Ειδήσεις

«Τα Ιστορικά Άγραφα» και «Βίος Κατσαντώνη» διανεμήθηκαν στους μαθητές Λεονταρίου, Ανάβρας και Κέδρου


Δυο βιβλία για να διδαχθούν τα παιδιά την ιστορία του τόπου μας μοιράστηκαν το πρωί της Τετάρτης με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών στους μαθητές των Δημ. Σχολείων Λεονταρίου, Ανάβρας, Κέδρου και Νηπιαγωγείου Κέδρου.

Πρόκειται για το ανεκτίμητο εμπλουτισμένο Λεύκωμα «Τα Ιστορικά Άγραφα» που αποτελεί μια συλλογή πολύτιμης ιστορικής γνώσης και πληροφορίας της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και του  βιβλίου «Βίος Κατσαντώνη» του Επαμ. Ι. Φραγγίστα που αναφέρεται στη ζωή του ήρωα του  και επονομαζόμενου ως «Αετού των Αγράφων»  στη προεπαναστατική περίοδο.

Το Λεύκωμα αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και του προέδρου κ. Βασίλη Τσαντήλα για την ανάδειξη της ιστορίας των Αγράφων, που πολλές φορές η σημασία της ξεπερνά τα όρια της περιοχής και απλώνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Να σημειωθεί ότι η εκτύπωσή του εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader.

Αρχικά τα βιβλία παραδόθηκαν στο Δημ. Σχολείο Λεονταρίου, παρουσία του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, του προέδρου της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Βασίλη Τσαντήλα, του Δημ. Συμβούλου κ. Γιώργου Τσιώτα, του προέδρου των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Σοφάδων κ. Αθ. Παππά, του προέδρου της κοινότητας κ. Αντ. Σαλαγιάννη και του Γεν. Γραμματέα της Ένωσης κ. Κων. Σούφλα. Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Δημακόπουλος από την πλευρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών.

Στο Δημ. Σχολείο Ανάβρας ήταν επίσης παρόντες ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Κουτσομηλιάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ.Αθ. Χαλής και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ανάβρας κ. Ευαγ. Σίμος. Με μεγάλη ικανοποίηση τους καλωσόρισε ο Διευθυντής κ. Γεώργιος Μπλουγούρας.

Ακολούθως τα βιβλία παραδόθηκαν στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κέδρου παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου. Παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Αθ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Νικόλαος Μανούκας και εκπρόσωποι του Μορφωτικού Συλλόγου Βαθυλάκκου και Συλλόγου Λουτριωτών Αθήνας. Τις θερμές τους ευχαριστίες για την προσφορά εξέφρασαν η Διευθύντρια του Δημοτικού κ. Μάγδα Λουκοπούλου και η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κ. Αναστασία Παρασκευά τονίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Το Λεύκωμα «Τα Ιστορικά Άγραφα» παραδόθηκε τιμής ένεκεν  στον ερευνητή τοπικής ιστορίας Γιάννη Γιαννόπουλο και στο μουσικό Δήμ. Μανούκα αλλά και στις εκπροσώπους του Χορευτικού Ομίλου Κέδρου Αννα Καμπούρη και Ελένη Κομπογιάννη.

 

Προηγούμενο άρθρο Πώς να προστατεύσετε τις καρυδιές από τις ασθένειες
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Παλαμά την Παρασκευή 21 Μαΐου