Ειδήσεις

Το σωματείο εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας στηρίζει την κινητοποίηση των υγειονομικών


Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ) ή σε παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νοσοκομείο της Σαντορίνης)

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας ωμά και απροκάλυπτα αποκαλύπτουν το συγκεκριμένο σχέδιό τους για την πλήρη κατάργηση κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, σε τρία στάδια:

–  Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

–  Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.

–  Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα (σήμερα) δημόσια νοσοκομεία.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, εφαρμογή των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων,  επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα επιβεβαιώνουν ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, των υπουργών και λοιπών κυβερνητικών στελεχών, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Και σε αυτή την στρατηγική επιλογή, υπάρχει η συμφωνία όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης. Την ίδια πολιτική, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Στα νοσοκομεία – «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι  «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι «οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν στην αδήριτη ανάγκη να καλύπτουν των σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας.»

Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.582 το Δεκέμβριο 2023).

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις συνεχείς ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε τους εργαζώμενους , τους άνεργους , τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας που θα γίνει την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 202411.30πμ στην πύλη του Νοσοκομείου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΆΡΤΗ 28 Φεβρουαρίου

Προηγούμενο άρθρο Καθήλωσαν με την ερμηνεία τους οι Ούβε Μάτσκε και Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας