Ειδήσεις

Τ.Ε. Καρδίτσας ΚΚΕ: Πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί … ο ένοχος έχει όνομα


Ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα τους κάνουν οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς) από δεκάδες περιοχές της χώρας μαζί και με την Καρδίτσα, με το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο στο Σύνταγμα στις 12πμ.

Πληγέντες από τις περσινές πλημμύρες στο νομό μας  αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και της Εύβοιας που συνεχίζουν να ζουν με τον εφιάλτη μιας επόμενης καταστροφής, πυρόπληκτοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ρετσινάδες, αυτοαπασχολούμενοι της Βόρειας Εύβοιας, που έγινε στάχτη το καλοκαίρι, ενώνονται με τους χτυπημένους σταφιδοπαραγωγούς, ελαιοκαλλιεργητές, μελισσοκόμους της Ηλείας και όλης της Πελοποννήσου, τους πυρόπληκτους της Αττικής στη Βαρυμπόμπη και στα Βίλια, αλλά και τους φετινούς πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς σε Θεσσαλία, Σάμο και Κρήτη.

Όλοι αυτοί βίωσαν και βιώνουν την καταστροφή ως αποτέλεσμα της «επιλεκτικής ανικανότητας» του κράτους να προστατεύσει τον λαό από φυσικά φαινόμενα και απειλές. Αυτήν την επιλεκτικότητα οι πληγέντες που θα διαδηλώσουν μαζικά το Σάββατο την έζησαν από πρώτο χέρι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή. Αυτήν την επιλεκτικότητα ο λαός της Καρδίτσας τη βίωσε στο πετσί του ένα χρόνο πριν όταν έβλεπε την καταστροφή να του χτυπάει την πόρτα.

Την έζησαν ως έλλειψη μέτρων και σχεδίου πρόληψης από πλημμύρες και φωτιές, αλλά και ως πλήρη απουσία αντισεισμικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας και της Εύβοιας που έχουν πολλά να θυμούνται για το πώς το νερό παρέσερνε ανενόχλητο στο διάβα του σπίτια, νοσοκομεία και γέφυρες επειδή δεν υπήρχε τίποτα να το συγκρατήσει. Το ίδιο και οι πυρόπληκτοι στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι καταγγέλλουν την εγκατάλειψη του δασικού πλούτου από το κράτος, την απαξίωση και υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας, την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού πρόληψης και προστασίας από τις πυρκαγιές. Όσο για τους σεισμοπαθείς της Κρήτης, οι καταγγελίες ότι ακόμα και για δημόσια κτίρια ή σχολεία ο προσεισμικός έλεγχος είναι άγνωστη λέξη αποκαλύπτουν σε ποια κατάσταση βρήκε την περιοχή το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η ίδια «επιλεκτική ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού «έλαμψε» και στη διάρκεια εκδήλωσης των καταστροφικών φαινομένων. Απέναντι σ’ αυτήν ακριβώς την κατάσταση οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας και της Πελοποννήσου πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους, να προστατέψουν τις ζωές τους. Το ίδιο έκανε και ο λαός της Καρδίτσας που μόνος του, στηριζόμενος ο κάθε πληγέντας στον διπλανό του έβγαζε τα νερά και τις λάσπες από τα σπίτια και τα μαγαζιά. Γι αυτό και το σύνθημα που ακόμα ηχεί στα στόματα των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας είναι το «όλοι για έναν και ένας για όλους»!

Η αντίθεση των εικόνων στις  περσινές πλημμύρες είναι συγκλονιστική: από τη  μία κάτοικοι με λάστιχα, τρακτέρ, κουβάδες και γυμνά χέρια να παλεύουν μέσα στις λάσπες για να σώσουν ότι σώζεται και από την άλλη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού και οι τοπικοί εκφραστές τους σε δήμους και περιφέρεια να ρίχνουν το ανάθεμα στον «κακό μας τον καιρό»  στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «κλιματική αλλαγή» που έγιναν ο βολικός ένοχος για κάθε έγκλημα!! Η ίδια εικόνα και στις  πυρκαγιές του καλοκαιριού όπου μηχανεύονταν ένα σωρό αστειότητες για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι οι πυρκαγιές ξέσπαγαν η μία μετά την άλλη και κατέκαιγαν για μέρες.

Η γύμνια φάνηκε, τέλος, και όταν το καταστροφικό έργο του νερού, της φωτιάς, ή του σεισμού ολοκληρώθηκε. Το διαδέχτηκε όμως η κυβερνητική κοροϊδία, με μέτρα στήριξης και αποκατάστασης πολύ πίσω από τις ανάγκες. Με κριτήρια αποζημίωσης που αφήνουν εκτός εκατοντάδες οικογένειες. Με μέτρα για τους αγροτοκτηνοτρόφους τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν τη συνέχεια της παραγωγής.

Κι όχι μόνο αυτό: Οι καταυλισμοί των κοντέινερ στη Λάρισα, που παραμένουν, είναι δείκτης της …ταχύτητας με την οποία προχωρά η αποκατάσταση και «εικόνα από το μέλλον» για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Την εικόνα συμπληρώνουν τα «σχέδια ανασυγκρότησης» με τα κριτήρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην κατασκευή ακόμα και των πιο στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων.

Στην Καρδίτσα, μετά τον περσινό Σεπτέμβρη συζητάμε μόνο για έργα αποκατάστασης και διορθωτικές κινήσεις. Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και την περιοχή μας, ξύπνησε άσχημες μνήμες και δημιούργησε φόβο στο λαό της περιοχής γιατί όλοι ξέρουν ότι παραμένουμε απροστάτευτοι!!! Και κάποιος φταίει γι αυτό.

Ο ένοχος λοιπόν για όσα βίωσαν και βιώνουν όσοι το Σάββατο θα διαδηλώσουμε στην Αθήνα, συσπειρωμένοι στις Επιτροπές Αγώνα και σε άλλους φορείς, με την αλληλεγγύη δεκάδων σωματείων, έχει ονοματεπώνυμο: Είναι η αντιλαϊκή πολιτική του «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο, που συνθλίβει τις ανάγκες του λαού. Αυτή η πολιτική, την οποία υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ευθύνεται για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και για την εγκατάλειψή τους μετά την καταστροφή.

Σ’ αυτήν την πολιτική δίνουν απάντηση ο πανελλαδικός συντονισμός και ο οργανωμένος αγώνας των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, διεκδικώντας μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν στον τόπο τους, ουσιαστική αποζημίωση, αποκατάσταση και προστασία από μελλοντικές απειλές.

 

Προηγούμενο άρθρο ΙΡΑ Αχαΐας και Καρδίτσας: Σκόραραν και πρόσφεραν
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα