Ειδήσεις

Το 10ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ανοίγει αυλαία


Το (Διεθνές) Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης γιορτάζει την επετειακή 10η διοργάνωση του. Η εναρκτήρια εκδήλωση του πενθημέρου φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει τόπο από τις 18 ως τις 22 Ιουλίου, θα πραγματοποιεί στις 18 Ιουλίου και θα αρχίσει στις 20:30, στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον ποιητή και μουσικό Χρήστο Διαμαντή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 34ων ετών χτυπημένος από τον κοβιντ.

Στα πλαίσια του προγράμματος περιλαμβάνονται οι χαιρετιστήριες ομιλίες,

η απονομή του Βραβείου Θράκα, ποιητικές αναγνώσεις από σημαντικούς και βραβευμένους Έλληνες και διεθνείς ποιητές, καθώς και η συναυλία της Κροάτισσας τραγουδοποιού Σάρα Ρενάρ. Θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ:

Τελετή Έναρξης

Λάρισα

Δευτέρα 18 Ιουλίου 20:30

Κήπος Διαχρονικού Μουσείου

1 Λεπτού Σιγή στη μνήμη του Χρήστου Διαμαντή

Προβολή :

Βιντεοποίημα Χρήστου Διαμαντή

Παρουσιάζει η Χρύσα Βουλγαράκη

Σύντομες Ομιλίες :

Δημήτριος Τάχος, Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Βασίλειος Πινακάς,Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας

Σταυρούλα Σδρόλια, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Θάνος Γώγος, Διευθυντής του Φεστιβάλ

Αφροδίτη Σερέτη, Καλλιτέχνης και σύζυγος του ποιητή, μουσικού, μέλος της συντακτικής ομάδας της θράκας και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Χρήστου Διαμαντή, που έφυγε τον Δεκέμβρη του 2021 από τη ζωή σε ηλικία 34 ετών.

Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ

20:50 Οι ποιητές της βραχείας λίστας του βραβείου Θράκα διαβάζουν ποιήματά τους

21:10

Ανακοίνωση του νικητή/ιας

Απονομή του Βραβείου Θράκα

(Η απονομή τού βραβείου  θα γίνει από τη Νόπη Χατζηγεωργίου)

21:15

Ανάγνωση Ποιημάτων από Έλληνες και Διεθνείς ποιητές:

Ελένη Αναστασοπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Χλόη Κουτσουμπέλη, Κώστας Λάνταβος, Δήμητρα Χριστοδούλου 

MetinCengiz, MarkoPogacar, Alicia Stallings

22:10 Προβολή Βιντεοποιημάτων του Χρήστου Διαμαντή.

22:20

Ζωντανή Μουσική:

SaraRenar

23:00 Λήξη

Η Σάρα Ρενάρ είναι μουσικός και περφόρμερ από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και θεωρείται μια από τις καλύτερες και πιο θαρραλέες τραγουδίστριες και τραγουδοποιούς της νέας γενιάς Βαλκάνιων καλλιτεχνών. Η μουσική της μπορεί να θεωρηθεί πειραματική/ίντι/ποπ και αναμειγνύει διακριτικές μελωδίες με ηλεκτρονικά και θεατρικά στοιχεία. Άφησε τη δουλειά της ως αρχιτέκτονα με μεταπτυχιακό για να αφοσιωθεί στη μουσική της καριέρα. Παρουσιάζει τη δουλειά της στη μητρική της γλώσσα, τα Κροατικά, και έχει κερδίσει πολλά τοπικά βραβεία για τη μουσική και τις ζωντανές της παραστάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η υποψηφιότητα IMPALAγια το ΕυρωπαικόΊντι άλμπουμ της χρονιάς.

Η Ρέναρ έχει δώσει πάνω από 250 συναυλίες τα τελευταία πέντε χρόνια σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως τα φεστιβάλ ΜΕΝΤ,SuperUho, Exit, Spancirfest, Lake, MixerκαιPula, και έχει τραγουδήσει με τους ManuChao, MacyGrayκαι RundekCargoTrio. Έχει βγάλει πέντε άλμπουμ: Djeca (Παιδιά), Jesen (Φθινόπωρο), Tisina (Σιωπή), και το ζωντανό άλμπουμ Gdiepovlaciscrtu?(Πού θα τραβήξεις τη γραμμή;). Το πέμπτο της άλμπουμ Sutiipievai (Σώπασε και τραγούδα), που κυκλοφόρησε συμβολικά στις 8 Μαρτίου του 2021, έχει θεωρηθεί από τους κριτικούς το καλύτερο και πιο θαρραλέο της άλμπουμ μέχρι στιγμής.

Η Ρέναρ έχει συνεργαστεί με επιτυχία σε πολλά πρότζεκτ πειραματικού θεάτρου (κολλεκτίβεςMontazstrojκαι SKROZ) και έχει κυκλοφορήσει διάφορες συνεργασίες σε μουλτιμίντια, μεταξύ των οποίων ένα ΕΡ με τον διάσημο Κροάτη ντιτζέιInsolate, ένα άλμπουμ με την αναγνωρισμένη ποιήτρια MarijaDejanovic, μια παράσταση με την ποιήτρια από το ΜοντενέγκροBarbaraDelacκαι μια συνεργασία για το σάουντρακ του μουλτιμίντια παιχνιδιού σε υπολογιστή “RadioNostalgiafromMars”, σε παραγωγή του στούντιο Demagog (Νέα Υόρκη – Βελιγράδι). Η Ρέναρ έχει γράψει το πειραματικό έργο που αναγνωρίστηκε από τους κριτικούς «Πού θα τραβήξεις τη γραμμή;», σε συνεργασία με την Εθνική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία της Κροατίας.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τη Θράκα και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ελεύθερη Είσοδος

Προηγούμενο άρθρο Και την νέα σεζόν με Στέφανο Μπελάγια στο τιμόνι ο Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων
Επόμενο άρθρο Στο 85% οι εργασίες στο νότιο τμήμα του Ε65