Ειδήσεις

Υλοποίηση ενημερωτικής δράσης με θέμα: Μεταβολικό Σύνδρομο- Διαβήτης υπέρταση, υπερλιπιδαιμία


Στα πλαίσια της συνεργασίας του Κέντρου Υγείας Σοφάδων με το Παράρτημα Ρομά Σοφάδων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/5/2023 στο χώρο δραστηριοτήτων του Παραρτήματος Ρομά ενημερωτική δράση με τίτλο «Μεταβολικό Σύνδρομο- Διαβήτης Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία». Τη δράση διοργάνωσαν η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Σοφάδων Βασιλική Τσιγαρίδα, η Κοινωνιολόγος Όλγα Γκουζιώτη και ο διαμεσολαβητής Κων/νος Καλλιώρας του Παραρτήματος Ρομά Σοφάδων και πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Κέντρου Υγείας αποτελούμενη από τον Γιατρό Γενικής Ιατρικής Βασίλειο Ντελέζο,  την Αγροτική Γιατρό Τίνα Ιωαννίδου και τη Νοσηλεύτρια Βασιλική Τσιγαρίδα.

Η δράση υλοποιήθηκε  στο πλαίσιο της στήριξης της υγείας ευπαθών και ευάλωτων πληθυσμών και απευθυνόταν σε Ρομά που διαβιούν στα όρια του Δήμου Σοφάδων. Έγινε αναφορά στους παράγοντες κινδύνου, τις επιπλοκές, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση, αλλά κυρίως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αναγνώριση των συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενημέρωση για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, τα συμπτώματα της νόσου, την παρακολούθηση και ρύθμιση της με εικονογραφημένες διαφάνειες και απλό κατανοητό λόγο.  Προβλήθηκε ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό, αναφέρθηκαν παραδείγματα και απαντήθηκαν ερωτήματα των παραβρισκόμενων Ρομά  από τους επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας Σοφάδων.

Το Παράρτημα Ρομά Σοφάδων υλοποιείται ως μέρος της Πράξης “Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σοφάδων” (Υποέργο ΙΙ) στα πλαίσια υλοποίησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αναβιώνει το Σεργιάνι στο Αγναντερό
Επόμενο άρθρο 5th Taekwondo Baby Cup 2023 στην Καρδίτσα