Ειδήσεις

Τριπλάσια η συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα – Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας στο Ηχόραμα 100,8


Για τις μεγάλες αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε 1.700 γενόσημα φάρμακα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρης Γαγάτσης.

Ο κ. Γαγάτσης τοποθετήθηκε επί του σοβαρού αυτού θέματος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη μεταφέροντας, παράλληλα, και τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τις νέες αυτές αυξήσεις που ενεργοποιήθηκαν (βάσει του καινούργιου δελτίου τιμών) από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας αναφέρθηκε, επίσης, στο εάν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων αυτή την περίοδο αλλά και στο πως βλέπει το ενδεχόμενο, το οποίο μελετάει το Υπουργείο Υγείας, δυνατότητας εμβολιασμού κατά του covid και στα φαρμακεία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γαγάτση στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Μειώνεται η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα και αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων; Τι έρχεται;

Απάντηση: Όντως, από την περασμένη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου έγινε μια τροποποίηση ενός νόμου του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Περίπου πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα, από τη Δευτέρα βγάζουν υψηλότερη τιμή στον ασθενή.

Αυτό είναι μια παλιά νομοθεσία που ίσχυε όταν μπήκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έγινε ο διαχωρισμός της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία αλλά μετέπειτα ο ασφαλισμένος πλήρωνε πάντα το 10 ή το 25% ή το 0% αντίστοιχα της συμμετοχής από την τιμή του γενοσήμου εκτός αν επρόκειτο μόνο για πρωτότυπο φάρμακο όπου εκεί πλήρωνε μόνο τη διαφορά εξολοκλήρου από τη τσέπη του συν το 25%, αν ήταν 25 η συμμετοχή, από το αντίστοιχο φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.

Επομένως, ναι από τη Δευτέρα παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σε αρκετά σκευάσματα και γενόσημα, πέρα από τα πρωτότυπα, και είναι σημαντικές οι αυξήσεις.

Ερώτηση: Μπορεί να είναι ακόμα και τριπλάσια η συμμετοχή;

Απάντηση: Ακόμα και τριπλάσια. Ναι. Σε ορισμένα σκευάσματα, σε ορισμένες κατηγορίες, είναι μέχρι και τριπλάσια η συμμετοχή των ασθενών και, φυσικά, καταλαβαίνετε ότι όντως ο κόσμος, έτσι είναι, λαμβάνουμε από τον κόσμο τη δυσαρέσκειά του.

Την απορία του καταρχάς και μετά τη δυσαρέσκειά του γι ΄ αυτό που συμβαίνει.

Ερώτηση: Κατά τα λοιπά, έχουμε καθόλου ελλείψεις σε φάρμακα αυτό το διάστημα;

Απάντηση: Το τελευταίο διάστημα γενικά έγιναν προσπάθειες, και μετά και από πίεση και δική μας και του δευτεροβάθμιου οργάνου, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και εφαρμόστηκαν κάποια πράγματα τα οποία είχαμε προτείνει και που όντως, το είδαμε και στα φαρμακεία μας, είχαν αποτελέσματα.

Δηλαδή, είχε διαπιστωθεί το τελευταίο διάστημα  μια μείωση στο πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Βέβαια, εδώ και ένα μήνα, το Υπουργείο Υγείας, με απόφασή του, αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγής κάποιων σκευασμάτων και θεωρούμε ότι το επόμενοι διάστημα θα έχουμε πάλι προβλήματα.

Ίσως, δηλαδή, ξαναγίνει πιο έντονο το πρόβλημα σε έναν μεγάλο αριθμό σκευασμάτων, όπως και προηγουμένως. Θα το δούμε.

Πάντως, αυτά τα οποία προτείναμε σίγουρα είχαν αποτέλεσμα και αυτό το είδαν και οι ασθενείς και εμείς στα φαρμακεία μας.

Το ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όχι ότι εξαλείφθηκαν.

Αλλά σίγουρα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ερώτηση: Πριν από λίγες, ημέρες, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα ενταχθούν και οι φαρμακοποιοί στην εκστρατεία επέκτασης του εμβολιασμού. Θα μπορούμε, δηλαδή, να εμβολιαζόμαστε και στα φαρμακεία. Αυτό πως το βλέπετε ως μέτρο.

Απάντηση: Εμείς είμαστε σύμφωνοι με αυτό. Όπως και καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και σε άλλες περιόδους, όπου χρειάστηκε, ήμασταν δίπλα στον πολίτη και όπου μπορούσαμε να προσφέρουμε, το κάναμε.

Αν αναλογιστείτε, μέσα στην πανδημία ήμασταν δίπλα τους με τη διανομή των self test, της διανομής των τεστ γενικότερα, μέσω της αυτοδιάγνωσης, με τη διενέργεια rapid test, με το κλείσιμο των εμβολιασμών κατά της covid και όπουδήποτε γενικότερα. Ακόμα και με τον Προσωπικό Γιατρό.

Είμαστε θετικοί σε ό,τι μπορούμε προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, να είμαστε δίπλα με πλατφόρμες οι οποίες «κουμπώνουν» στα συστήματα μας και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το κοινό και να φανούμε χρήσιμοι.

Αυτή είναι και η δύναμη του φαρμακείου.

Και αυτό το ξέρει και η κυβέρνηση γιατί στην Ελλάδα υπάρχει μια τέλεια διασπορά των φαρμακείων, είναι περίπου στα 11.000 φαρμακεία, και είναι από παραθαλάσσια μέρη μέχρι ορεινά όπως και στις πόλεις.

Επομένως, έχει εύκολη πρόσβαση κάποιος, όπου και να βρίσκεται, σε ένα φαρμακείο.

Άρα, και η κυβέρνηση θέλει ότι μπορεί να περάσει μέσα από το φαρμακείο, να το κάνει.

Εμείς, πάντως, είμαστε θετικοί.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ιωάννης Μακρής (Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων) στο Ηχόραμα 100,8: Η αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνο είναι μια χρόνια διεκδίκηση
Επόμενο άρθρο B2B Matchmaking Event από τον ΣΒΘΣΕ, PRAXI Network και ΣΘΕΒ, στο πλαίσιο του Innovent Forum 2024