Ειδήσεις

Ιωάννης Μακρής (Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων) στο Ηχόραμα 100,8: Η αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνο είναι μια χρόνια διεκδίκηση


Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη για όλα τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου παραχώρησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καρδίτσας Ιωάννης Μακρής.

Ο κ. Μακρής ήταν καλεσμένος, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο στα ζητήματα που απασχολούν το επάγγελμα του αστυνομικού και την ανάγκη να αναγνωριστεί ως επικίνδυνο όσο και στο πάγιο αίτημα επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων και πολλά ακόμη ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τους πολίτες και την κοινωνία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μακρή στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Πάμε να ξεκινήσουμε με την ανάγκη επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το ζήτημα για εσάς;

Απάντηση: Η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στην Καρδίτσα είναι ένα ζωτικό θέμα και μια βασική προϋπόθεση για την καλύτερη λειτουργία της αστυνομικής οικογένειας αλλά και για την καλύτερη λειτουργία της πόλης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα οφέλη του όλου εγχειρήματος είναι πολλά και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς και να αφυπνίσουμε, να παρέμβουμε εκεί που χρειάζεται έτσι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Στο κάδρο των διεκδικήσεών σας είναι και οι μηδενικές μεταθέσεις, η αναγνώριση του επαγγέλματός σας ως επικίνδυνου. Εξηγήστε μας τις θέσεις σας.

Απάντηση: Η αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνο είναι μια χρόνια διεκδίκηση και θεωρώ ότι δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα, να μην πω παγκοσμίως, που να θεωρεί ότι το επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι επικίνδυνο.

Δυστυχώς, ενώ όλοι οι κυβερνώντες, διαχρονικά, το έχουν αποδεχτεί και το αντιλαμβάνονται στη θεωρία, στην πράξη, δυστυχώς, κωλυσιεργούν ή προτάσσουν δικαιολογίες και δεν μας αφήνουν αυτό το δίκαιο αίτημα να γίνει πραγματικότητα.

Εμείς το διεκδικούμε συνέχεια και μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε είναι βουλευτικές είτε είναι αυτοδιοικητικές, στου νέους εκπροσώπους, είτε είναι στο Κοινοβούλιο είτε στην Περιφέρεια, πηγαίνουμε και αναδεικνύουμε τα αιτήματα που κλάδου μας τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ερώτηση: Την ίδια στιγμή, είναι επιτακτική η ανάγκη προμήθειας εξοπλισμού σε μονάδες πρώτης γραμμής, όπως η Διμοιρία Υποστήριξης Καρδίτσας, η ΔΙ.ΑΣ. και οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας. Τι ελλείψεις υπάρχουν; Τι παρατηρείται σε αυτό το επίπεδο;

Απάντηση: Έτσι ακριβώς είναι. Αυτές τις ομάδες που αναφέρατε, η Διμοιρία Υποστήριξης κάθε Νομού, εμείς δεν θα πούμε μόνο για την πόλη της Καρδίτσας, όπως είναι και οι Ομάδες ΔΙΑΣ και οι Ομάδες Καταστολής της Εγκληματικότητας, έχουν ως βασική τους προϋπόθεση την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της κάθε παράνομης πράξης σε ανώτερα επίπεδα.

Όταν, λοιπόν, οι Ομάδες αυτές, που είναι επιχειρησιακές και πρώτης γραμμής, δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά για να λειτουργήσουν, δεν μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που εμείς επιδιώκουμε. Είτε ακόμα και η κοινωνία.

Παραδείγματος χάριν, όταν το λεωφορείο που μετακινείται μια διμοιρία είναι παλαιωμένο και συνεχώς βγάζει προβλήματα ή έχουν αρπάξει κατά καιρούς φωτιά στο δρόμο, γιατί είναι τόσο απαρχαιωμένα που ό,τι βλάβες και να επισκευάζονται πάντα προκαλούνται καινούργιες.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί πρόβλημα και στη δημόσια ασφάλεια αλλά πρωτίστως δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια την ασφάλεια και τις ζωές των συναδέλφων που μεταβαίνουν σε αυτά.

