Ειδήσεις

Βάϊος Παπαθανασίου (Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά) στο Ηχόραμα 100,8: Ο κόσμος στον Παλαμά δεν έχει αγοραστική δύναμη


Για το πώς βιώνει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel μίλησε ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά Βάϊος Παπαθανασίου στο Ηχόραμα 100,8. Ο κ. Παπαθανασίου ήταν καλεσμένος, την Πέμπτη 11 Απριλίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε πολύ γλαφυρά στα προβλήματα που υπάρχουν, την ανασφάλεια που επικρατεί στο παρόν και την αγωνία για το αύριο όχι μόνο των ίδιων αλλά συνολικά για την περιοχή τους που τη βλέπουν να ερημώνει και να μαραζώνει οικονομικά.

Με αφορμή την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, την περασμένη Τρίτη, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών, ο κ. Παπαθανασίου κατέθεσε το δικό του βίωμα και τόνισε την ανάγκη της συστράτευσης και της κοινής διεκδίκησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παπαθανασίου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

 

Δεν έχει αλλάξει τίποτα τους τελευταίους επτά μήνες

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα τους τελευταίους επτά μήνες. Στον δικό μας τον κλάδο συγκεκριμένα δεν έχει υπάρξει καμία βοήθεια.

Η μόνη βοήθεια που έχει υπάρξει εξαρχής, και μιλάω για το εμπορικό κομμάτι και τα καταστήματα που εκπροσωπούμε εμείς σαν Σύλλογος, σε μαγαζιά που έχουν πάθει ζημιές, οι μόνοι που έχουν δώσει βοήθεια, και αυτό σαν πίστωση, είναι οι προμηθευτές μας.

Κάτι το οποίο αρχίζει και τελειώνει σιγά-σιγά. Φθάνουν οι επιταγές. Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε.

Τα μαγαζιά τρέξαμε να τα λειτουργήσουμε γρήγορα και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο της περιοχής αλλά η βοήθεια ήρθε μόνο από εκεί που σας αναφέρω.

Ο κόσμος εδώ δεν έχει αγοραστική δύναμη. Αισιοδοξία δεν υπάρχει στην περιοχή.

Και αν αναλογιστούμε το τι γίνεται και στην υπόλοιπη χώρα, δε νομίζω ότι θα δώσουν και κάτι περισσότερο σε εμάς.

Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος. Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Αυτό βιώνουμε εδώ πέρα.

Βλέπουμε ότι ακόμα και για τις κατοικίες των ανθρώπων δεν υπάρχει μέριμνα. Δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για τα παιδιά μας που πηγαίνουν στα σχολεία που είναι κατεστραμμένα. Δεν υπάρχει μέριμνα για την υγεία των ανθρώπων της περιοχής. Δεν υπάρχει μέριμνα για τα μπάζα που ακόμα δεν έχουν φύγει και είναι υγειονομικά επικίνδυνα για τον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα.

Εάν δούμε ότι σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες κατάθλιψης, οι δείκτες μείωσης της αγοραστικής δύναμης, είμαστε πρωταθλητές σε αρνητικούς δείκτες.

Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όχι μόνο για τη δική μας την περιοχή. Έχουμε πρόβλημα ακόμα και στα δικαστικά γιατί αργούν πάρα πολύ να βγάλουν αποφάσεις που μπορεί σε κάποια σπίτια ή σε κάποια μαγαζιά να είναι βοήθεια.

Δεν έχουν εξυπηρετήσει τον κόσμο ούτε στα δάνεια και τις οφειλές προς τις Τράπεζες. Τουλάχιστον να παγώσει κάτι. Να εξυπηρετηθεί κάποιο μέρος του πληθυσμού πάνω σε αυτό.

Έχουμε τρία χωριά τα οποία είναι χωριά νεκροταφεία. Είναι και από τον διπλανό Δήμο Φαρκαδόνας όπου και εκεί, από ό,τι με ενημερώνουν, αρχίζουν και μιλάνε για μετεγκατάσταση, χωρίς να τους εγγυάται κάποιος καλύτερες συνθήκες.

Επειδή κυκλοφορώ σε όλη τη Θεσσαλία και βλέπω κόσμο που έχει μεταναστεύσει, εσωτερική μετανάστευση, πρόσφυγες δηλαδή από την περιοχή μας και τους βλέπεις τους ανθρώπους αυτούς μαραζωμένους να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Και ξέρεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι από το μέρος μας.

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Το πρόβλημα είναι γενικό. Δεν είναι μόνο στη Θεσσαλία, Δυστυχώς.

Βγήκε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης και ανέφερε για τις επιχειρήσεις, ότι οι επιχειρήσεις οι μικρές έχουν πρόβλημα γιατί υπάρχουν.

Ανοίγοντας την πόρτα, δηλαδή, όλοι εμείς, να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να πάμε να δουλέψουμε στις πολυεθνικές οι οποίες, από  ό,τι βλέπουμε στα οικονομικά στοιχεία, μπορεί να χρωστάνε και εκατομμύρια σε ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχει πρόνοια. Καμία. Ούτε για τους εμπόρους ούτε για τους μόνιμους κατοίκους του Παλαμά, τους αγρότες.

Το πιο σημαντικό είναι ένα. Η διεκδίκηση που πρέπει όλοι μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα αυτή τη στιγμή.

Αγρότες, έμποροι, δάσκαλοι, τα σχολεία μας, τεράστια τα προβλήματα. Δεν θεωρούμε ότι θα μας βοηθήσουν αν δεν απαιτήσουμε και αν δεν συμπλεύσουμε όλοι οι Σύλλογοι από τη Θεσσαλία.

Μας ήρθε ΕΝΦΙΑ και σε εμάς, όπως στη Λάρισα.

Μιλάνε για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Πριν λίγο καιρό δεν είχανε νερό να ποτίσουνε οι άνθρωποι εδώ και ξαφνικά πνιγήκαμε.

Δεν είναι φυσιολογικές αυτές οι καταστάσεις. Δεν είναι φυσιολογικό οι βουλευτές του Νομού να μην είναι μόνιμα πάνω από το πρόβλημα μόνιμα».

 

Δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, ότι θα πεθάνει όλη περιοχή

«Ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα απαλλαγεί όλη η περιοχή από τον ΕΝΦΙΑ. Άρα, τι μπορώ να προτείνω εγώ για ελάφρυνση; Και να το προτείνω, εδώ δεν τηρούν αυτά που λένε οι ίδιοι. Οι υποσχέσεις των ίδιων δεν τηρούνται.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να οργανώνονται πολύ μεγάλε συγκεντρώσεις για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας.

Τις πρώτες μέρες της πλημμύρας ο κόσμος πετούσε τις ζωές του από τα σπίτια, μέσα από τις λάσπες, σιγά-σιγά. Ούτε αυτό δεν ήρθαν να κάνουν. Να στείλουν βοήθεια από Στρατό, από οπουδήποτε. Οι παθογένειες είναι τεράστιες.

Το να προτείνω εγώ κάποια πράγματα, πόσο μάλλον σε κάποιους οι οποίοι δεν τηρούν καν τις υποσχέσεις τους ή τις υπογραφές τους, είναι λίγο τραγελαφικό.

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Εγώ που είμαι στο κατασκευαστικό κομμάτι, δεν μπορούμε να μπούμε καν στα σπίτια για να φτιάξουμε. Και δεν μιλάω καν για Βλοχό, Μεταμόρφωση και Κεραμίδι

Επίσης, μας έχουν τρελάνει με την κοροϊδία για το πότε θα περάσουν οι έλεγχοι. Για ποιους ελέγχους μιλάμε; Όταν έχουμε και πληρώνουμε Κτηματολόγια, νομιμοποιήσεις και ξέρουν ακριβώς με τον δορυφόροι τι να δούνε, χρειάζεται να περάσουν από το Βλοχό, από τη Μεταμόρφωση,. Από το βόρειο τμήμα του Παλαμά και το δυτικό για να δουν εάν τα σπίτια έχουν πλημμυρίσει;

Μας κοροϊδεύουν. Αυτό γίνεται. Μας κάνουμε «μπαλάκι».

Δεν κηρυχτήκαμε σε έκτακτη ανάγκη γιατί παίζανε τα πολιτικά τους παιχνίδια.

Δεν μας υπολογίζουν εδώ πέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι συμπλέουν με τους απέναντι από εμάς, θα πρέπει να συμπλεύσουν με εμάς.

Γιατί δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Ότι θα πεθάνει όλη περιοχή».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιτάρια των Αγράφων Γιώργος Καραντώνης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για τη Γιορτή Μανιταριού
Επόμενο άρθρο Οικοδόμοι Καρδίτσας: Όλοι στην απεργία της Τετάρτης