Ειδήσεις

Τρέχουν οι διαδικασίες για το αρδευτικού Ταυρωπού


Έως το τέλος του έτους θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για το έργο των 280 εκατ. ευρώ του φράγματος Ταυρωπού, το οποίο θα αρδεύσει περισσότερα από 115.000 στρέμματα, δίνοντας προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή της Καρδίτσας, τόνισε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Στα γραφεία του ΤΟΕΒ στην Καρδίτσα τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας και ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Θανάσης Μαρκινός. Στη σύσκεψη μετείχαν οι ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και  ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι ένας από τους πιο υγιείς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της Ελλάδας. Στόχος του υπουργείου είναι εντός του 2026 να λειτουργεί ο Ταυρωπός, ένα από τα έξι μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΤΟΕΒ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του, Θανάσης Μαρκινός, θα μετάσχει στην Επιτροπή του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, καθώς το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους χρονολογείται από το 1958.

Μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό γιατί μετά την καταστροφή του ΙΑΝΟΥ βοήθησε για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία που θα έχει για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα το έργο του Ταυρωπού.

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Η ευαισθησία του Πρωθυπουργού για το περιβάλλον και ιδιαιτέρως για το νερό είναι γνωστή. Η ευαισθησία του για μια περιοχή που ταλαιπωρήθηκε από τον ΙΑΝΟ πριν περίπου 3 χρόνια είναι επίσης γνωστή,  διότι οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο  έφεραν πολύ γρήγορα την ανακούφιση που ζητούσε η κοινωνία της Καρδίτσας.

Ωστόσο πολύ σημαντικά έργα όπως το ΤΟΕΒ Ταυρωπού εξελίχθηκε με την προσωπική συμβολή του ιδίου του Πρωθυπουργού. Σήμερα είμαστε μαζί με τον Υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη και τους τρεις Γενικούς Γραμματείς, για να συζητήσουμε αφού έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά από επισκέψεις σε πρότυπες αναπτυξιακές μονάδες. Μονάδες οι οποίες ενισχύουν την τοπική αγροτική οικονομία και οι οποίες χωρίς νερό, δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν.

Είμαστε εδώ μαζί με τον Θανάση Μαρκινό, καλό φίλο, και βρισκόμαστε στην καρδιά ενός ΤΟΕΒ πρότυπο. Μια δομή που λειτουργεί νοικοκυρεμένα και οργανωμένα. Ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις με τον ανάδοχο και την έναρξη των εργασιών, για το έργο του Ταυρωπού, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, που είναι ένα από τα 6 μεγάλα έργα ΣΔΙΤ.

Δηλώνω δημόσια πως όποια στήριξη χρειαστεί για την εξέλιξη και την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου από πλευράς του ΥΠΑΑΤ θα την έχετε! Κάνουμε καλό στον τόπο, στην οικονομία, στους χιλιάδες παραγωγούς και ειδικά στους νέους που θέλουμε να τους παροτρύνουμε να ασχοληθούν με τη γη.

Θέλουμε να πάρουμε τις καλές πρακτικές που έχετε εφαρμόσει στο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ενόψει της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα. Κάποια λειτουργούν, όπως λειτουργούν, άλλα υπολειτουργούν, άλλα έχουν γονατίσει από χρέη και κακοδιοίκηση και κάποια -ελάχιστα- εξελίσσονται και αναπτύσσονται και είναι απολύτως νοικοκυρεμένα στα οικονομικά τους.

Η ενεργή συμμετοχή σας στην επιτροπή του ΥΠΑΑΤ θεωρείται αυτονόητη! Δουλεύετε σε ένα πλαίσιο του οποίου η αφετηρία καταγράφεται το 1958. Είναι αναγκαίο να εξελιχθεί και η συμμετοχή σας είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Τα ζητήματα νερού είναι  πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και εσείς αποτελείτε πρότυπο για εμάς!».

Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Το έργο εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων του Τ.Ο.Ε.Β Ταυρωπού είναι μια ακόμη απόδειξη της μεγάλης σημασίας που δίνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ζητήματα που αφορούν το νερό και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας λόγω της κλιματικής κρίσης. Είμαστε σήμερα εδώ με μεγάλη χαρά γιατί το έργο προχωράει και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επιλογής αναδόχου.

Το πρόγραμμα» ΥΔΩΡ 2.0» αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο εντάσσεται και το έργο του Ταυρωπού, και είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ορθότερη διαχείριση του νερού, τον εκσυγχρονισμού και την αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων».

 

Περιοδεία ΥπΑΑΤ σε παραγωγικές μονάδες

Το πρωί ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου νερού THEONI στο Μουζάκι, το οποίο έχει αποσπάσει περί τα 100 βραβεία ποιότητας μέσα σε δέκα χρόνια. Η εταιρεία έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και ενημέρωσε τον ΥπΑΑΤ για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ, στην Πύλη Τρικάλων η κατασκευή της οποίας έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΑΑ. Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Πύλης, Κων. Μαράβας.

Ο ΥπΑΑΤ, αμέσως μετά, επισκέφθηκε το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Πιστοποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, στο οποίο πιστοποιείται η μοναδική ποιότητα του ελληνικού προϊόντος. Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή καλύπτει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο του Κέντρου, Δρ Μωχάμετ Νταράουσε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συνιστά εχέγγυο για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα καθώς ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.

 

Διονύσης Σταμενίτης: «Στόχος μας η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ προς το συμφέρον των παραγωγών μας».

Σε συνέχεια της περιοδείας που πραγματοποιείται από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον Υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης ακολουθώντας το παράλληλο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί παραβρέθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. στα Τρίκαλα, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για τον κύκλο δραστηριοτήτων του σε Ελλάδα και εξωτερικό και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας στη χώρα μας, τις προοπτικές της και την άμεση σχέση που έχει με την ανάπτυξη των κτηνοτρόφων παραγωγών.

Το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του ΥΠΑΑΤ με τις κατά τόπους υπηρεσίες και της νέας πρακτικής που υιοθετεί το Υπουργείο για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία, ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, επισκέφθηκε το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στη Λάρισα, καθώς και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων του Νομού Λάρισας.

Αναφορικά με τις επισκέψεις και τις συναντήσεις που είχε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης τόνισε:

«Ως νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ένας από τους κεντρικούς στόχους που έχουμε θέσει, παράλληλα με τις νομοθετικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται, είναι η βελτιστοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στη κεντρική διοίκηση και τις τοπικές υπηρεσίες. Όπως έχει τονίσει και ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο φιλοδοξούμε ότι θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των παραγωγών αλλά θα αντιμετωπίσουμε με τρόπο ουσιαστικό και άμεσο τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Το Υπουργείο διαθέτει ικανό και καταρτισμένο προσωπικό που χρειάζεται ωστόσο την αρωγή μας, μέσα από την ανανέωση του αλλά και την υλικό-τεχνική ενίσχυση των υπηρεσιών προκειμένου να μπορέσει να παράγει το έργο που απαιτείται στη σύγχρονη εποχή, με τις νέες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα. Οι επαφές θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των πρακτικών που υιοθετεί η ηγεσία μας».

Ο Γ.Γ, Γιώργος Στρατάκος επισκέφθηκε τη ΦΑΡΜΑ ΚΑΛΕΤΣΗ, μια μονάδα αγελαδοτροφικής γαλακτοπαραγωγής και παραγωγής βιοαερίου, η οποία καινοτομεί στον κλάδο της.

Προηγούμενο άρθρο Ανάπλαση δυτικής εισόδου Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Παραλαβή δωματίων των Δικαιούχων Στέγασης στις Φοιτητικές Εστίες Λάρισας & Καρδίτσας