Ειδήσεις

Το Φράγμα … Μουζακίου – Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου


Αγαπητοί Πολίτες,  Θλίψη και θυμηδία προκάλεσε η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Μουζακίου στις 3/6/2024 παρά τις αναφορές στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! για τη δήθεν αποκατάσταση Βλαβών και Ζημιών Ιανού και Daniel και στα ευχολόγια! για τη μεγάλη και ξεχασμένη ιδέα! του πολυδιαφημισμένου Φράγματος Μουζακίου.

Κατά γενική ομολογία η ανακοίνωση ήταν ατεκμηρίωτη, εκτός πραγματικότητας, επικίνδυνη! και προκλητική καθότι και όπως προέκυψε έγινε απλά και μόνον για να εξυπηρετηθούν ανάγκες προσωπικές και πολιτικές εκλογικές σκοπιμότητες.

Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι επενδύουν! στο φράγμα Μουζακίου! φορτώνοντας σ αυτό τα τυχόν προ και μετά Ιανού, Daniel, Αθηνάς, Διομήδη κ.ά. Λάθη! Σπατάλες! Παραλείψεις! Αστοχίες μελετών και Αέναων Έργων χωρίς νόημα! Κακοτεχνίες! Ευθύνες! για τη διαχείριση της Περιβαλλοντικής Καταστροφής, Πνιγμούς συνανθρώπων μας κ.α.

Είναι προφανές ότι κάποιοι αναζητούν σανίδα σωτηρίας στην κοροϊδία του αφηγήματος της δήθεν χιλιετίας συχνότητας εμφάνισης φαινομένου υψηλής βροχόπτωσης! Και στη λαθροχειρία εκμετάλλευσης της δριμύτητας του Daniel!

«Για να δείξουμε! Τάχα! Πως και έργα να είχαμε κάνει! Θα είχαν αστοχήσει!»

Κανένας τους όμως δεν προβληματίζεται γιατί κρύφθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν τα πραγματικά γεγονότα των έντεκα! (11) επίσημα καταγραμμένων σφοδρότατων πλημμυρικών! φαινομένων στο Μουζάκι από το έτος 1905! έως και το 2019!

Κανείς δεν αναζητεί τους λόγους που δεν αξιοποιήθηκε η μελέτη των Απ. Κουτσοκώστα 1925 και Στ. Μαγειρία ΔΕΗ 1972, 1986!

Ουδείς λαμβάνει υπόψη του τον συντονιστή δράσεων για λύσεις από τη φύση! του WWF! Που λέει ότι, το φράγμα στο Μουζάκι, «Δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα μπορεί και να το επιδεινώσει, με τόσο μεγάλες ροές θα θέλει  ξεμπάζωμα! κάθε πέντε χρόνια! Ενώ αν σπάσει η καταστροφή θα είναι πολλαπλάσια!»

Και εν πάση περιπτώσει όλοι δείχνουν να αγνοούν έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις του καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων και Προέδρου Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Σήμερα λοιπόν η επιτροπή της δήθεν Διεκδίκησης! του Φράγματος Μουζακίου, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι, Κράτος και Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν συστήσει επιτροπές! Εμπειρογνωμόνων οι οποίες προτείνουν και το Φράγμα Μουζακίου! Απόλυτη προτεραιότητα όμως δίνουν στα έργα ορεινής υδρονομίας! με επιβράδυνση νερού όσο γίνεται πιο ψηλά! Δηλαδή μικρά ορεινά Φράγματα!

Όλα πλέον θα πρέπει να γίνονται σε νέες βάσεις με αρωγό και συντονιστή την επιστημονική γνώση! την εμπειρία! το σύστημα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων! την έγκαιρη πρόγνωση! την προειδοποίηση! κ.ά.

Το ολιστικό σχέδιο προστασίας της περιοχής μας απαιτεί πλέον υπευθυνότητα και σοβαρότητα, Πρέπει να γίνει κτήμα της Κοινωνίας! και όχι Πολιτική Εκμετάλλευση.

«Καιρός Κάποιοι να Θερίσουν…. ότι Έσπειραν….»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Μουζακίου