Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας στο βιολογικό κτήμα Βασιλάκου


 

Την Πέμπτη 21-5-2015, οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο βιολογικό κτήμα Βασιλάκου.

Το αγρόκτημά είναι επισκέψιμο, είναι ιδιόκτητο, έχει έκταση 25 στρεμμάτων και βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Καρδίτσας, στο νότιο μέρος της, στην περιοχή της συνοικίας Αγίου Παντελεήμονα. Απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και συνδέεται με ασφαλτόδρομο. Είναι προσβάσιμο με ποδήλατο, αλλά ακόμη και με τα πόδια.

Στην έναρξη του σεμιναρίου ο κ. Βασιλάκος Σωκράτης μας μίλησε για τις τεχνικές οδηγίες σχετικά με τη  βιολογική καλλιέργεια των κηπευτικών. Ανέλυσε τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια πραγματική βιολογική καλλιέργεια, απαλλαγμένη από φυτικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας με ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ). Η εφαρμογή είναι τελείως απλή και τελείως οικολογική και έχει πολλές εφαρμογές, από το νοικοκυριό  και την υγεία μας, μέχρι τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και από το περιβάλλον (σκουπίδια, αποχετεύσεις κ.α.) μέχρι βιομηχανικά και οικοδομικά  προϊόντα.  Πρόκειται για ένα φτηνό προϊόν και πολύ αποτελεσματικό, ενώ τα αποτελέσματα της εφαρμογής στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι άμεσα.

Η ενημέρωση έκλεισε με αναφορά στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς – μεταλλαγμένα (κοινώς Γ.Τ.Ο.). Αναλύθηκαν οι κίνδυνοιγια την ανθρώπινη υγεία, για το περιβάλλον, για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ισορροπία των ανθρώπινων κοινωνιών. Υπάρχουν πολλοί που λανθασμένα υιοθετούν τη χρήση των ΓΤΟ καθώς γνωρίζουν λίγα για τους κινδύνους που προκαλούν ή θα προκαλέσουν οι οργανισμοί αυτοί, και λιγότερα για το πώς θα αντιδράσουν στη φύση μετά την απελευθέρωσή τους.

Τέλος η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με βιωματική επίσκεψη στους λαχανόκηπους και τις φυστικιές του αγροκτήματος.

Πιστεύουμε ότι οι διδακτικοί στόχοι της επίσκεψης επιτεύχθηκαν, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τον οποίο επέδειξαν οι εκπαιδευόμενοι.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας : Φόρος Προστιθέμενης Αφέλειας
Επόμενο άρθρο Στη γέφυρα Κοράκου η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου