Ειδήσεις

Τίμησαν τον ήρωα της Μάχης της Ματαράγκας Γεώργιο Λάιο


Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Επιλοχία και Σωματάρχη Γεώργιου Λάιου τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας παρουσία επισήμων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και κατοίκων της περιοχής.

Ο Λάιος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 21 Μαρτίου του 1878, στη μάχη της Ματαράγκας και Πετρομαγούλας Κιερίου για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας απ’ τον τουρκικό ζυγό.

Η επιμνημόσυνη δέηση, τελέστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 (καθιερώθηκε με Π.Δ η 21η Μαρτίου) στον τάφο του Γεώργιου Λάιου, στον λόφο Πετρομαγούλας Πύργου Κιερίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθεου και παρουσία του βουλευτή κ. Γιώργου Κωτσού, του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Αναγνωστόπουλου, των Αντιδημάρχων Σοφάδων κκ Θ. Χασιαλή, Αθ. Παππά, Γ. Τσιώτα, Αθ. Σαμαρά και Δημ. Κοντοβά, του πρόεδρου του Δημ. Συμβουλίου Σοφάδων κ. Ι. Σταμούλη, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αρ. Σπάνια της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πύργου Κιερίου κ. Β. Τσιάρα, της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Σοφάδων κ. Σάσας Θεοδωράκου, τοπικών συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων και κόσμου.

Ο τάφος του συμβολίζει τον αγώνα των μαχητών της περιώνυμης Μάχης Ματαράγκας και Πετρομαγούλας Κιερίου, καθώς και τη θυσία των 36 αγωνιστών έναντι 800 των Τούρκων μέσα σε μια ημέρα.

Ακολούθησε ομιλία για τα γεγονότα της εποχής από τον Καρατάσιο Νικόλαο, Λυκειάρχη Γενικού Λυκείου Λεονταρίου. και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Αναγνωστόπουλο, την πρόεδρο της ΤΚ Πύργου Κιερίου Βάια Τσιάρα, την   πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου Κιερίου κ. Θεοδώρα Κομπογιάννη και εκπρόσωπο της κοινότητας Ποτιδάνειας Δωρίδος τόπο καταγωγής του Γεώργιου Λάιου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό μας ύμνο.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε εξέλιξη εργασίες ευστάθειας σε τμήματα του δρόμου Μητρόπολη – Καστανιά
Επόμενο άρθρο 22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Γίνε εσύ η αλλαγή