαση στα ΑμεΑ, πετρόκτιστες θέσεις θέασης, βρύσες αναψυχής, ξύλινους οικίσκους για αποθηκευτικούς σκοπούς, καθώς και επιλεκτικά κιγκλιδώματα για την προστασία των επισκεπτών. Οι παρεμβάσειςανάδειξης και προστασίας της περιοχής έχουν ήπιο χαρακτήρα, οι κατασκευές θα γίνουν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,(ξύλο, πέτρα), σε πλήρη  αρμονία με το δασικό οικοσύστημα.Την μελέτη συνέταξε η μηχανικός κ. Θέη Κανδύλα, ειδική συνεργάτης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Με την ένταξη του έργου ολοκληρώνονται τα βασικά έργα υποδομής του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Λίμνης Πλαστήρα. Η ά φάση των έργων υποδομής εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «Ελλάδα ‘21» προϋπολογισμού 240.000 €,  εκτιμήθηκε ως εμβληματικό έργο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 21». Η πρώτη παρέμβαση στο χώρο έγινε με την ύψωση της προ-επαναστατικής σημαίας των Αγράφων (9/5/2021) 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης στα Άγραφα 10/5/1821.

Ωστόσο για την ολοκλήρωση ενός αληθινά μοναδικού στην Ελλάδα τοπόσημου, απομένει το πλέον δύσκολο τμήμα, η εικαστική ανάπτυξη, η οποία ξεκίνησε πριν λίγους μήνες. Η αρχή έγινε με δύο έργα σπουδαίων εικαστικών: το πρώτο έργο Έλληνα καλλιτέχνη που τοποθετήθηκε είναι του αείμνηστου Γιάννη Τρούκη, το οποίο δώρισε η οικογένειά του. Το δεύτερο έργο είναι του Γερμανού γλύπτη RainerFest, τον οποίο κάλεσε ο Δήμος Πλαστήρα και με χορηγό την εταιρία «Γερανολιμενική ΑΕ». Ήταν μία συμβολική κίνηση με αφορμή το κάψιμο των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Η δημοπράτηση του έργου και ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του 2024.

 

Δήλωση δημάρχου Παναγιώτη Νάνου

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκριση του συγκεκριμένου έργου, διότι με αυτό ολοκληρώνονται οι βασικές υποδομές στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Λίμνη Πλαστήρα. Παράλληλα με το τεχνικό σκέλος, προωθούμε την υλοποίηση διεθνούς συμποσίου γλυπτικής για το καλοκαίρι του 2024, γεγονός που επιταχύνει την εικαστική ανάπτυξη. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι στέκονται αρωγοί στο σπουδαίο αυτό τοπόσημο που ετοιμάζουμε, περισσότερα στην κατάλληλη στιγμή».

Προηγούμενο άρθρο Καφενεία μικρών χωριών, ταξί & περίπτερα εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα - Δεκτές από τον Χατζηδάκη οι προτάσεις Κωτσού
Επόμενο άρθρο Στην Καρδίτσα αύριο Παρασκευή ο Πρωθυπουργός για τα εγκαίνια της Ύδρευσης από τη λίμνη Σμοκόβου