Ειδήσεις

Εν αναμονή της τελετής εγκαινίων του έργου Ύδρευσης Ανατολικής Πλευράς Ν. Καρδίτσας


Εν αναμονή της τελετής εγκαινίων του έργου Ύδρευσης Ανατολικής Πλευράς Ν. Καρδίτσας βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς. Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου τελετή εγκαινίων αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους και η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ που μπορεί να υδροδοτήσει εώς και 55.000 κατοίκους , 42 κοινοτήτων στους Δήμους Σοφάδων , Καρδίτσας και Παλαμά.

Στοιχεία του έργου

Η ύδρευση των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας προβλέπεται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου, η οποία έχει ήδη κατασκευασθεί.

Η υδροληψία θα γίνεται από το έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου. Το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 80.000 m3 περίπου. Αναλυτικότερα τα έργα κεφαλής αποτελούνται από την λιμνοδεξαμενή, τα έργα υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στην στέψη της λιμνοδεξαμενής.

Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ)

Το ΔΠΝ θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας, ήτοι θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3 /d. Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα. Το ΔΠΝ θα αποτελείται από τα ακόλουθα επιμέρους τμήματα :

– Τα έργα άφιξης και προεπεξεργασίας (εσχάρωση, μέτρηση παροχής).

– Το φρεάτιο προσθήκης διαλύματος θειικού οξέως, για ρύθμιση του pH.

– Το φρεάτιο μερισμού.

– Την ταχεία ανάμιξη, όπου θα γίνεται προσθήκη διαλύματος θειικού αργιλίου ή εναλλακτικά χλωριούχου πολυαργιλικού υδροξειδίου. – Την μονάδα κροκίδωσης, όπουθαγίνεται προσθήκη πολυηλεκτρολύτη.

– Τις δεξαμενές καθίζησης. Στην Α΄ Φάση θα κατασκευαστούν δύο δεξαμενές και στη Β΄ Φάση θα προστεθεί μια όμοια.

– Την μονάδα διύλισης, η οποία αποτελείται από ταχυδιυλιστήρια διστρωματικού διυλιστικού μέσου. Για τη διύλιση προβλέπεται η κατασκευή έξι κλινών διύλισης, εκ των οποίων θα εξοπλιστούν στην Α΄ Φάση οι πέντε και μελλοντικά η έκτη.

– Τη μονάδα προσθήκης όζοντος και τη μονάδα ενεργού άνθρακα. – Τη μονάδα απολύμανσηςτου νερούμε χλώριο, σε δύο σημεία του έργου (προχλωρίωση και μεταχλωρίωση).

– Την τελική δεξαμενή αποθήκευσης ενεργού όγκου 5.000m3. .

– Τα έργα διαχείρισης λάσπης (αντλιοστάσιο λάσπης, πάχυνση & αφυδάτωση).

– Τα απαιτούμενα βοηθητικά έργα και έργα υποδομής (Κτίριο Διοίκησης, Υποσταθμός, δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης – πυρόσβεσης, δίκτυο στραγγιδίων, εσωτερική οδοποιία, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.)

και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης 42 οικισμών

Ο συνολικός πληθυσμός σχεδιασμού των έργων είναι 55.000 κάτοικοι περίπου.

Έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος

Το έργο περιλαμβάνει τα έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος σε 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας από τη λίμνη του Σμοκόβου, τα οποία ξεκινούν από την δεξαμενή διυλισμένου ύδατος, κατάντη του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού το οποίο τροφοδοτείται από την Λιμνοδεξαμενή δίπλα στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου.
Αναλυτικότερα, από την προαναφερόμενη δεξαμενή Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού εκκινούν τρεις κεντρικοί Κλάδοι Α, Β και Γ.

Ο κύριος κλάδος Α (ανατολικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 72Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους / τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Ασημοχώρι, Γραμματικό, Νέο Ικόνιο, Γεφύρια, Πασχαλίτσα, Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Ηλίας, Ιτέα, Αστρίτσα, Συκέαι, Πέτρινο, Άγιο Δημήτριο .

Ο κύριος κλάδος Β (κεντρικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 63Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους / τοπικές δεξαμενές των οικισμών Καππαδοκικό, Άγιος Βησσάριος, Σοφάδες, Μοσχολούρι, Κυψέλη, Πύργος Κιερίου και Καλυβάκια. Ο κεντρικός κλάδος θα καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή Τιτανίου από όπου θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί : Παλαμάς, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση και Βλοχός.
Ο κύριος κλάδος Γ (δυτικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 51,8Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους / τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Λεοντάρι, Αχλαδέα, Ανάβρα, Κέδρος, Λουτρό, Παλιούρι, Δαφνοσπηλιά, Καλλιφώνι, Ζαϊμιο, Φιλία, Μαυραχάδες, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι, Ανώγειο και Άμπελος.

Το συνολικό μήκος των δικτύων ανέρχεται σε 190 περίπου χιλιόμετρα και 4 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Το συγκεκριμένο έργο έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεδομένου ότι καταργούνται οι σημερινές υδρευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή και θα παρέχεται υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό από τη Λίμνη Σμοκόβου στους κατοίκους και στους επισκέπτες , ενώ παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

 

Προηγούμενο άρθρο Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα Γ. Καραϊσκάκη
Επόμενο άρθρο Τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα επισκέφτηκε ο βουλευτής του Ν. Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας