Ειδήσεις

Το 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας στην Τουρκία στο πλαίσιο του Εράσμους


Την Τουρκία επισκέφθηκαν από 15-21 Μαΐου 2022, πέντε (05) μαθητές/τριες του 4ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας, μαζί με δύο (2) συνοδούς καθηγητές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος κινητικότητας Erasmus+με τίτλο “Learnour Common Heritage Through Film”.

Οι μαθήτριες Μπούτα Βασιλεία, Ψαρρή Δανάη, Σιούρτου Δήμητρα, Αυγέρη Μαρίακαι Αντωνίου Ελευθερία, συνοδευόμενες από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Ζάρρα Δήμο και τον Υποδιευθυντή κ. Ντράχα Χρήστο μετέβησαν στην πόλη Μανίσα της Τουρκίας, φιλοξενούμενοι από το Σχολείο Manisa Ticaret Borsasi Anadolu Lisesi.

Στη συνάντηση, οι συμμετέχουσες αποστολές από την Ρουμανία, την Ιταλία, την Τσεχίακαι την Τουρκία παρουσίασαν τη χώρα τους, το σχολείο τους καθώς και αποσπάσματα αντιπροσωπευτικών ταινιώντων χωρών τους, της δεκαετίας1980-1990,μέσω των οποίων έγινε προσπάθεια ανάδειξης των κοινωνικών τάξεων, της θέσης των γυναικών καθώς και σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων (όπως η μετανάστευση) που κυριαρχούσαν σε κάθε χώρα την συγκεκριμένη περίοδο.

Οι μαθητές ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους μαθητές των άλλων σχολείων, ήρθαν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό με διαφορετικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, δραστηριότητες και περιηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την χώρα φιλοξενίας σε πόλεις φορτωμένες με μνήμες από την ιστορία μας και συγκίνηση : Σμύρνη,  Έφεσος, Κιρκινζέ-το χωριό της Διδώς Σωτηρίου, Σάρδεις – αρχαιότατη μικρασιατική πόλη και πρωτεύουσα της Λυδίας,Τσεσμέ-απέναντι από τη Χίο, Κουσάντασι με την αγορά του, Λαοδικία με τις θερμοπηγές της.

Σε κάθε πόλη όλοι νιώθαμε να μας πλημμυρίζει η νοσταλγία καθώς ανακαλούσαμε στη μνήμη μας ότι είχαμε διαβάσει και ακούσει για τα μέρη αυτά.Το κλίμα της συνάντησης ήταν πραγματικά εξαιρετικό, υπήρξε πολύ καλή συνεργασία όλων των συμμετεχόντων, εγκάρδια φιλοξενία και υποδοχή από τους διοργανωτές.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα γίνει στην πόλη Stancuta της Ρουμανίας.

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ τον Μάϊο 2022
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Θερινού Σινεμά Καρδίτσας