Πρωτοσέλιδο

Υπεγράφη η σύμβαση για τη νέα Μονάδα Απορριμμάτων


Συνολικά 3817 ημέρες (ή 10 χρόνια 5 μήνες και 14 ημέρες) πέρασαν από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία για κατασκευή νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τη δυτική Θεσσαλία.
Από το 2012 δηλαδή, μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, που υπογράφτηκε στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ της ΠΑΔΥΘ Α.Ε. (Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας), στη θέση «Παλαιοσμαρίνα» της Κοινότητας Παλαιοπύργου του Δήμου Τρικκαίων, η σύμβαση ανάμεσα στη διοίκηση της ΠΑΔΥΘ και στη Μεσογειος ΑΕ, που θα κατασκευάσει τη νέα μονάδα. Το καλωσόρισμα στη λιτή τελετή έκανε ο διευθυντής της διαδημοτικής εταιρείας κ. Χρ. Μπραζιτίκος, τονίζοντας τη σημασία του έργου, την τεχνογνωσία που διαθέτει η ΠΑΔΥΘ και τις δυνατότητες επέκτασής της.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως «την αρχή του τέλος και το τέλος μιας αρχής», καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη δυτική Θεσσαλία με:
– επεξεργασία 60.000 τόνων απορριμμάτων (και στα δύο ρεύματα της ΜΕΑ)
– προϋπολογισμό περίπου 31.000.000 (με ΦΠΑ)
– παραγωγή ενέργειας (από το βιοαέριο)
– 18 μήνες προθεσμία κατασκευής με 6 μήνες δοκιμή.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι «μεγάλο σχολείο», δίνοντας έμφαση
– στη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Θεσσαλίας από το 2015
– στις κοινές προσπάθειες με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη διαλογή στην πηγή, κάτι που θα επιτευχθεί, όπως είπε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΠΑΔΥΘ.
Χαρακτήρισε, επίσης, τον ΧΥΤΑ της δυτικής Θεσσαλίας ως, ίσως, αυτόν που λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Εξυπηρετεί, δε, τους 10 Δήμους των δύο νομών Τρικάλων και Καρδίτσας με πληθυσμό περίπου 270.000 κατοίκους.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στην Περιφέρεια συνολικά και στα στελέχη της Διαχειριστικής της Αρχής, στους πρώην Δημάρχους των Δήμων Τρικκαίων και Καρδίτσας που μετείχαν στην ΠΑΔΥΘ, στα νυν, πρώην και τέως μέλη του ΔΣ της ΠΑΔΥΘ, στο προσωπικό της εταιρείας, στον νυν διευθυντή της κ. Χρ. Μπραζιτίκο και στον τέως κ. Ορ. Πλιάσα που μέχρι το 2021 επέβλεπε τα σχετικά με το έργο, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων που εργάστηκε ουσιαστικά και επιμελώς, στα μέλη της επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού που σε κάθε φάση έπραξαν το ορθό, στον προϊστάμενο Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Νίκο Μαμαλούγκα και τα στελέχη της υπηρεσίας, στους τεχνικούς συμβούλους ΕΠΤΑ και Enviroplan, στην ανάδοχο εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. Ο κ. Παπαστεργίου ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ειδικά με την ανάδοχο εταιρεία, για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη διαχείριση απορριμμάτων, τονίζοντας ότι στη χώρα μας θάβουμε απορρίμματα σε ποσοστό 80%, όταν ο μέσος στην ΕΕ ανέρχεται σε 50% (και σε 10% σε πιο προηγμένες χώρες). Και σημείωσε ότι χρειάζεται να ακολουθηθεί το μοντέλο «μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση θερμότητας και ταφή». Μάλιστα περιέγραψε με αριθμούς τον σχεδόν διπλασιασμό έργων κατασκευής ΜΕΑ σε όλη τη χώρα την τελευταία τριετία. Τόνισε ότι το συγκριμένο έργο είναι σημαντικό για την περιοχή, δίνοντας έμφαση στο ότι «ως χώρα, μπορούμε να κάνουμε πολλά για το περιβάλλον». Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία των δύσκολων αποφάσεων που ελήφθησαν προ 20ετίας, εξαίροντας το έργο του τότε Δήμαρχου Τρικκαίων, Μιχάλη Ταμήλου.

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε
– στην αναγκαιότητα και τα οφέλη για να κατασκευαστεί το εν λόγω έργο ως δημόσιο,
– στον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) για τα απόβλητα
– στις μάχες, όπως τόνισε, που δόθηκαν για την κατασκευή της ΜΕΑ.
Μίλησε για το ότι πρώτη η Περιφέρειας Θεσσαλίας διαθέτει στρατηγική πυξίδα με αποτελεσματικότητα για το περιβάλλον και τόνισε ότι έχει αυξηθεί συνολικά το κόστος για το έργο, συνυπολογίζοντας τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τα συνοδά έργα (π.χ. οδικά). Ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία και τόνισε ότι «ενωμένοι μπορούμε να πάμε ψηλότερα, όπως το έχουμε αποδείξει στη Θεσσαλία».

Βουλευτής Καρδίτσας

Ο βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός εξήρε
– την ύπαρξη της ΠΑΔΥΘ ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990,
– τον ρόλο των τότε αυτοδιοικητικών, όπως ο Μιχάλης Ταμήλος, για τις «μάχες» που έδωσε για την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης.
Σημείωσε την αποτυχία του νομού Καρδίτσας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ αλλά έδωσε έμφαση στην «κοινή συναντίληψη των δύο νομών» με την ίδρυση της ΠΑΔΥΘ και τη «συναπόφαση για την κοινή διαχείριση στον κρίσιμο αυτόν τομέα» των απορριμμάτων. Επανέλαβε τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα των έργων, επειδή «ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και το υπηρετούν», τόνισε πως τα απορρίμματα είναι πηγή ανάπτυξης και εσόδων, απηύθυνε ευχαριστίες και στον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα για τη συμβολή του συνολικά στον ρόλο της ΠΑΔΥΘ, και τόνισε πως η Θεσσαλία και δη η δυτική Θεσσαλία «μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και την Ευρώπη» στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας

Ο κ. Βασίλης Τσιάκος στον σύντομο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στη σημασία του «να πας κόντρα στο ρεύμα για να κάνεις θαύματα», αναφερόμενος στο πώς, πριν 20 και πλέον χρόνια δρομολογήθηκε η κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή ως συνεργασία των δύο νομών. Εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθεί γρήγορα η κατασκευή του έργου, προκειμένου «η δυτική Θεσσαλία να αποδείξει ξανά ότι σε τέτοια περιβαλλοντικά έργα είμαστε και θα είμαστε πρωτοπόροι».

Ιστορικές αναφορές Ταμήλου – Στουρνάρα

Ο πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων (και πρ. βουλευτής) Μιχάλης Ταμήλος και ο πρ. Δήμαρχος Παληοκάστρου (και πρ. νομαρχιακός σύμβουλος και δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων) Γιώργος Στουρνάρας, μίλησαν για το παρελθόν. Για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ το 1996 από τον Νομάρχη Στέφανο Πατραμάνη, τη μελέτη της (παρούσης στην εκδήλωση) μελετήτριας κ. Κωνσταντά πριν 25 χρόνια, τη συναίνεση των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, τις προσλήψεις προσωπικού από την περιοχή, τα ανταποδοτικά οφέλη στα χωριά, τη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας και όχι διαδημοτικού συνδέσμου, τη συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας. Η φράση του κ. Ταμήλου ήταν χαρακτηριστική: «τα μακρινά όνειρα της εποχής έχουν υλοποιηθεί», τόνισε, με τον κ. Στουρνάρα να δίνει έμφαση στη συναίνεση και στη συνεργασία.

Η εταιρεία

Από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Διον. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στον εξειδικευμένο χαρακτήρα του έργου, σε στοιχεία για αυτό, στη δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου. Τόνισε ότι η εταιρεία με την εμπειρία που διαθέτει, θα πράξει το καλύτερο δυνατό, έχοντας ήδη αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με την ΠΑΔΥΘ.

Η υπογραφή

Το κείμενο της σύμβασης υπέγραψαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΔΥΘ, Δήμαρχοι Τρικκαίων και Καρδίτσας κ. Παπαστεργίου και Τσιάκος αντιστοίχως και ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Μεσογειος ΑΕ κ. Διονύσης Γεωργόπουλος.

Παρουσίες

Στη λιτή τελετή, πλην των ομιλητών που αναφέρθηκαν, παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρήστος Τρικάλων, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για θέματα Περιβάλλοντος Ντίνος Μπάρδας, οι Δήμαρχοι: Πύλης Κώστας Μαράβας, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Μουζακίου Παναγιώτης Στάθης, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, Σοφάδων Θανάσης Σκάρλος, ο αντιδήμαρχος Δ. Τρικκαίων Γιώργος Καταβούτας, ο αντιδήμαρχος Δ. Μετεώρων Βασίλης Τσίκαρης, οι πρόεδροι κοινοτήτων Μεγάρχης και Ζηλευτής κ. Σκρέκας και Αναγνώστου, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμού, μέλη των μελετητικών εταιρειών Enviroplan και ΕΠΤΑ, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων, στελέχη της αυτοδιοίκησης και εργαζόμενοι της ΠΑΔΥΘ ΑΕ.
Ακολούθησε μικρή ξενάγηση στον ΧΥΤΑ, με ενημέρωση για τα στοιχεία που τον καθιστούν σημαντικό για τα απορρίμματα στη δυτική Θεσσαλία, από τον διευθυντή ΧΥΤΑ κ. Δημήτρη Γιαννόπουλο, ο οποίος έδωσε έμφαση στον σχεδιασμό για δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στον χώρο.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πάσχα στη Θεσσαλία: Δημοσιογράφοι προσκεκλημένοι της Περιφέρειας περιγράφουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες
Επόμενο άρθρο Τα κάλαντα του Λαζάρου άκουσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας