Tην ταχεία και πλήρη αποζημίωση των βαμβακοκαλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ


 

Ζητά με την ερώτηση – διάβημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σπύρος Ταλιαδούρος

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά να αποσταλεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές Καρδίτσας λόγω των άκαιρων βροχοπτώσεων καθώς και την κάλυψη του 100 % της ζημιάς των πληγέντων από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής:

«Καθολική πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί η καταστροφή στις καλλιέργειες βαμβακιού του Νομού Καρδίτσας καθώς οι άκαιρες, συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, που πλήττουν το Νομό Καρδίτσας το τελευταίο 20ημερο έδωσαν τη χαριστική βολή στις βαμβακοκαλλιέργειες του Νομού που ήδη μετρούσαν σημαντικές απώλειες από την επέλαση του πράσινου σκουληκιού, που είχε μειώσει σημαντικά την απόδοση της συνολικής βαμβακοφυτείας στο Νομό μας.

Οι βροχοπτώσεις αυτές βάζουν την ταφόπλακα στην παραγωγή του βασικού προϊόντος του Νομού Καρδίτσας, του βαμβακιού καθώς εμποδίστηκε η φυσική ωρίμανση όπως και η χρήση αποφυλλωτικών και επιταχυντών ωρίμανσης με αποτέλεσμα η συλλεχθείσα ποσότητα βαμβακιού να είναι ποιοτικά υποδεέστερη ενώ ποσοτικά μετά βίας να αγγίζει το 25% της ηρτημένης παραγωγής. Το βαμβάκι δε, που παραμένει ακόμη ασύλλεκτο υποβαθμίζεται περαιτέρω ποιοτικά ενώ υπάρχει κίνδυνος να καταστεί αδύνατη η συλλογή του, λόγω της αδυναμίας των μηχανών να μπουν στα χωράφια.

Η νέα αυτή διαμορφωθείσα κατάσταση που έχει φέρει σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση τους παραγωγούς του Νομού ανατρέπει την ληφθείσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απόφαση για αποζημίωση των βαμβακοκαλλιεργητών, λόγω πράσινου σκουληκιού από τα ΠΣΕΑ και δημιουργεί ένα νέο καθεστώς που απαιτεί  την αντιμετώπιση του προβλήματος από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ για το σύνολο της παραγωγής βαμβακιού αφού πλέον δεν έχει απομείνει τίποτε προς πώληση.

Όταν τα κλιματολογικά δεδομένα αλλάζουν άρδην και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές επιδεινώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας που στηρίζει την εθνική οικονομία να οδεύει προς αφανισμό ανυπεράσπιστος

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες παρεμβάσεις προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου άμεσα να αποσταλεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών;
  2. Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου η καταβαλλόμενη αποζημίωση να καλύπτει το 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές;
  3. Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την ενίσχυση των αντιπλυμμηρικών έργων του Νομού Καρδίτσας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια πλημμυρικά φαινόμενα που απειλούν  το εισόδημα και τον μόχθο του Έλληνα αγρότη;»

Προηγούμενο άρθρο Κοινή δράση Δήμου - Εκκλησίας για τα κοινωνικά προβλήματα
Επόμενο άρθρο Πολιτική & ηθική παρακμή υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα;