Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των νόμων 4623/19 και 4625/19


Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (15/12/22), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής: Με πρόσφατη απόφαση το ΣτΕ (2/12/22), έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ, επιβεβαιώνοντας την στάση και την κριτική της Λαικής Συσπείρωσης, που είχε διαφωνήσει και καταγγείλει εξ’ αρχής.

Με τους εν λόγω νόμους, στο όνομα της κυβερνησιμότητας, έδωσε με το έτσι θέλω τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις άλλες επιτροπές, όπως και στα νομικά πρόσωπα Περιφερειών και Δήμων, ακόμα και σε όσους δεν την είχαν στο λαό και μετέφερε σημαντικές αρμοδιότητες από τα συμβούλια σ’ αυτές τις επιτροπές.

Θυμίζουμε ότι παράλληλα διατήρησε τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί 50%+1 για να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι σε ένα σωματείο απεργία, όπως και όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που καθορίζουν την λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακούς νόμους, κ.α.) και επιπλέον ψήφισε νέο ληστρικό εκλογικό νόμο (4804/21), με τον οποίο η πρώτη δύναμη, γίνεται παντοδύναμη, εφόσον πάρει 43%+1 ψήφο, θα βγαίνει περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών.

Τους συγκεκριμένους νόμους, όπως και το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων, που διέπουν την λειτουργία Περιφερειών και Δήμων, το υπηρετείτε διαχρονικά οι παρατάξεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κλπ), είτε από θέση διοίκησης, είτε από θέση «αντιπολίτευσης».

Ως Λαική Συσπείρωση, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων, Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακοί νόμοι, οικονομικό παρατηρητήριο) και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21.

Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων περιφερειών και δήμων, όπως και των βουλευτών και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από την σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Ζητάμε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.

Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για την λήψη αποφάσεων. Να έχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Να μη μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.

Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ως Λαική Συσπείρωση ζητάμε τα σημαντικά θέματα να συζητιούνται στο περιφερειακό συμβούλιο και όχι στην οικονομική επιτροπή και στις άλλες επιτροπές. Σ’ αυτά που θεωρούμε σημαντικά, στο εξής δεν θα συμμετέχουμε στη συζήτησή τους στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές.

 

Η τοποθέτηση του Τάσου Tσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην συνεδρίαση του Π.Σ Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη μεταφορά τμημάτων ανεμογεννητριών
Επόμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου