Ειδήσεις

Συζήτηση για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑ Καρδίτσας


 Ο Βιολογικός Καθαρισμός (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων – ΕΕΛ) της ΔΕΥΑ Καρδίτσας επιτελεί ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία, την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και το περιβάλλον. Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 1989 και επεκτάθηκε το 2004 με σκοπό να επεξεργάζεται λύματα προερχόμενα από την αύξηση του πληθυσμού. Το σύστημα διεργασιών που επιτελεί περιλαμβάνει μηχανική, βιολογική και χημική επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία στη συνέχεια απορρίπτονται στον ποταμό Καλέντζη.

Από την ίδρυσή της έως και σήμερα η συντήρηση και λειτουργία  της ΕΕΛ πραγματοποιείται από το εργατοτεχνικό προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ. Ορισμένες εξειδικευμένες εργασίες επισκευών μηχανημάτων και εγκαταστάσεων πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους παρόχους, όποτε προέκυπτε αντίστοιχη ανάγκη.

Στις 25 Ιανουαρίου 2024 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΚ προκήρυξη (περίληψη διακήρυξης) ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υπηρεσία με τίτλο «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» και συνολικό προϋπολογισμό 270.000 €, πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή συνολικά 334.800 €.

Η υποχρέωση του εργολάβου θα είναι να παρέχει το ελάχιστο προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία της ΕΕΛ συμφώνα με τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., που υπολογίζονται σε δύο μηχανικούς και ένα βιολόγο με αντίστοιχη εμπειρία, ένα ηλεκτροτεχνίτη και τρεις εργαζόμενους γενικών καθηκόντων (σύνολο 8), ενώ παράλληλα αναλαμβάνει και την ευθύνη συγκεκριμένων επισκευών με κόστος 30.000 €, πλέον ΦΠΑ.

Δηλαδή 297.000 € για 8 εργαζόμενους για ένα χρόνο, με το μεγαλύτερο κομμάτι να πηγαίνει στο κέρδος της εργολαβικής εταιρείας. Στη διακήρυξη, μάλιστα, δεν προδιαγράφονται ούτε οι ελάχιστες ημέρες πλήρους απασχόλησης του προσωπικού, οπότε το κέρδος της εταιρείας θα μπορούσε να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Επιπλέον και ως συνέπεια αυτού θα μπορούσε η ΕΕΛ να φτάσει να λειτουργεί στην κυριολεξία «στον αυτόματο πιλότο», αφού η διακήρυξη προβλέπει την ελάχιστη παρουσία μόνο ενός εργαζόμενου κατά τη λειτουργία της!

Η απόφαση για αυτή την ενέργεια έχει ληφθεί από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ κατά την παρούσα δημοτική θητεία, αλλά με τη σύνθεση της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Ομόφωνα υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (πρόεδρος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Ν. Καρδίτσας και πρόεδρος ΔΣ Εργατικού Κέντρου).

Επιπλέον, το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ στις 15 Φεβρουαρίου αποφάσισε για 3,5μήνες την απ’ ευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών με τίτλο «Λειτουργία Δευτεροβάθμιας Επεξεργασίας της ΕΕΛ Δ. Καρδίτσας» στην εταιρεία «Σ. ΑΪΒΑΖΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε», ποσού 29.925€ πλέον Φ.Π.Α. (συνολικά 37.107€) και την απ’ ευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών με τίτλο «Λειτουργία συγκροτήματος μηχανικής πάχυνσης – αφυδάτωσης ιλύος ΕΕΛ» στην εταιρεία «KAFSIS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», ποσού 28.800,00€ πλέον Φ.Π.Α. (συνολικά 35.712€). Πρόκειται, δηλαδή, για δύο εργολαβίες με αθροιστικό κόστος 72.819 για 3,5 μήνες.

 

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις λήφθηκαν κατά πλειοψηφία, αφού μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος, Μακροστέγιος Αθανάσιος, εκπρόσωπος στο ΔΣ της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού με τη μέθοδο της παραχώρησης σε εργολάβο, ο οποίος θα μπορεί να αναθέτει τμηματικά εργασίες και σε υπεργολάβους.

Η αιτιολόγηση της ιδιωτικοποίησης γίνεται στο όνομα «της υποστελέχωσης, στην παρούσα φάση, της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Καρδίτσας τόσο σε εξειδικευμένο επιστημονικό όσο και σε κατάλληλο εργατοτεχνικό προσωπικό».

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση πραγματοποιείται αξιοποιώντας το Νόμο 4412/2016 : Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ), που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ . Ταυτόχρονα εντάσσεται στα διακηρυγμένα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για τη διαχείριση των υδάτων με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel  και Elias και με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, με κομβικό σημείο τις συγχωνεύσεις-ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών τους.

Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση της ΕΕΛ Καρδίτσας ταιριάζει απόλυτα με τα σχέδια της κυβέρνησης που έχουν διαρρεύσει-αποκαλυφθεί και προετοιμάζουν τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΔΥΘ ΑΕ), που έρχεται να θωρακίσει την προδιαγεγραμμένη πορεία εισόδου ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς και να συγκεντρώσει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούσαν κρατικοί φορείς, τοπική και περιφερειακή διοίκηση και κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση της διαχείρισης των υδατικών πόρων με κύριο το κριτήριο κόστος – όφελος.

Οι αρμοδιότητες που πρόκειται να παραχωρηθούν – θεσμοθετηθούν σε αυτήν την ΑΕ είναι: «Η εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η εποπτεία και υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτή η ΑΕ θα αναθέτει μελέτες και έργα σε ομίλους με κριτήριο την κερδοφορία τους και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει καμία ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ΔΕΥΑΚ είναι δημοτική επιχείρηση (ΝΠΙΔ) που έχει στην ευθύνη της την ύδρευση, αποχέτευση και την επεξεργασία των λυμάτων του Δήμου Καρδίτσας. Η λειτουργία της είναι ανταποδοτική. Η διοίκησή της πραγματοποιείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι (εκπροσωπώντας τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου), δύο δημότες που έχουν οριστεί από τη δημοτική αρχή, από ένα εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ (πρόεδρος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Ν. Καρδίτσας και πρόεδρος ΔΣ Εργατικού Κέντρου) και από ένα εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας (γραμματέας ΔΣ Εργατικού Κέντρου).

Η χρόνια υποστελέχωσή της σε προσωπικό είναι αποτέλεσμα διαχρονικά των διοικήσεων μετά το 2006 με κομβικές αποφάσεις τη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων και τη μη πλήρωση των κενούμενων θέσεων μόνιμων εργαζομένων. Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ πρόκειται για συμβασιούχους μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Ιδιαίτερα εκφράζονται οι ελλείψεις σε μόνιμο εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.

Εισηγούμαστε σήμερα να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Να εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ και την ανάκληση της προκήρυξης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υπηρεσία με τίτλο «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»

 

  • Να εισηγηθεί την ανάκληση των αποφάσεων του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ και τις απ’ ευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών με τίτλους «Λειτουργία Δευτεροβάθμιας Επεξεργασίας της ΕΕΛ Δ. Καρδίτσας» και «Λειτουργία συγκροτήματος μηχανικής πάχυνσης – αφυδάτωσης ιλύος ΕΕΛ»

 

  • Να εισηγηθεί την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού (εξειδικευμένου, επιστημονικού, εργατοτεχνικού) για τη λειτουργία του συνόλου της ΕΕΛ.
  • Να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό και τον έλεγχο της Διοίκησης και της Διεύθυνσης της ΔΕΥΑΚ, για τις ενέργειές τους τα προηγούμενα χρόνια, με προοπτική την ανάληψη ενεργειών για ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μελέτες και έργα) για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης (ελαχιστοποίηση απωλειών νερού) και αποχέτευσης (ελαχιστοποίηση εισροών στους αγωγούς ακαθάρτων), στην κατεύθυνση να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία εγκατάσταση, λειτουργία και παροχή προς τους δημότες και χωρίς την αύξηση των τιμών σε καμία από τις παροχές ( ύδρευση, αποχέτευση κλπ).

Σημείωση: Το επείγον του θέματος προκύπτει από το γεγονός πως με την υπερψήφιση των παραπάνω προτάσεων, πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους πριν την κατακύρωση των αναθέσεων και του διαγωνισμού.

Προηγούμενο άρθρο Και επί της γης ειρήνη - Του Κώστα Βλάχου
Επόμενο άρθρο Νίκος Τέγος: Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τη Μελέτη για την Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας