Ειδήσεις

Υλοποίηση της σύνδεσης Θεσσαλίας – Στερεάς, μέσω της Παραμεγδόβιας Οδού


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, Στις συζητήσεις έμεινε ένα μεγάλο έργο, το οποίο αποτελούσε όνειρο του Χαρίλαου Τρικούπη, ο Παραμεγδόβιος δρόμος. Στόχος του έργου ήταν να ενώσει την Δυτική Ελλάδα με την Θεσσαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλοι οι δρόμοι σύνδεσης της Ευρυτανίας με την Καρδίτσα είναι σε τμήματά τους χωματόδρομοι, γεγονός που καθιστά δυσχερή και συχνά αδύνατη την επικοινωνία των κατοίκων των δύο νομών, παρόλο που είναι δίπλα. Η ένωση της Θεσσαλίας με την Δυτική Ελλάδα, μέσω του Παραμεγδόβιου, δυστυχώς, ακόμα παραμένει όνειρο, αν και έχουν διατεθεί πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες. Η συνεργασία των δύο Περιφερειών είναι επιβεβλημένη για να γίνει πραγματικότητα το σημαντικότερο έργο για τον Δήμο Αγράφων και την Ευρυτανία, γενικότερα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να επισπεύσετε τις διαδικασίες, ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης η σύνδεση Θεσσαλίας – Στερεάς, μέσω της Παραμεγδόβιας Οδού;
  2. Με δεδομένη την ανάγκη συνεργασίας των δύο ανωτέρω Περιφερειών, για να γίνει πραγματικότητα το σημαντικότερο έργο για το Δήμο Αγράφων και την Ευρυτανία γενικότερα, προτίθεσθε να επισπεύσετε τη συνάντηση όλων των θεσμικών φορέων που εμπλέκονται για να συζητηθεί συνολικά το ανωτέρω έργο και στη συνέχεια, να δεσμεύσετε τα απαραίτητα κονδύλια για την άμεση έναρξη κατασκευής του;

Η απάντηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων και καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), ως προς το ύψος των εσόδων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λοιπών λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. του προηγούμενου έτους κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ποσό ύψους 5.320.000,00 € και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ποσό ύψους 6.300.000,00 € για την κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενώ ίδια ποσά έχουν προγραμματιστεί να αποδοθούν στις εν λόγω Περιφέρειες και για το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 20507/18-03-2021 έγγραφο και, όταν περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Μουζακίου: Rapid tests το Σάββατο 24/04
Επόμενο άρθρο Σωματεία της Καρδίτσας τιμούν στις 6 Μάη την Εργατική Πρωτομαγιά