Ειδήσεις

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace καταθέτει επίσημες προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο


Σε συνέντευξη τύπου που οργανώνει στη Λάρισα, στο Πάρκο Καινοτομίας Joist, στην αίθουσα Future Learning Lab, στις 14 Νοεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ., το ελληνικό γραφείο της Greenpeace καταθέτει προτάσεις για την αναγέννηση της γεωργίας στη Θεσσαλία, μιας περιοχής πολύτιμης για τη συνολική παραγωγή της χώρας, οι οποίες βάζουν στο επίκεντρο την ευημερία ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Ομιλητές στη συνέντευξη τύπου θα είναι οι:

  • Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία, ελληνικό γραφείο Greenpeace
  • Ηλίας Κάνταρος, γεωπόνος, επιστημονικός σύμβουλος της Greenpeace

Η πρόσφατη πρωτόγνωρη καταστροφή στη Θεσσαλία φέρνει την ηγεσία της χώρας ενώπιον της μεγάλης ευθύνης για ανακούφιση στους πληγέντες και αναγέννηση της περιοχής. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός: ο σεβασμός και η επείγουσα στήριξη των πληγέντων, η αποφυγή λανθασμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην περιοχή για χρόνια και την άφησαν ανοχύρωτη, η στροφή σε πρακτικές που προστατεύουν τους κατοίκους αλλά και την παραγωγή της τροφής μας.

Οι προτάσεις της Greenpeace έχουν ως προτεραιότητα τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις ακραίες κακοκαιρίες (αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, της ολιγωρίας στην πρόληψη και της αδιαφορίας για την αναχαίτισή της) και αγωνίζονται να ξαναστήσουν τις ζωές τους σε πιο στέρεη και ανθεκτική βάση.

Η κρίση που βιώνουμε οφείλει να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να μετατρέψουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές σε μία ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο, με οφέλη για τον άνθρωπο, την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον. Με αφετηρία τη Θεσσαλία, χρειάζεται να σχεδιαστεί η ριζική αναδιαμόρφωση του αγροδιατροφικού μοντέλου ολόκληρης της χώρας, με έμφαση στην ανθεκτικότητα (άμεση και μακροπρόθεσμη) και τη βιοποικιλότητα.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace δεσμεύεται πως θα πιέζει την κυβέρνηση για να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, ενώ επιδιώκει ακόμα περισσότερες συμμαχίες με την τοπική κοινωνία και κάθε ενδιαφερόμενο για την εφαρμογή πραγματικών και βιώσιμων λύσεων. Μέσα από τις δράσεις και την τεχνογνωσία μας, στοχεύουμε να συμβάλλουμε δυναμικά και ουσιαστικά στην αναγέννηση που τόσο χρειάζονται οι άνθρωποι της Θεσσαλίας, και ξεκινάμε ανακοινώνοντας όλα τα παραπάνω στη συνέντευξη τύπου.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση πραγματοποίησε ο βουλευτής Τέλης Σπάνιας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο
Επόμενο άρθρο Πέντε εισαγωγικές διαλέξεις για θέματα υγείας και διατροφής - Από το Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Υγιεινιστή και Γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο (Β΄ΜΕΡΟΣ)