Ειδήσεις

Καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας


Παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 το βιβλίο-λεύκωμα της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά, που αναφέρεται στην καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας. Παρά την υπερβολική, ζέστη πλήθος Καρδιτσιωτών κατέφτασε στην αίθουσα Αφροδιτη του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου, η οποία έγινε από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη, τον Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφία-Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελο Καραμανέ και τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο.

Την παρουσίαση της συγγραφέως και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η φιλόλογος Κατερίνα Σταθοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν:  ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεου π. Δημ. Καταλίν, οι βουλευτές Καρδίτσας Γ. Κωτσός και Α. Σκόνδρα, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος, ο Διευθυντής της ΑΝΚΑ Ε. Σακελλαρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Καραγιάννης και η τ. πρόεδρος της Ε.Π.Σ., συνεργάτιδα της συγγραφέως, για περίπου  τρεις δεκαετίες, Μένη Παπανικολάου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρώην βουλευτής Καρδίτσας Μαρία Θεοχάρη, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους μουσικούς: Χρ. Κιτσόπουλο, Π. Ζήση, Γ. Σερίφη, Β. Νταράλα, Δ. Καρρά, Γ. Μαγαλιό και τη χορωδό του Απόλλωνα Μαρία Μερεντίτη.

Το βιβλίο επιτέλους παραδόθηκε προς μελέτη στα χέρια των παραβρισκόμενων Καρδιτσιωτών, που το αναζητούσαν. Το Δ. Σ. του ΚΙΛΕ «Ο Απολλων», στο διάστημα που περίμενε την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, φρόντισε  να φτάσει σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας μας, στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας-Ακαδημία Αθηνών, στη Δημοτική και Λαϊκή ΒΙβλιοθήκη ¨ΑΘΗΝΑ» της Καρδίτσας και σε αρκετές άλλες της χώρας μας.

Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να φτάσει σε κάθε σχολείο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας!Θα ήταν σημαντικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στα μελλοντικά σχέδια του Απόλλωνα είναινα παρουσιάσει το βιβλίο  και στην Αθήναγια τους εκεί διαμένοντες συμπατριώτες μας και τους φίλους της Καρδίτσας, αποδεχόμενος την πρόταση που έγινε από τον πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης Στέφανο Κούτρα.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» είναιαπό εδώ και στο εξής η διοργάνωση του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα, «Πρόσφυγες: Από την Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία Δήμων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Επόμενο άρθρο Εκκίνηση για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και μη IDFD στο Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου