Ειδήσεις

Υποβαθμισμένο ποσοτικά και ποιοτικά το βαμβάκι – Ο Προϊστάμενος του Κέντρου Βάμβακος Μ. Νταράουσε στο Ράδιο Ηχόραμα


Υποβαθμισμένη και σε ποσότητα και σε ποιότητα διαγράφεται η παραγωγή βαμβακιού στο Νομό Καρδίτσας μετά τις θεομηνίες Daniel και Elias, όπως τόνισε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) ο Προϊστάμενος του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Μοχάμεντ Νταράουσε.

Ο κ. Νταράουσε μίλησε διεξοδικά για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με το βαμβάκι, το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και τη Βάσω Μπαλαμπάνη, περιγράφοντας αναλυτικά τα προβλήματα αλλά και τις ανησυχίες για το μέλλον.

Πιο αναλυτικά, τόνισε τα παρακάτω:

Ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχουν απώλειες που δεν είχαμε προβλέψει

«Είχαμε πολύ μεγάλη απώλεια παραγωγής και δεν το αναμέναμε αυτό σε τόσο βαθμό και ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχουν απώλειες που δεν είχαμε προβλέψει.

Εδώ στη Θεσσαλία έχουμε 800.000 στρέμματα και από αυτά τα 400.000 είναι στην Καρδίτσα, ο πρώτος Νομός της χώρας σε βαμβάκι, και η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στην περιοχή μας εδώ.

Εκτιμώ ότι ένα 20% από την έκταση αυτή των 400.000 στρεμμάτων είχε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Δηλαδή, δεν πήραν οι παραγωγοί βαμβάκι.

Στο υπόλοιπο κομμάτι, που έμειναν τα στρέμματα, είχαμε μια απώλεια της παραγωγής περίπου 40%.

Εκτιμώ ότι αυτό μεταφράζεται σε 150.000 με 160.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού και εκκοκκισμένου περίπου στους 660.000 τόνους. Είναι μεγάλη η ζημιά. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Το δεύτερο είναι ότι όλα αυτά τα βαμβάκια έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα και επειδή οι παραγωγοί μάζεψαν το βαμβάκι με συλλεκτική μηχανή, που δεν επιτρέπεται, αλλά λόγω συνθηκών έγινε.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ κακή ποιότητα φέτος. Συνεπώς, αυτό το βαμβάκι που θα μαζέψουν οι αγρότες θα έχει χαμηλή τιμή. Δηλαδή, από τους εκκοκκιστές. Και αυτό είναι μια απώλεια. Δεν είναι μόνο τα κιλά που παίρνεις, είναι και τι θα πληρωθείς.

Συνεπώς, είναι και αυτή μια απώλεια. Πολλές φορές βλέπω δυσκολεύονται οι αγρότες για να πάρουν αποφάσεις, αν πρέπει να συλλέξουν το βαμβάκι ή όχι. Αν συμφέρει δηλαδή.

Σε περίπτωση που έχεις 150 κιλά και θα πληρώσεις χρήματα για να κάνεις αποφλοίωση ή για να ωριμάσουν τα καρύδια και μετά να πληρώσεις και τη συλλεκτική μηχανή.

Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, δεν συμφέρει να συλλέξεις τα 150 κιλά. Και αρκετοί παραγωγοί δεν το μάζεψαν το βαμβάκι γι ΄ αυτό το λόγο.

Με παίρνουν τηλέφωνο και τους λέω ότι 100 κιλά δεν συμφέρει καν να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί θα είναι μειωμένη και θα χάσει χρήματα στην ουσία».

 

Είχαμε πρόβλημα σοβαρό και με το έδαφος

«Είχαμε πρόβλημα σοβαρό και με το έδαφος. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, ακόμα με παίρνουν τηλέφωνο σε κάποιες περιοχές λόγω του ότι ανυψώθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας πάρα πολύ. Δεν έχουν στεγνώσει τα χωράφια στο βαθμό που θα μπορέσουν οι αγρότες να ετοιμάσουν τα χωράφια τους για τα σιτηρά. Τις χειμερινές καλλιέργειες.