Όταν, λοιπόν, δεν τους καλύπτει η πολιτεία ώστε να τους δώσει τα κατάλληλα μέσα που χρειάζονται και απαιτούνται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το έγκλημα στο βαθμό που μπορούν ανά πάσα περίπτωση, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πρόβλημα όλης της κοινωνίας και όχι μόνο της Αστυνομίας.

Εμείς, ως εκπρόσωποι αυτών των συναδέλφων, επιδιώκουμε να επικοινωνούμε τα προβλήματα αυτά και να επιδιώκουμε να δίνονται λύσεις εκεί που μπορούμε και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Όπου μπορούμε και εμείς σαν Ένωση να παρέμβουμε, είτε χρηματοδοτώντας μια επισκευή είτε βρίσκοντας μια χορηγία για κάποιο υλικό που χρειάζονται, εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε το κάνουμε.

Απλώς πρέπει να παρέμβει και το ίδιο το κράτος διότι η λειτουργία αυτή είναι δική της.

Έχουν την αποστολή να προστατεύουν και το κράτος και τους πολίτες.

Ερώτηση: Κατά τα λοιπά, πάγιο αίτημά σας αποτελεί και η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Σοφάδων, σε μια περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα.

Απάντηση: Η περιοχή των Σοφάδων, όπως γνωρίζετε όλοι, είναι μια περιοχή ιδιαίτερων συνθηκών, με κατοίκους οι οποίοι χρειάζονται επιπλέον ασφάλεια λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει.

Εμείς, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, συνεχώς ζητάμε την ενίσχυση γενικότερα της Καρδίτσας έτσι ώστε να μπορούν να μετακινηθούν συνάδελφοι κυρίως προς εκείνη την περιοχή έτσι ώστε να υπάρχει και μια ανανέωση του προσωπικού για να μπορεί να υπάρξει και καλύτερη προσφορά προς όλους τους πολίτες.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχούν τα περιστατικά ηλεκτρονικής εξαπάτησης ενώ την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν οι περιπτώσεις παραβατικότητας των ανηλίκων. Τα δύο αυτά φαινόμενα είναι καθόλου έντονα στην περιοχή μας;

Απάντηση: Ηλεκτρονικές απάτες πάντα υπάρχουν στο πανελλήνιο. Οι «επιτήδειοι» προσπαθούν πάντα και ανακαλύπτουν νέους τρόπους και νέες μεθόδους έτσι ώστε να εκμαιεύουν χρήματα από τα θύματά τους.

Η Αστυνομία και με συνεχείς δημοσιεύσεις αυτών των περιστατικών είτε με ανακοινώσεις για το τι πρέπει να προσέχει ο κάθε πολίτης είτε με σποτάκια στην τηλεόραση, προσπαθεί τουλάχιστον επικοινωνιακά να προστατεύσει τους πολίτες.

Δυστυχώς, βρίσκουν πάντοτε κάποιον ο οποίος είναι πιο εύκολος από τους άλλους και καταφέρνουν να αποσπούν ποσά.

Για την παιδική εγκληματικότητα, στην περιοχή μας τουλάχιστον δε έχουμε περιστατικά όπως βλέπουμε αυτά που γίνονται στην Αθήνα ή σε άλλα αστικά κέντρα. Είναι σχεδόν μηδενικά περιστατικά.

Αυτά τα περιστατικά, γνωρίζετε, ότι είναι θέμα παιδείας πάνω από όλα και θέμα οικογενειακού περιβάλλοντος.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δίκτυο Μεντόρων στην Καρδίτσα: Μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, με την υποστήριξη της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.
Επόμενο άρθρο Τριπλάσια η συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα - Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας στο Ηχόραμα 100,8