Ειδήσεις

Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας ΚΚΕ: Πρόκληση για τους αυτοαπασχολούμενους τα νέα χρέη που τους φορτώνει η κυβέρνηση


Μετά την κοροϊδία του “Power Pass”, με τα λαϊκά νοικοκυριά να βλέπουν ψίχουλα στους λογαριασμούς τους σε σύγκριση με αυτά που έχουν πληρώσει, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμα δυσβάστακτο λογαριασμό αυτόν της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αποτελεί πρόκληση από τη μεριά της κυβέρνησης να ζητάει πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη στιγμή που γνωρίζει ότι το εισόδημα και το μέλλον των επιχειρήσεων των μικρών επαγγελματιών βρίσκονται σε διαρκή απειλή, κάτω από το βάρος των συσσωρευμένων χρεών, της ακρίβειας, των καταστροφών από τον ΙΑΝΟ, της μεγάλης αβεβαιότητας για την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την επίδραση που συνολικά έχει αυτός.

Η εκτίναξη της ενεργειακής ακρίβειας, που η ΝΔ την εμφανίζει σαν να είναι περίπου “φυσικό φαινόμενο”, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της πολιτικής της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας, της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” και των υπέρογκων φόρων, στην οποία “διακρίθηκαν” όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Άλλωστε, το γεγονός ότι είναι «συνένοχοι στο έγκλημα» της ενεργειακής φτώχειας του λαού επιβεβαιώθηκε ξανά και τη βδομάδα που πέρασε, όταν όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων στην Ενέργεια.

Τέτοια είναι και τα μέτρα «στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών» και «στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής» που λένε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ: Την ώρα που η ληστεία των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχίζεται κανονικά για να θωρακίζονται τα κέρδη των ομίλων, εκείνοι θα επιστρέφουν.

Αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι για τους μικρούς επαγγελματίες το αστικό κράτος δεν χαρίζεται ούτε για λίγα ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας σε μεγάλους ομίλους είναι πακέτα εκατομμυρίων ευρώ που εξαρχής ήταν ανεπιστρεπτί.

 

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων με όλους τους τρόπους, έχοντας καταθέσει σειρά ερωτήσεων στη βουλή για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από τις καταστροφές του ΙΑΝΟΥ.

Είναι γνωστό επίσης ότι, οι κομμουνιστές μέσα από τους συλλόγους των αυτααπασχολουμένων και εμπόρων όλο αυτό το διάστημα πρωτοστατούν στη πάλη για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης.

Οι μικροί επαγγελματίες, που δίκαια αγανακτούν, με μεγαλύτερη ορμή να οργανώσουν και μαζικά να αντιπαλέψουν μια πολιτική που μόνιμα υποζύγια έχει τους ίδιους και τον λαό για να κερδίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Οι μικροί έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής μας έχουν πλέον πλούσια πείρα, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από κανένα επίδοξο σωτήρα. Όπως από μόνοι τους οι Καρδιτσιώτες, συλλογικά και οργανωμένα, έδωσαν τη μάχη με τα νερά, όπως από μόνοι τους, συλλογικά και οργανωμένα, παλεύουν να ορθοποδήσουν, έτσι από μόνοι τους, μέσα από τους μαζικούς φορείς τους, πρέπει να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα ανακουφίσεις.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών και στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους να μετατραπεί το σύνολο του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μη επιστρεπτέες. Να στηριχτούν τώρα από το μεγάλο κύμα ακρίβειας στο ρεύμα, στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή».

Η πραγματική “αποκατάσταση της αδικίας” βρίσκεται μόνο στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και στις θέσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για:

  • Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών.
  • Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα. Επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην ενέργεια.
  • Να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% από τις καταστροφές του ΙΑΝΟΥ.
  • Ολοκληρωμένα έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τρίτη 26/7
Επόμενο άρθρο Έντονες διαμαρτυρίες και προσαγωγές για τα αιολικά