Ειδήσεις

Τι συμβαίνει με τους παιδικούς σταθμούς;


Νέες μητέρες, νέοι γονείς, Πέντε μήνες πέρασαν από τότε που ξεκίνησαν την λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, και η  κατάσταση στην προσχολική αγωγή  στο νομό μας είναι  αποκαλυπτική.

Θυμίζουμε ότι στο Δήμο Καρδίτσας 219 παιδιά φοιτούν σε δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στον βρεφικό σταθμό του Κέντρου Γυναικών και στον βρεφονηπιακό του ΟΑΕΔ. Τα 71 από αυτά είναι βρέφη από 2 μηνών ως 2,5 ετών.

Τα παιδιά αυτά για την φοίτηση τους στους δημοτικούς σταθμούς πληρώνουν τροφεία  ή έχουν voucher που από φέτος δέχονται και στον κρατικό σταθμό του ΟΑΕΔ.

Από πλευράς προσωπικού οι δημόσιες δομές λειτουργούν για μια ακόμα χρονιά με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου!!!

Η επισήμανση που είχε γίνει από τον Σύλλογο Γυναικών ότι «η δημοτική αρχή της Καρδίτσας λειτουργεί τους σταθμούς με συμβασιούχους εργαζόμενους κατά το 1/3 των θέσεων και δεν υπάρχει πρόθεση να διεκδικήσει μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού» ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο.

Στο Δημοτικό συμβούλιο στις 23 Γενάρη υπήρχαν δύο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά για το μέλλον των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του δήμου Καρδίτσας:

  1. Κατατέθηκε αίτημα από την δημοτική αρχή για «Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για το σχολικό έτος 2023-2024».  Εδώ προκύπτει το συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή ενώ γνώριζε τις παραιτήσεις του προσωπικού δεν φρόντισε να προκηρύξει θέσεις μόνιμου προσωπικού και όχι δίμηνα. Ακόμα και αν πουν ότι είναι για έκτακτες ανάγκες διαπιστώνουμε ότι δεν εξήγγειλε την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας.

Ο πολιτικές που εφαρμόζονται στους δήμους είναι η περικοπή των μόνιμων θέσεων εργασίας και η αντικατάσταση με ευέλικτες μορφές εργασίας που στον ευαίσθητο αυτό χώρο που έχει να κάνει με μικρά παιδιά έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αυτή την πολιτική εφαρμόζει και η δημοτική αρχή της Καρδίτσας!!!

  1. Από καιρό υπάρχει θέμα με τον 3ο Παιδικό σταθμό που στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο το οποίο πωλείται. Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης τι θα κάνει η δημοτική αρχή για το θέμα αυτό, η απάντηση ήταν χαρακτηριστική και εξαιρετικά ανήσυχη: «ο δήμος δεν πρόκειται να αντιδικήσει με δημότες για ένα τέτοιο θέμα!!! ενώ δεν συμφωνεί με την αύξηση του μισθώματος. Μέχρι το Καλοκαίρι δεν μπορεί να βγουν τα παιδιά από τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, ενώ στα όρια του αστικού ιστού της πόλης υπάρχουν σταθμοί που μπορεί να φιλοξενήσουν τα παιδιά»!!!

Η δήλωση αυτή παραπέμπει στο εξής συμπέρασμα:

 Μετά την κατάργηση του 4ου παιδικού σταθμού στις Καμινάδες και την μετατροπή του σε βρεφικό, μετά την κατάργηση του 2ου παιδικού και την μετατροπή του σε 1ο Βρεφονηπιακό, ήρθε η σειρά του 3ου παιδικού να καταργηθεί και τα παιδιά να πάνε στους άλλους εναπομείναντες δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Με τι αριθμό παιδιών θα λειτουργούν αυτοί οι σταθμοί; Με τι αριθμό προσωπικού; Πόσο θα εξυπηρετηθούν οι γονείς από την χιλιομετρική απόσταση που θα αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους;

Με βάση τις πολιτικές του κόστους οφέλους που εφαρμόζονται πιστά από την δημοτική αρχή η προσχολική αγωγή κοστίζει. Άρα θα λειτουργεί με λιγότερους σταθμούς και  το  προσωπικό δεν θα είναι μόνιμο και  θα εργάζεται με ευέλικτες σχέσεις εργασίας.

Αν οι γονείς δυσκολεύονται να βρουν σταθμό ή να πληρώνουν τα τροφεία έχει να τους προτείνει  το πρόγραμμα της κυβέρνησης «Νταντάδες της γειτονιάς», που ο Δήμος Καρδίτσας έσπευσε να ενταχθεί. Το πρόγραμμα αυτό  όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων.

Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Παλαμά τόσους μήνες  μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν!!!

Οι  εξαγγελίες για άνοιγμα τους σύντομα είναι ανέφικτη.

-Τα κτίρια που πλημμύρισαν, δύσκολα θα στεγνώσουν και πολύ περισσότερο θα είναι ασφαλή στατικά αλλά και υγειονομικά.

-Μέτρα  ώστε να εξασφαλιστεί η  υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων δεν έχουν εξαγγελθεί.

-Δεν έχει εξασφαλιστεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω των πλημμυρών. Δεν μπορεί να κρεμόμαστε στην ατομική ευθύνη και στις δωρεές για να λυθούν οι ελλείψεις στις κατεστραμμένες υποδομές των σταθμών

-Θα έπρεπε όλα τα  νήπια που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς και τώρα βρίσκονται στα σπίτια τους (όσα έχουν διασωθεί) με γονείς, μητέρες γιαγιάδες, συγγενείς να έχει γίνει προσπάθεια να βρεθεί κατάλληλος χώρος να φιλοξενηθούν ώστε να υπάρξει  παιδαγωγική, ψυχολογική στήριξη αυτών των μικρών παιδιών

Όπως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι στο νομό μας και στο δήμο Παλαμά λειτουργούν τους σταθμούς με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου!!! Και ούτε υπάρχει καμιά πρόθεση  να διεκδικήσουν μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας φυσικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ευελιξία στην εργασία.

Σήμερα, η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Όμως, για μια ακόμη χρονιά, τα δεδομένα στο Νομό μας δείχνουν την υποβάθμιση της, καθώς έχει γίνει εμπόρευμα ή ευκαιριακή παροχή για “λίγους και τυχερούς”.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

Διεκδικούμε :

 Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί, τόσοι όσοι να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

 Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

 Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

Να εξασφαλιστεί κτίριο για τον 3ο Παιδικό σταθμό του δήμου Καρδίτσας. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άμεσα.

 Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους

 Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πυρκαγιά σε διπλοκατοικία στη Λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα