Ειδήσεις

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας παρακολούθησε θεατρική Παράσταση


Την Δευτέρα 20-3-2023, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας παρακολούθησαν  την θεατρική παράσταση «Δεσποινίς ετών 39»των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου, από τη Θεατρική Σκηνή «Ανοιχτά Πανιά» Δήμου Σαρωνικού. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο κοινό στα πλαίσια του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, έναν θεσμό ιδιαίτερα σημαντικό που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας. Το φεστιβάλ διοργανώνεται με ευθύνη της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων από 16 ως 25 Μαρτίου 2022 και φέτος είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Τσιγγόπουλο που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο (μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων επί σειρά ετών).

Πριν την παράσταση πραγματοποιήθηκε τιμητικό αφιέρωμα στον πρώην δήμαρχο Καρδίτσας Δημήτρη Αρχοντή, για την προσφορά του στο θεσμό και τα πολιτιστικά δρώμενα. Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος που, μέσα από τις ερωτήσεις του, έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα το έργο του Δημήτρη Αρχοντή και σημαντικές πτυχές της διαδρομής του στην αυτοδιοίκηση.

Το Δεσποινίς ετών 39 είναι δραματική κομεντί του 1954. Πρόκειται για το κλασικό θέμα του αδελφού που δεν μπορεί να παντρευτεί αν πρώτα δεν αποκαταστήσει την αδελφή του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εύπορος Τηλέμαχος Καραντάρης, ερωτευμένος με την κατά πολύ νεότερή του Φωφώ αποφασίζει να επιστρατεύσει ως έσχατο μέσο τις αγγελίες γάμου στις εφημερίδες. Δημοσιεύει, λοιπόν, μια αγγελία με τη βοήθεια του φίλου του, Σταμάτη. Για να κρύψει την πραγματική ηλικία της αδελφής του, Χρυσάνθης, την παρουσιάζει ως δεσποινίδα 39 ετών (απ’ όπου και ο τίτλος). Στην αγγελία απαντούν δύο ενδιαφερόμενοι, ο Κρίτων Στεφανής, συνταξιούχος, και ο Ρόκας, ένας νεότερος επιχειρηματίας εγκατεστημένος στην Αργεντινή. Ωστόσο, μετά από μια σειρά παρεξηγήσεων, ο Στεφανής εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ξαδέλφη του Τηλέμαχου που ονομάζεται και αυτή Χρυσάνθη, ενώ ο Ρόκας ενδιαφέρεται για τη Φωφώ. Και οι δύο γυναίκες αποδέχονται τις προτάσεις των υποψηφίων γαμπρών, ενώ ο Τηλέμαχος απομένει μόνος με την αδελφή του και τον νεανικό ανεκπλήρωτο αυτής που ύστερα από χρόνια την αναζήτησε.

Για πολλούς από τους εκπαιδευόμενους μας ήταν η πρώτη τους επαφή με το θέατρο και ήταν πολύ ευχάριστο πού ήταν τόσο θετικοί, το απόλαυσαν και εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, καθώς η τέχνη διαπαιδαγωγεί τον άνθρωπο, τον βελτιώνει, τον κάνει καλύτερο και τελικά τον ηθικοποιεί.

Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης του σχολείου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ΔΣ της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης και ιδιαίτερα τον πρόεδρότης,κ. Μανώλη Στεργιόπουλο, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να απολαύσουμε την υπέροχη παράσταση.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας: Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους της Γαλλίας
Επόμενο άρθρο Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας στην Τουρκία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+