Ειδήσεις

Βάζουμε ΤΕΛΟΣ στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου


Μια ανοιχτή εκδήλωση για τις σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη ζωή της υπαίθρου και τον άνθρωπο διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 στο Παυσίλυπο (αναψυκτήριο) στην Καρδίτσα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις καταστροφικές συνέπειες της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αλλά και γενικότερα στη ζωή της υπαίθρου. Αν και παράνομα εδώ και δεκαετίες, τα δηλητηριασμένα δολώματα («φόλες»)παραμένουν μια κοινή και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που συνεχίζει να πλήττει τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Άγρια ζώα, ζώα εργασίας αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα πεθαίνουν από δηλητηρίαση κάθε χρόνο, την ώρα που σπάνια και απειλούμενα είδη γυπών όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετόςέχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Επειδή τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν δρουν επιλεκτικά, πολλά είδη άγριας πανίδας όπως αρκούδες,αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά και άλλα πτωματοφάγα και σαρκοφάγα είδη απειλούνται από αυτήν την παράνομη πρακτική, ενώένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδεςζώα. Παράλληλα, απειλείται σοβαρά και η δημόσια υγεία εξαιτίας των εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση των δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, ενημερωτικές παρουσιάσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής και τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο, προβολή βίντεο, κινητή έκθεση φωτογραφίας καθώς και συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν έξι (6)εκδηλώσεις σε Άρτα, Ιωάννινα, Πράμαντα, Καρδίτσα, Μέτσοβο και Καλαμπάκα, με ομιλητές από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.και την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το αντίδοτο στη δηλητηρίαση της υπαίθρου είναι στο χέρι όλων μας!

Περισσότερες πληροφορίες: 248073856, mdpp.thessaly@necca.gov.gr,  -https://antipoison.necca.gov.gr

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εθελοντική αιμοληψία για την Τράπεζα Αίματος Μαυρομματίου
Επόμενο άρθρο Αεροπλανοφόρο Ελλάς - Του Κώστα Βλάχου