Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιτάρια των Αγράφων Γιώργος Καραντώνης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για τη Γιορτή Μανιταριού


Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου η Λίμνη Πλαστήρα γίνεται το επίκεντρο των καρπών της Γης, με πλούσιες δράσεις και εδέσματα με βάση τα μανιτάρια. Μανιταροεδέσματα, πεζοπορία στα βουνά των Αγράφων για μανιτάρια, γευσιγνωσία, γνωριμία με τις ποικιλίες μανιταριών, κυνήγι τρούφας και μουσική είναι μερικά μόνο από τα όσα συναρπαστικά θα βιώσουν όλοι όσοι βρεθούν αυτό το διήμερο στη μαγευτική Λίμνη Πλαστήρα.

Η Γιορτή Μανιταριού έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου και αποτελεί μια πολύπλευρα σημαντική διοργάνωση για την περιοχή μας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μανιτάρια των Αγράφων» Γιώργος Καραντώνης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε τόσο στο πρόγραμμα και τους στόχους της Γιορτής όσο και στις δράσεις και στην αποστολή του Συλλόγου που «γεννήθηκε» πριν από τρισίμισι περίπου μήνες και έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καραντώνη στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Πολύς κόσμος έχει εντάξει τη μανιταρογνωσία στην καθημερινότητά του

«Κάνουμε αυτή τη δράση εδώ και χρόνια και την κάνουμε με πολλή αγάπη και υπάρχουν πολλοί μεγάλοι υποστηρικτές όπως είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και πολύς κόσμος που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας.

Πολύς κόσμος το έχει εντάξει αυτό το κομμάτι της εύρεσης του μανιταριού και της μανιταρογνωσίας πολύ έντονα στην καθημερινότητά του και γενικά το έχει εντάξει και στο σπίτι του.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Γιορτής, θα ξεκινήσουμε το Σάββατο, και ώρα 17:00, με ένα Τρουφοκυνήγι και είναι η πρώτη φορά που γίνεται Τρουφοκυνήγι στην περιοχή μας.

Θα έχουμε κοντά μας κάποιους ανθρώπους που ασχολούνται πολλά χρόνια με το κομμάτι της τρούφας και θα δείξουν στον κόσμο τα υπόγεια είδη που θα βρεθούν εδώ στην περιοχή μας.

Το απόγευμα υπάρχει στο πρόγραμμα ένα εθελοντικό κομμάτι όπου θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη σούπα ώστε να αρχίζει να γνωρίζεται και ο κόσμος και να γίνει αυτό το «πάντρεμα» των ανθρώπων που έχουν σαν κοινό παρανομαστή το μανιτάρι.

Το κομμάτι της γνωριμίας και αυτής της επαφής έχει απώτερο σκοπό να μεταλαμπαδεύσεις τον σκοπό της εκδήλωσης, της χαράς, της γιορτής, και να το μεταδώσεις στον κόσμο με πολλή αγάπη και έτσι να ανανεώσουν το ραντεβού τους, από όλη την Ελλάδα, για την επόμενη χρονιά που θα βρεθούν ξανά εδώ, στην περιοχή μας.

Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε από τον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου με κάποια ενημέρωση. Θα χωριστούμε σε δυο γκρουπ οι άνθρωποι που έχουν τετρακίνηση και όσοι έχουν επιβατηγά αυτοκίνητα, θα βγουν στο ίδιο υψομετρικό μέρος και όλοι μαζί θα ψάξουμε για το συγκεκριμένο είδος, το Μαρτιάτικο, το είδος που έχουμε στην περιοχή μας και γι ΄ αυτό γίνεται η γιορτή.

Μετά από ένα δίωρο περιήγησης στο δάσος, θα συναντηθούμε στο σχολείο, στο Περιβαλλοντικό Κέντρο όπου θα έχουμε εδέσματα, σούπα,  πίτα και θα βρίσκεται κοντά μας ο κ. Παρασκευαϊδης ο οποίος είναι ειδήμων στο να μαγειρεύει σε ένα τεράστιο τηγάνι διάφορες υφές με μανιτάρια.

Όσοι άνθρωποι βρουν διάφορα είδη, θα υπάρχει ένα τραπέζι όπου θα γίνεται η πιστοποίηση του κάθε είδους μανιταριοιύ που θα έχουμε βρει και έτσι θα εξελιχθεί η γιορτή».

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να παραβρεθεί στη γιορτή. Κάποιοι θέλουν και να μυηθούν στο θέμα του μανιταριού. Γενικά υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιθυμία να βγει ο κόσμος στη φύση.

Υπάρχει συμμετοχή, όπως μου λένε και οι άνθρωποι που διαθέτουν τα δωμάτια στην περιοχή.

Γενικά στη Θεσσαλία τους αρέσει αυτό. Και έτσι συνδυάζουν και την Κυριακάτικη τους βόλτα και έχουν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα με μανιτάρια».

 

Δράσεις και επόμενα σχέδια του Συλλόγου Μανιτάρια των Αγράφων

«Ο Σύλλογός μας είναι νεοσύστατος. Έχουμε ένα πολύ ωραίο πρότζεκτ που θέλουμε να παρουσιάσουμε εδώ στην περιοχή μας, την εναλλακτική μορφή του τουρισμού.

Θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας ότι μπορούμε και φέρνουμε και τον κόσμο έτσι ώστε να τον βγάλουμε από το σπίτι, με μια πολύ ωραία βόλτα και με λίγα έξοδα.

Ένα φιλικό ζευγάρι που θα έρθει, μπορεί να κάνει τη βόλτα του αφού μείς τα περισσότερα τα διανέμουμε δωρεάν, το φαγητό, το κρασί και όλα αυτά.

Εμείς στο Σύλλογο είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που έχουμε όραμα για την περιοχή μας και προσπαθούμε να τις εντάξουμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Με τη συμβολή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, έχουμε δημιουργήσει ένα Ανοιχτό Πάρκο Μανιταριού.

Έχουμε, δηλαδή, μια πολύ ωραία βάση όπου κάποιος μπορεί να έρθει στο Πάρκο αυτό και να δει και τα μανιτάρια που είναι σε πολύ καλή φωτογραφική ανάλυση, τα μανιτάρια της περιοχής, κάθε είδος, και φαγώσιμου και μη.

Από εκεί και έπειτα, έχουμε ένα πρότζεκτ πολύ καλό με δράσεις παιδικές καθώς μας αρέσει πολύ το κομμάτι του art wood, του να δίνουμε δηλαδή μορφή στο ξύλο, με διάφορους καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.

Έχουμε προγραμματίσει και μια ακόμα εκδήλωση στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου με ένα Σύλλογο της Λάρισας και έναν Σύλλογο της Καρδίτσας που θα δώσουν μορφή σε τέμενος από ξύλο που θα τα ζωγραφίσουν τα παιδιά και αυτά, στη συνέχεια, θα στολίσουν το Πάρκο Μανιταριού».

 

Το Πρόγραμμα της Γιορτής

Σάββατο 13 Απριλίου
Ώρα: 17:00
Κυνήγι Τρούφας στη Λίμνη Πλαστήρα
Οδηγός – Τρουφοσυλλέκτης: Νίκος Τσίλης

Ώρα: 19:00
_ Συγκέντρωση Εθελοντών στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Μανιταριών & Αναψυχής.
_ Υποδοχή προσκεκλημένων και Επισκεπτών με δωρεάν Κρασί
_ Δημιουργία Σούπας των Αγράφων με μανιτάρια

Κυριακή 14 Απριλίου
Ώρα: 09:00
Συγκέντρωση επισκεπτών / Βοτανικός Κήπος
Συλλογή Μανιταριών (έως 12:00)
Ώρα: 13:00
Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου
Γιορτή, Μουσική, Γεύσεις
Μαγειρεύει η ομάδα του Φώτη Παρασκευαΐδη
Συζητήσεις για τα Μανιτάρια: Γιώργος Κωσταντινίδης (Πρόεδρος Μανιταρόφιλων Ελλάδος – Συγγραφέας βιβλίων Μανιταριών)

Διοργάνωση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου
Σύλλογος Μανιτάρια των Αγράφων

Συνδιοργάνωση:
Περιφέρεια Θεσσαλίας / Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Υποστήριξη:
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Έλα στη Γιορτή του Μανιταριού.
Έλα να γνωρίσεις τους καρπούς της Λίμνης Πλαστήρα.

 

Προηγούμενο άρθρο Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του Παλαμά
Επόμενο άρθρο Βάϊος Παπαθανασίου (Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά) στο Ηχόραμα 100,8: Ο κόσμος στον Παλαμά δεν έχει αγοραστική δύναμη