Ειδήσεις

Συγκλόνισε η εκδήλωση μνήμης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών – Συνταρακτικά λόγια από συγγενείς θυμάτων και επιζώντων


Συγκλόνισε η εκδήλωση μνήμης που οργάνωσαν, το απόγευμα της Τρίτης, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο,  οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

Έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, «έναν χρόνο αναμονής απόδοσης ευθυνών, έναν χρόνο μετά το δυστύχημα που σημάδεψε τη γενιά μας. Ένας χρόνος μετά την σκοτεινότερη ημέρα από όλες», όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι φοιτητές, θέλησαν να οργανώσουν μια λιτή εκδήλωση για να τιμήσουν τα 57 θύματα.

Μίλησαν συγγενείς των θυμάτων και επιζώντων που πραγματικά συγκλόνισαν το ακροατήριο.

Ο αδελφός του αδικοχαμένου Βάϊου Βλάχου, ο Βαγγέλης Βλάχος ήταν εκεί για να απευθύνει δυο λόγια και ήταν, κυρίως, δυο λόγια προς όλους τους μαθητές και τους φοιτητές που παρακολούθησαν συγκινημένοι την εκδήλωση.

«Να μην έχετε δεμένα τα μάτια». «Να μην μένετε με δεμένα μάτια», τους τόνισε εμφατικά και με νόημα.

Εξίσου συγκλονιστική και η αφήγηση μιας μητέρας επιζώντα, του Παναγιώτη, που ενώ ήταν να επιβιβαστεί στο δεύτερο βαγόνι, τελικά μπήκε στο πέμπτο και σώθηκε.

«Ήταν στα όρια του θαύματος» ανέφερε η μητέρα του η οποία, στη συνέχεια, εξιστόρησε όλα εκείνα τα πρώτα τραγικά λεπτά από την ώρα που ο γιος της την κάλεσε στο τηλέφωνο και της είπε «Είμαι καλά. Κλείνω από μπαταρία».

Και μετά αγωνία για το τι έγινε και μια αδιόρατη ανησυχία. Τα τηλεφωνήματα να μάθει τι έγινε, οι αναμεταδόσεις από την τηλεόραση και μια σιωπή πιο εκκωφαντική και από κρότο.

Και ξαφνικά ένα ακόμη τηλεφώνημα από το γιο της τον Παναγιώτη, να τον ακούει ότι είναι καλά, να ακούει την ανακοίνωση ότι «αναχωρεί το τελευταίο λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη» και εκείνη να του λέει «μπες στο λεωφορείο και όταν φθάσεις στη Θεσσαλονίκη πέρνα μπροστά από τις κάμερες για να σε δω, να δω ότι είσαι καλά».

Αυτή ήταν, σε γενικές γραμμές, η αφήγησή της, μια αφήγηση γεμάτη ένταση.

Και όπως σημείωσε και η ίδια, στον επίλογό της, ο Παναγιώτης, έναν χρόνο μετά, ακόμα δεν θέλει να μιλήσει για το τραγικό συμβάν.

Εκείνη πάλι, έναν χρόνο τώρα, ακόμα δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο τους οικείους των θυμάτων. Τι να τους πει;

Κανείς δεν ξέχασε τους 57 νεκρούς των Τεμπών, κανείς δεν ξέχασε τους δύο Καρδιτσιώτες θύματα αυτής της τραγωδίας. Τον Βάϊο Βλάχο και τον Αναστάσιο Κουτσόπουλο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος στάθηκε και στον μοναδικό επιζώντα, τον Γεράσιμο, που ακόμα παραμένει σε κώμα, και ευχήθηκε όλα να πάνε καλά.

Για την «ανάμνηση μιας αποφράδας μέρας» έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος.

Το λόγο πήραν ακόμη φοιτητές και καθηγητές, ενώ μαθητές απήγγειλαν ποιήματα στη μνήμη των αδικοχαμένων.

Εξίσου καθηλωτικό και το βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη μελισσοκομία
Επόμενο άρθρο Οι αγρότες αποχώρησαν από το μπλόκο του Ε65