Ειδήσεις

Ξεχωριστό το Πάσχα στη λίμνη Πλαστήρα – Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος εξηγεί στο Ηχόραμα 100,8 γιατί αποτελεί ιδανικό εναλλακτικό προορισμό


Ξεχωριστό και γεμάτο εμπειρίες είναι το Πάσχα στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα αφού ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα όχι απλά να απολαύσουν το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο αλλά να βιώσουν το κλίμα κατάνυξης κατά τον  καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος μίλησε, τη Μ. Δευτέρα, στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, σε μια διαφορετική συζήτηση αυτή τη φορά, και ανέλυσε, πολύ γλαφυρά, όλο αυτό το όμορφο «μωσαϊκό» εμπειριών που θα ζήσει όποιος βρεθεί αυτές τις ημέρες στη λίμνη Πλαστήρα.

Ήθη και έθιμα που αναβιώνουν ακόμα και σήμερα σε πολλά χωριά, παραδόσεις χρόνων, έντονη θρησκευτική παράδοση, γευσιγνωσία και, φυσικά, ένα πλήθος από βιωματικές εμπειρίες στη φύση και αμέτρητες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Ένα όμορφο «ταξίδι» στις ομορφιές της περιοχής με «οδηγό» τον ίδιο τον δήμαρχο Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνο.

Γιατί η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα αποτελεί έναν μοναδικό εναλλακτικό προορισμό και για το Πάσχα.

 

Τα χωριά μας ξαναζωντάνεψαν

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είμαστε πολύ έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο και δεν μιλάω μόνο για τους τουρίστες.

Για εμάς ήδη ξεκίνησαν οι αφίξεις όχι μόνο τουριστών αλλά και των ετεροδημοτών μας οι οποίοι έχουν έρθει από την Παρασκευή, πριν το Σάββατο του Λαζάρου.

Ετοιμάζουν τα σπίτια τους, είμαι εδώ, τα χωριά μας ξαναζωντάνεψαν και ετοιμαζόμαστε να περάσουμε το Πάσχα όπως όλη η Χριστιανοσύνη.

Η περιοχή είναι έτοιμη. Μην ξεχνάμε ότι η λίμνη Πλαστήρα, εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί έναν δημοφιλή εσωτερικό προορισμό.

Τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και στην εστίαση και στις δραστηριότητες και παντού, είναι έτοιμες να υποδεχτούν όλον αυτόν τον κόσμο.

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι πανέμορφη και ειδικά αυτή την εποχή, που είναι άνοιξη, η λίμνη είναι ουσιαστικά στο ανώτατο στάδιο από άποψης της χωρητικότητας του νερού.

Υπάρχει ένα καταπληκτικό τοπίο το οποίο πραγματικά αξίζει να το δείτε».

 

Ήθη και έθιμα, παράδοση και ιστορία

«Ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν τη λίμνη, εντυπωσιάζονται από το πράσινο και τη μαγεία του περιβάλλοντος, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή.

Σε αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση έρχεται να προστεθεί και μια παράδοση και μια ιστορία η οποία διατρέχει τους αιώνες και μιλάω  για ήθη και έθιμα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν σβήσει αλλά αντίθετα διατηρούνται πολύ έντονα και ζωντανά θα λέγαμε.

Σε κάθε χωριό, για παράδειγμα, θα έχουμε τους αφανούς που καίγονται το βράδυ της Ανάστασης και δημιουργούν μια άλλη φαντασμαγορική αίσθηση σε ό,τι αφορά το Φως της Αναστάσεως.

Γιατί με το Φως της Αναστάσεως ανάβουν και τους αφανούς. Οι αφανοί είναι ένα έθιμο το οποίο έρχεται από αιώνες και συμβολίζει ουσιαστικά το Φως της Αναστάσεως αλλά και τον καθαρμό μέσω της πυράς περνώντας σε μια άλλη πραγματικότητα.

Ουσιαστικά πρόκειται για το Φως της Αναστάσεως το οποίο το εξωτερικεύει η κάθε τοπική κοινωνία και λάμπει μέσα στη νύχτα.

Είναι ακόμη τα έθιμα  του Διπλού Χορού που έχουμε, κυρίως, στο Μορφοβούνι.

Στήνεται ο Διπλός Χορός των Αγράφων, τα Σίγνα είναι τη δεύτερη μέρα και αυτό γίνεται περισσότερο στο Κρυονέρι ή το έθιμο ΄΄άρατε πύλας΄΄ που κάνει μια αναβίωση και γίνεται στο Νεοχώρι και γενικά η παράδοση είναι έντονη».

Γαστρονομική παράδοση

«Και όταν λέμε παράδοση, μην ξεχνάμε και τη γαστρονομική μας παράδοση. Οι οβελίες, τα αμνοερίφια τα οποία έχουν την τιμητική τους. Ειδικά στη λίμνη Πλαστήρα όπου όλοι ψήνουν εκείνη την ώρα.

Όπως και η μαγειρίτσα η οποία ούτως η άλλως είναι πανελληνίως διαδεδομένη, απλώς σε εμάς, αυτό που έχει ενδιαφέρον να πούμε, είναι ότι τα κρέατα, τα προϊόντα της περιοχής, διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα.

Αυτό, αν το συνδυάσετε και με τα κρασιά Μεσενικόλα που έχουμε, καταλαβαίνετε ότι γίνεται και γαστρονομικά πολύ όμορφα το περιβάλλον».

 

Θρησκευτική παράδοση και κατάνυξη

«Τη Μεγάλη Παρασκευή, στην Ιερά Μομή Κορώνης, γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης.

Δημιουργείται μια θρησκευτική πομπή και τη Μ. Παρασκευή το μεσημέρι θα έχουμε αυτό το έθιμο το οποίο το εφαρμόζει η Μονή εδώ και χρόνια και το οποίο αποπνέει θρησκευτικό και, να το πω έτσι, εισάγει τον κάθε επισκέπτη και τον κάθε άνθρωπο που παρακολουθεί αυτό το δρώμενο, σε μια άλλη τελετουργία γιατί μοιάζει σαν συμμετέχει ο ίδιος σε αυτό το δρώμενο και το μεγάλο γεγονός, ουσιαστικά, του θανάτου του Ιησού για να έρθει μετά τον θάνατο, η Ανάσταση».

 

Εμπειρίες και δραστηριότητες στη φύση

«Μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα γιατί μπορεί να βρει κανείς και περισσότερα σημεία αναφοράς, από την ιππασία, από δραστηριότητες μέσα στη λίμνη με υδροποδήλατα, από ποδήλατα βουνού, από τοξοβολία και άλλες δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να βρει κανείς περιμετρικά της λίμνης, ξεκινώντας με την ανάπτυξη του Ιππικού Ομίλου που είναι εκεί και, συνεχίζοντας, κυρίως, στην Πεζούλα, οι δραστηριότητες σε ό,τι αφορά στα υδροποδήλατα, και η ιππασία που είναι και στο Μορφοβούνι και στο Κρυονέρι.

Γενικά, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για να μπορέσει κανείς να ασκηθεί.

Ακόμα-ακόμα, θα έλεγα, και το παντελώς ανέξοδο, ένας περίπατος στα μονοπάτια τα οποία υπάρχουν περιμετρικά της λίμνης ή θέσεις θέασης με εξαιρετική ομορφιά, όπως είναι το Παρατηρητήριο επάνω στον Μπελοκομύτη.

Και, γενικά, η φύση προσφέρεται γι ΄ αυτή την επαφή και την εναλλακτική προσέγγιση που αναφέραμε».

Τα δύσκολα θα περάσουν – Οι κοινωνίες πάντα προχωρούν μπροστά

«Εγώ θέλω να ευχηθώ σε όλους σας, αφού σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους ακροατές σας, και να θέσουμε και αυτή τη διάσταση, βάζοντας τη λίμνη Πλαστήρα μέσα στους προορισμούς και στις επισκέψεις που έχουν να κάνουν (βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι Δήμοι οι οποίοι είναι εξίσου ενδιαφέροντες και ως προς το τοπίο και ως προς τα έθιμα τα οποία διατηρούνται), όμως, θα ήθελα να πω στον καθένα ξεχωριστά αλλά και σε όλους, να έχουμε μια Καλή Ανάσταση, ένα Καλό Πάσχα.

Και θα έλεγα ο καθένα, μέσα από αυτές τις Άγιες Μέρες, από το Θείο Δράμα να αντλήσει τα χρήσιμα συμπεράσματα και να δούμε τη ζωή μας κάτω από μια άλλη προοπτική.

Και, κυρίως, επειδή η εποχή μας έχει διάφορες δυσκολίες και βλέπετε τι συμβαίνει γύρω μας, θα πρέπει να κοιτάζουμε με πίστη στις αξίες, με πίστη στη ζωή και να θυμόμαστε ότι, ακόμα και όταν τα δύσκολα δείχνουν ότι κυριαρχούν, ότι μετά τη Μεγάλη Παρασκευή έρχεται η Ανάσταση και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω. Ότι τα δύσκολα θα περάσουν και ότι οι κοινωνίες πάντα προχωρούν μπροστά».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η αγορά της Καρδίτσας περιμένει τη δική της Ανάσταση - Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας Αριστοτέλης Αντωνίου στο Ηχόραμα 100,8
Επόμενο άρθρο Το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου στον Ι.Μ.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης