Αιολικός προβληματισμός στα χωριά του Ιτάμου


Στο Σαραντάπορο της Δ.Ε. Ιτάμου του Δήμου Καρδίτσας, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων των χωριών Νεράϊδας, Μολόχας, Αμαράντου, Ραχούλας και Σαρανταπόρου, με τη συνεργασία του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), με θέμα συζήτησης: «επιπτώσεις από την ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές των βουνών της περιοχής».
Μετά από το καλωσόρισμα από τον Γιώργο Τσιτσιμπή, εκπρόσωπο του οικοδεσπότη συλλόγου Σαρανταπόρου, έγινε από τον Αντώνη Παπαδάκο μέλος του Πολιτιστικού συλλόγου Αμαράντου, σύντομη αναδρομή στα έως τώρα τεκταινόμενα με κορύφωση την αρνητική απόφαση του Δήμου Καρδίτσας για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Ακολούθησε μικρή εισήγηση από τον Χρήστο Φασούλα μέλος του ΕΟΣΚ, σχετικά με τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Ο υπόλοιπος χρόνος διατέθηκε στις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, που εκφράσανε με έντονο και εύγλωττο τρόπο την ανησυχία τους, προσθέτοντας απόψεις και επιχειρήματα για τα διαφαινόμενα αρνητικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κ. Τσιμάκη, με καταγωγή από την Ραχούλα, η οποία δραστηριοποιείται στην Κίνηση Πολιτών Ευρυτανίας. Μετέφερε την πολύχρονη εμπειρία της για τους τρόπους αντίστασης των πολιτών του γειτονικού νομού σε αντίστοιχα ζητήματα (ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά) και τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και των πολιτικοδικαστικών παρεμβάσεων, για να μην καταφέρουν τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα να υφαρπάξουν την ανοχή των κατοίκων. Έχει μεγάλη σημασία, επέμεινε, ακόμα και στην περίπτωση επιβολής της όποιας απόφασης να μην έχουν την συγκατάθεσή μας.
Την συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του ΕΟΣΚ Παντελής Μανώλης που τόνισε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της καταστροφικής ’’πράσινης’’ επένδυσης και αναφέρθηκε στην μεγάλη συναισθηματική αλλά και την πραγματική αξία που έχουν τα Άγραφα, με την πλούσια σε ποικιλία και πληθυσμό χλωρίδα και πανίδα, που αποτελούν πλούτο και διαχρονική κληρονομιά για όλους τους Έλληνες.
Στα συμπεράσματα της συνάντησης καταγράφηκε:
• Η έντονη ανησυχία των κατοίκων των ορεινών περιοχών από τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στο περιβάλλον.
• Η θέση όλων, υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά με προϋποθέσεις και σύμφωνα με τις εθνικές μας ανάγκες και ΟΧΙ στο ξεπούλημα της πατρίδας υπέρ της κερδοφορίας των λίγων.
• Η συνεργασία των δικτύων διαφόρων περιοχών της Ελλάδας όπως Ευρυτανίας, Κυκλάδων, Σκύρου, Κρήτης, Καρδίτσας και άλλων.
• Η σύνδεση ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισης.
• Η εντατικοποίηση της ενημέρωσης με ανάλογες συγκεντρώσεις και δράσεις.

Προηγούμενο άρθρο Δημαιρεσίες στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τομείς και Ειδικότητες 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας