Ειδήσεις

Συνεργασία Δήμων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών


Η θωράκιση από τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία, που καθιστούν τους Δήμους ευάλωτους αλλά και η αποκατάσταση των συνεπειών από ακραία φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι στιγμιαίες πλημμύρες, με περιβαλλοντικούς δείκτες και οικολογικούς κανόνες είναι στο επίκεντρο του συμφώνου συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, Δήμαρχος Λεβαδεών κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας και ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου.

74 περιφερειακοί Δήμοι της χώρας πλέον δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες φυσικές καταστροφές, που οι ειδικοί ήδη προβλέπουν πως θα συμβαίνουν πιο συχνά και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Η τελετή υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας, που τίθεται υπό την αιγίδα και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που στηρίζει κάθε προσπάθεια αποφυγής και αντιμετώπισης καταστροφών, αλλά και άλλων Φορέων, πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Ηράκλειας Σερρών παρουσία του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι Δήμοι των τριών Δικτύων να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν άμεσα την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή των Δήμων – μελών τους στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού κλιματικού Νόμου και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων στο θέμα αυτό.

Ο κ. Τριαντόπουλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των τριών Δικτύων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, με τρεις πυλώνες που είναι: πράσινη ανάπτυξη, πρόληψη και στήριξη – αποκατάσταση. «Η επούλωση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης πρέπει να γίνεται άμεσα, η στήριξη να φθάνει γρήγορα και δίκαια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να γίνεται με ανθεκτικό τρόπο στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση. Ακραία φαινόμενα είναι πλέον πιο πιθανό να συμβούν και να είναι πιο σφοδρά», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε εξάλλου το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τα προβλήματα των μικρών Δήμων υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση του με τους Δημάρχους 33 μικρών ορεινών Δήμων. «Περιμένουμε τις προτάσεις σας, είμαι βέβαιος ότι μαζί έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε», κατέληξε ο υφυπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η ομαδοποίηση των προβλημάτων όπως γίνεται στην περίπτωση των Δικτύων είναι εξαιρετικά χρήσιμη και συμβάλλει στον κοινό στόχο που είναι η αντιμετώπισή τους.

Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει επίσης την συνεργασία των Δικτύων για εκπόνηση – επικαιροποίηση των μελετών υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος των Δήμων, καθώς και για την σύνταξη Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών. Τα Σχέδια Μείωσης Εκπομπών, σύμφωνα με το κείμενο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου στο εξής θα αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ Α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Καταβάλλεται από 06/06/2022 το ποσό του Προγράμματος Επιχορήγησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου
Επόμενο άρθρο Καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας