Ειδήσεις

Βασίλης Τσιάκος: Με έργα αλλάζουμε την Καρδίτσα


Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε εδώ σήμερα δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας για να κάνουμε έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας μας. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή καθώς η διετία για εμάς αποτελεί ένα κομβικό σημείο. Ένα σημείο στο οποίο έχουμε ήδη έργο να παρουσιάσουμε ενώ συγχρόνως έχουμε μπροστά μας αρκετό χρόνο για να δρομολογήσουμε και μια σειρά από νέα μεγάλα έργα που διεκδικήσαμε και δρομολογήσαμε την κατασκευή τους.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η παρούσα δημοτική αρχή είχε το θλιβερό «προνόμιο» να διαχειριστεί μια περιβαλλοντική καταστροφή και μια πανδημία. Θεωρώ ότι τα δύο αυτά γεγονότα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έως τώρα πορεία μας και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και μέχρι τη λήξη της. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι καμία δημοτική αρχή εδώ και δεκαετίες (εξαιρουμένων αυτών που διαχειριστήκαν εμπόλεμες και μεταπολεμικές καταστάσεις) δεν πέρασε τόσο δύσκολες στιγμές.

Αλλαγή νοοτροπίας: Ο Δήμος δίπλα στον δημότη

Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα στον Δημότη, δίπλα στον επαγγελματία, δίπλα στον συμπολίτη που δοκιμάζεται και δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Σταθερή θέση κατά των ανεμογεννητριών

Μια άλλη σημαντική στροφή που κάναμε και που σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας που επιδιώξαμε, ήταν η στάση μας στο θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων. Θα θυμίσω πως κρατήσαμε σταθερή θέση σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, βρεθήκαμε απέναντι σε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή και φέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Το δημοτικό συμβούλιο μετά από τη δική μας εισήγηση ομόφωνα και όχι μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας υιοθέτησε το ψήφισμα μας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Και όλα έγιναν χωρίς αντιδράσεις, χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν.

Μαγεμένο Δάσος: Σηματοδότησε την εξωστρέφεια

Συνεχίσαμε να αλλάζουμε το Δήμο μας κάνοντας εξαιρετική, κατά γενική ομολογία, δουλειά με το «Μαγεμένο Δάσος» παρά το γεγονός ότι είχαμε ελάχιστο χρόνο να το οργανώσουμε καθώς μόλις είχαμε αναλάβει.

Η Καρδίτσα πρώτη στην πόλη στην Ευρώπη

Με έμφαση θα σταθώ στην πρώτη θέση στην Ευρώπη που κατέκτησε ο Δήμος Καρδίτσας και αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα. Ο Δήμος πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 3134 υποψηφίων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου. Η πρωτιά της Καρδίτσας πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με δεκάδες αναφορές στα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ γεγονός που φυσικά αύξησε σημαντικά την εξωστρέφεια της περιοχής.

Τα παραπάνω τα ανέφερα γιατί ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς φανταζόμαστε το Δήμο Καρδίτσας.

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή και τις προτεραιότητες μας

Δυστυχώς στη συνέχεια ενέσκηψε η πανδημία. Μια πανδημία που ήρθε ξαφνικά και μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε τη ζωή μας, άλλαξε τις συνήθειες μας. Χάσαμε συνανθρώπους μας, πολλοί δοκιμάστηκαν με την υγεία τους να κλονίζεται σοβαρά, ο φόβος κυριάρχησε στην κοινωνία, η οικονομική και κοινωνική ζωή πάγωσε ή περιορίστηκε δραματικά.

Το κράτος έλαβε μια σειρά αποφάσεων για άδειες ειδικού σκοπού, για τηλεργασία, κλπ. Όλα αυτά επηρέασαν έντονα και τις υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας καθώς το προσωπικό που είχε φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο ως δημοτική αρχή και παρά το γεγονός ότι είχαμε αυξημένες ανάγκες λόγω του Ιανού καταφέραμε και κρατήσαμε την πόλη και το Δήμο σε πολύ καλά επίπεδα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα κατά γενική ομολογία βελτιώσαμε σημαντικά το κομμάτι που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Δήμος μας είναι πιο καθαρός σε σχέση με το παρελθόν ενώ αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί και άλλο καθώς συνεχώς εξοπλίζουμε με μηχανικό εξοπλισμό την υπηρεσία καθαριότητας. Πολύ βελτιωμένες είναι και οι υπηρεσίες πρασίνου καθώς η αρμόδια αντιδημαρχία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, προσπάθεια που φαίνεται και αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες.

Ο Ιανός πάγωσε το χρόνο

Ο Ιανός ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία ο Δήμος είχε εισέλθει σε μια νέα λογική ανάπτυξης όπως σας περιέγραψα παραπάνω, σε μια νέα τροχιά,  σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Όπως όλοι καταλαβαίνουν μια δημοτική αρχή που θέλει να υποστηρίζει ότι είναι κοντά στον δημότη της πρέπει να δίνει προτεραιότητα στα σπουδαία και στα επείγοντα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν επικαλούμαι τον Ιανό και την πανδημία ως άλλοθι. Περιγράφω απλά τα γεγονότα τα οποία  καθόρισαν τις εξελίξεις στον τόπο μας. Αναφέρομαι στα δύο αυτά κορυφαία ζητήματα γιατί αυτά εκ των πραγμάτων έθεσαν τις προτεραιότητες της παρούσας δημοτικής αρχής.

Ειδικά για τον Ιανό: Θεωρώ ότι ως δημοτική αρχή με τη διεκδικητικότητα που επιδείξαμε και μέσα από την ανάδειξη της καταστροφής, καταφέραμε και πείσαμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε στην πόλη μας και απόκτησε προσωπική εικόνα, ότι η Καρδίτσα υπέστη μεγάλη καταστροφή και έπρεπε να στηριχθεί.

Η κυβέρνηση ήταν παρούσα στην καταστροφή της Καρδίτσας και στάθηκε στο πλευρό μας. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν θεωρώ ότι ήταν ικανοποιητικές και κάλυψαν σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που υπέστη η ιδιωτική περιουσία. Φυσικά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν παράπονα και πιθανά και κάποιες αστοχίες που παλεύουμε ακόμη και σήμερα να διορθώσουμε.

Η κακοκαιρία «Μήδεια»

Μια κακοκαιρία έντονη με αρκετή χιονόπτωση που έφτασε ακόμη και μέσα στην πόλη περίπου στα 40 εκατοστά. Θα θυμίσω ότι λόγω της καλής μας οργάνωσης και της άριστης συνεργασίας, καταφέραμε να έχουμε διαρκώς ανοικτούς τους δρόμους. Πετύχαμε μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες να έχουμε απομακρύνει το χιόνι από κεντρικές πλατείες και δρόμους και η πόλη να λειτουργεί πλήρως.

Έργα

Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Καρδίτσας έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που ήδη έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις το 4 % προέρχεται από δικούς του πόρους.

Έκτακτες χρηματοδοτήσεις λόγω Ιανού συνολικού ύψους περίπου 12.800.000€

Αποκαταστάσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές (Επτά εργολαβίες ύψους 4.500.000€)

Ασφαλτοστρώσεις 2.500.000 € (Δημοπρατήθηκε)

Κατασκευή πεζοδρομίων 3.800.000€ (Δημοπρατήθηκε)

Κονδύλι 1.000.000 ευρώ από το Υποδομών που δόθηκε στη ΔΕΥΑΚ για αποκατάσταση του βιολογικού και άλλα έργα.

Ανακατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού σταδίου 726.000 €

Ανακατασκευή ταρτάν δημοτικού σταδίου 218.000 €

Έργα σε εξέλιξη

Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου

Νέο Δημαρχείο

Ολοκλήρωση δρόμου Παλιούρι – Ι. Μ. Αγίου Ιωάννη

Κεντρική πλατεία

Ανακατασκευή του Παλέρμου

Ενεργειακή αναβάθμιση 2ο – 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο

Ενεργειακή αναβάθμιση 3ο – 13ο Δημοτικό

Αναβάθμιση παιδικών χαρών (315.000 ευρω)

Συντηρήσεις στο Δήμο Καρδίτσας και ειδικότερα σε ορεινές περιοχές

Άρση και αποκατάσταση κατολισθήσεων  στα ορεινά του Δήμου Καρδίτσας

Ανάπτυξη βασικών δικτύων στον οικισμό Μαύρικα Καρδίτσας

Δημοπρατημένα έργα

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μουσικό γυμνάσιο 3.000.000 €

Βελτίωση πρόσβασης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 1.736.000 €

Μετατροπή οδό Χαρίτου  σε ήπιας κυκλοφορίας 760.000 €

Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου Ηρώων Πολυτεχνείου 724.000 €

Βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων 630.000 €

Προμήθεια 4 απορριμματοφόρων 660.000 €

ΣΑΤΑ 2.000.000 €

Αναβάθμιση περιβάλλοντα χώρου νέου δημαρχείου 500.000 €

Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση της παιδικής χαράς Παυσίλυπου και εργατικών 500.000 €

Προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών 270.000 €

Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση δικτύου φωτισμού 300.000 €

Ενεργειακή αναβάθμιση 6ου δημοτικού 240.000 €

Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου δημοτικού 250.000 €

Προς δημοπράτηση

Παρεμβάσεις σχολικών συγκροτημάτων 748.000 €

Προμήθεια για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών Δήμου Καρδίτσας 273.142 €

Διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές της Καρδίτσας 1.140.000 €

Διαμόρφωση στεγασμένου χώρου προπόνησης αθλητών 84.000 €

Δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου 1.200.000 €

Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες 98.000 €

Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητα ΑΜΕΑ 340.000 €

Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων με έργα χαμηλού κόστους 440.000 €

Κατασκευή πολυχώρου κοινωνικής αλληλεγγύης 771.000 €

Μεγάλα έργα στα οποία ο Δήμος Καρδίτσας συμβάλει αποφαστικά

Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 8.000.000 €

Υπογειοποίηση των κάδων έργο 3,6 εκ. ευρώ.

Περιφερειακός μπροστά από ΟΣΕ

Προπονητικό κέντρο ΑΣΑ

Ειδικό Σχολείο

Αστυνομικό μέγαρο

Υποβολή προτάσεων στο Αντώνης Τρίτσης

Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις ύψους 40.000.000 € και περιμένουμε αποφάσεις ένταξης από το ΥΠΕΣ για να μπούμε στην διαδικασία δημοπράτησης. Όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε έχουν ολοκληρωμένες μελέτες με όλες τις αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση εφόσον ενταχθούν από το ΥΠΕΣ.

Μια πόλη, ένας Δήμος λουσμένος στο φως

Η Δημοτική αρχή προωθεί άμεσα τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής φωτιστικής απόδοσης, χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής αισθητικής και φιλικά προς το περιβάλλον.  Η λύση που προκρίνεται και αφού έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα είναι η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό.

Αξιοποίηση Δημ. Περιουσίας

Για τη δημοτική περιουσία που σε αρκετές περιπτώσεις είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της, κάνουμε σειρά κινήσεων για να φτάσουμε στην αξιοποίηση της. Το ζήτημα είναι δαιδαλώδες και δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ σήμερα διεξοδικά ωστόσο σας λέω ότι δημοπρατούμε άμεσα το αναψυκτήριο στη Μητρόπολη και τον Ξενώνα στην Καστανιά, είμαστε σε καλό δρόμο σε ότι αφορά το Δασικό χωριό ωστόσο απομένει ακόμη δρόμος και αναζητούμε λύσεις για τον Ξενώνα της Μητρόπολης και την υπόλοιπη δημοτική περιουσία.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προωθήσαμε τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά από σχετικές συνεννοήσεις με εκπροσώπους του ιδρύματος.

Βασικά σημεία του απολογισμού του Δημάρχου Καρδίτσας 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Δ/ντη Β ΄θμιας Εκπ/σης Σωκράτη Παππά ενόψει της έναρξης των σχολείων
Επόμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Επικίνδυνη χωματερή … στο Βιολογικό Καθαρισμό Μουζακίου