Ειδήσεις

Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD συνεχίζεται το Σάββατο 25 Μαΐου


Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (7th International Dance Festival Disability) συνεχίζεται το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στην Καρδίτσα, με πολύ χορό, μουσική και βιωματικά εργαστήρια.

Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας workshop με τον Πάνο Παράσχο (10.30-12.00μ.μ.), μέλος της Επιστημονικής – Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, και τη Μαρία Καραπαναγιώτη (12.00-13.30μ.μ.), Πρόεδρο των Δρυάδων εν Πλώ.

Ο Πάνος Παράσχος είναι ο πρώτος κωφός Έλληνας χορευτής με σπουδές στην κρατική Σχολή Χορού και έπειτα στην Αυστρία και το SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Η πορεία του δεν σταματάει εκεί. Αισθάνεται τη μουσική και εκφράζεται μέσω του χορού με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Η μέθοδος Χ.Α. ΧΟΡΟΣΑΝΑΠΗΡΙΑ/ D.D. DANCEDISABILITY της Μαρίας Χαρ. Καραπαναγιώτη βασίζεται στη μέθοδο διδασκαλίας μέσω Τέχνης «ΧορόΧρωμα» (Καραπαναγιώτη – Τρούκης), συνδυασμένη με την Χοροθεραπεία (μέθοδος της Πρωτόγονης Έκφρασης EP (Billman) και τεχνικές σύγχρονου χορού, στοιχεία Ρυθμικής Dalcroze (Argimanoglou) και Χορογραφικής Σύνθεσης, με ειδικές προσεγγίσεις από πλευράς παιδαγωγικής, ανατομίας, ψυχολογίας. Το βιωματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία μέσω του χορού.

Η συμμετοχή στα workshop γίνεται μετά από σχετική δήλωση στο mail xoros.anapiria@gmail.com.

Το απόγευμα συνεχίζονται οι παραστάσεις των Ομάδων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Καρδίτσας, ώρα 6.30μ.μ με ελεύθερη είσοδο. Οι ομάδες που θα εμφανιστούν το Σάββατο το απόγευμα είναι:

  1. Ομάδα Χορευτές της «Ελπίδας», Ρόδος, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ΚΔΗΦ «Ελπίδα»
  2. Ομάδα The Dreamers, Άδενδρο Θεσσαλονίκης, «ΣΑΠ Φροντίδα»
  3. Ομάδα Primavera Dancers, Θεσσαλονίκη, Primavera Studios
  4. Ομάδα Αξίζω, Κομοτηνή, Σύλλογος Μέριμνας ΑμεA Νοητικής Yστέρησης “Άγιοι Θεόδωροι”
  5. Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, Αθήνα, Φάρος Τυφλών Ελλάδας
  6. Ομάδα Μπλε Αστέρια, Θεσσαλονίκη, Σωματείο Τέχνης «Τεχνηέσσα» & Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Αλλάζω»
  7. Ομάδα Με…Νου, Δράμα, Κοιν. Σ. Επ Ένταξης Αληλέγγυα + Εργασία
  8. Ομάδα Άνθεμα, Δράμα, ΚΚΠΠΑΜΘ – ΠΧΠ Δράμας
  9. DIM for Dream, Αθήνα, Ομάδα Εκπαίδευσης Dance Disability Αθήνας

Οι παραστάσεις θα προβληθούν και διαδικτυακά με live streaming σε όλο τον κόσμο μέσω του συνδέσμου https://youtube.com/live/P-Y13gk5SdU?feature=share. Οι συμμετέχοντες, μεικτές ομάδες χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετέχουν με performance σε ζωντανή σύνδεση ή με video.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή το πρωί στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Λίμνης Πλαστήρα και συγκεκριμένα στο Βοτανικό Κήπο του Νεοχωρίου με την απονομή των βραβείων στις ομάδες (11.30π.μ., είσοδος ελεύθερη).

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Μεγάλοι χορηγοί της διοργάνωσης είναι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η βιομηχανία τροφίμων Damavand A.E., οι γενικές και ειδικές μεταφορές Alex Giannakos Trans SA, το εργαστήριο Φυσικοθεραπείας IASSIS – Φυτιλής Θωμάς, η εταιρία TransNet, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Σχολή Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη. Ευχαριστούμε το Δήμο Καρδίτσας για την ευγενική παραχώρηση του χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας. Σημαντική είναι και η υποστήριξη σε πολλαπλά επίπεδα πλήθους ιδιωτών επαγγελματιών της πόλης της Καρδίτσας.

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στις δράσεις του Φεστιβάλ και να παρακολουθήσετε τις χορογραφίες των χορευτών, στέλνοντας τη θετική σας ενέργεια, ώστε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη αγκαλιά για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ομάδας www.dryadesenplo.gr και τις σελίδες στο facebook xoros.anapiria.karditsa.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Μουσείο της Πόλης, η Πόλη του Μουσείου: Στο επίκεντρο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Νέο Δημαρχείο
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση Λήξεως του Κατηχητικού της Ζωοδόχου Πηγής Καρδίτσας