Που αυτό δεν το περιμέναμε. Να υπάρχει τόσο νερό από την τελευταία κακοκαιρία. Να περάσουν τόσες μέρες και να υπάρχει δυσκολία στο όργωμα και σε όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνει ο παραγωγός για να αλλάξει καλλιέργεια και είναι στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

Συνεπώς, βλέπετε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά».

 

Αόρατη σκόνη στα βαμβάκια

«Παρατηρείται, επίσης, ένα αρνητικό, ότι υπάρχει σκόνη, αόρατη σκόνη στα βαμβάκια. Και αυτό μπορεί να δυσφημίσει το ελληνικό βαμβάκι. Τα βαμβάκια που συλλέχτηκαν σε αυτή την περιοχή».

 

Μια χαμένη χρονιά για τη Θεσσαλία

«Αυτή η χρονιά είναι, δυστυχώς, μια χαμένη χρονιά για τη Θεσσαλία. Αλλά το θέμα είναι ότι οι καιρικές συνθήκες από την αρχή δεν ήταν οι κατάλληλες για το βαμβάκι.

Οι αγρότες έκαναν πάρα πολλές επανασπορές που σημαίνει υψηλότερο κόστος για την καλλιέργεια.

Ήταν όψιμη, επίσης, η καλλιέργεια και αυτό ήταν αρνητικό στοιχείο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην περιοχή της Θεσσαλία αλλά, δυστυχώς, σε όλη τη χώρα έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 15%.

Δηλαδή, σε επίπεδο χώρας έχουμε μειωμένη παραγωγή».

 

Μας προβληματίζει τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο

«Μας προβληματίζει τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Όταν ο παραγωγός χρωστάει σε γεωπονικά μαγαζιά, σε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, ακόμα δεν έχουν εισπράξει τα λεφτά που πρέπει να εισπράξουν.

Για τον επόμενο χρόνο, πως θα μπορέσει αυτός οικονομικά να ανταποκριθεί και ξαναβάλει βαμβάκι. Γιατί θα έχει χαμηλότερο εισόδημα.

Υπάρχει μια δυσκολία που θα μας απασχολεί και στο μέλλον.

Δεν ξέρω και τα εδάφη αυτά, πότε θα μπούμε σε μια κανονικότητα για την καλλιέργεια.

Ίσως να περάσουν δυο, τρία χρόνια. Δεν ξέρω. Κάπου εκεί νομίζω».

 

Πρώτη φορά βλέπουμε χωράφια χωρίς ούτε ένα γραμμάριο

«Είναι πολύ υποβαθμισμένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά γιατί αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και που καθορίζει την τιμή της αγοράς στο βαμβάκι είναι το χρώμα.

Σε όλη τη χώρα έχουμε πρόβλημα, φέτος, δυστυχώς.

Το λευκό χρώμα στην Καρδίτσα να το ξεχάσουμε. Δεν υπάρχει εκεί στις περιοχές που είχαν πρόβλημα.

Πρώτη φορά βλέπουμε χωράφια χωρίς ούτε ένα γραμμάριο.

Εγώ έχω πάει σε όλα τα σημεία του Νομού και, δυστυχώς, η εικόνα είναι τραγική.

Αλλά αυτό, όπως είπατε, θα έχει και επίπτωση στην οικονομική κατάσταση του Νομού τα επόμενα χρόνια.

Όταν οι αγρότες δεν έχουν χρήματα που το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που στηρίζει την οικονομία του Νομού, σίγουρα θα υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις στο Νομό».

Προηγούμενο άρθρο Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας, για κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών του Δήμου Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Μήνυμα του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας Κωνσταντίνου Γκόλτσου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία