Ενημέρωση για την Υγιεινή Διατροφή στο ΣΔΕ Καρδίτσας


Το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος ενημέρωσης των εκπαιδευομένων και καθηγητών του ΣΔΕ Καρδίτσας με θεματολογία την Υγιεινή Διατροφή, τις ασθένειες που οφείλονται στην κακή διατροφή και την παχυσαρκία, καθώς και την υγιεινή – ασφάλεια στη μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων.

ην Τρίτη 24 Νοεμβρίου, η κα. Παπαευαγγέλου Φωτεινή  (Γεωπόνος-MSc Βιοχημικός, Βιοτεχνολόγος Τροφίμων), σε συνέχεια προηγούμενης διάλεξης ανέπτυξε τις προϋποθέσεις για την σωστή Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφών. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και με την εμφάνιση πολλών διατροφικών σκανδάλων, έγινε παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων. Η τάση αυτή εκφράστηκε με την επιστήμη της Υγιεινής και Ασφάλειας στα τρόφιμα, μια επιστήμη η οποία λαμβάνοντας στοιχεία από διάφορες επιστήμες (χημεία, φυσική, μικροβιολογία, ιατρική) προσανατολίστηκε εξ αρχής σε όλες εκείνες τις διαδικασίες-μεθόδους, με τις οποίες θα μπορούσε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάλειψη σε όλη την παραγωγική διαδικασία όλων εκείνων των κινδύνων, που είναι υπεύθυνοι για την αλλοίωση των τροφίμων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Μέσω αυτής της μελέτης έγινε σύντομα αντιληπτό, πως η Υγιεινή και η Ασφάλεια ενός τροφίμου είναι μια δυναμική κατάσταση, η οποία απαιτεί την προσοχή και τους σωστούς χειρισμούς σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και μάλιστα όχι απλά όπως ακούγεται σήμερα «από το χωράφι στο ράφι», αλλά από το «χωράφι στο πιάτο».

Με τους εκπαιδευόμενους έγινε συζήτηση για την υγιεινή τροφίμων στο νοικοκυριό τους και μέσα από σχετικά βίντεο και εικόνες, συζητήθηκε κατά πόσο τηρείτε η Ασφάλεια και η Υγιεινή στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, καθώς και στους διάφορους χώρους μαζικής εστίασης που κατά καιρούς επισκεπτόμαστε.  Επιπλέον, έγινε λόγος για τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης και διατήρησης των τροφίμων (μαγείρεμα, ψύξη-απόψυξη).

Την Τετάρτη 25-11-2015 στο Σ.Δ.Ε. Καρδίτσας, η κα. Κριτσάλη Μαρία (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας), ενημέρωσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για  ασθένειες οι οποίες συνδέονται με την  κακή διατροφή και την  παχυσαρκία, όπως : Καρδιαγγειακές παθήσεις, Υπερχοληστερολαιμία, Υπέρταση, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, Οστεοπόρωση.

Στο τέλος κάθε εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση και διάλογος με τους εκπαιδευόμενους, αναπτύχθηκε προβληματισμός γύρω από την επίδραση διαφόρων τροφών στην υγεία, καθώς η σωστή επιλογή, η μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων και η ενσωμάτωση στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, αποτελούν τη βάση για την προάσπιση όχι μόνον της ατομικής υγείας αλλά όλου του κοινωνικού συνόλου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Για την απεργία της 3ης Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Εργατικό Κέντρο
Επόμενο άρθρο Ιερά πανήγυρις Αγ. Φιλουμένου και Αγ. Πορφυρίου