Επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Την Τρίτη 9-2-2015 μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες του ΣΔΕ Καρδίτσας, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξή της, μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα από περιοχές της Καρδίτσας: λίμνη Ν. Πλαστήρα, Μαυραχάδες, Μαγούλα Συκεώνας, Αστρίτσα, Μαυρομμάτι, Γεωργικό, Κτιμένη, Αγ. Θεοδώρων Φίλια, Πύργο Κιερίου, Κέδρο, Μητρόπολη, Γόμφους, Αργιθέα.

Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στις καθημερινές δραστηριότητες, την αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και το θάνατο ως φυσική κατάληξη, τόσο κατά τους Προϊστορικούς και Ιστορικούς χρόνους. Με πρωτογενές αρχαιολογικό υλικό δίνονται τα προϊόντα της Νεολιθικής Οικονομίας, η εξέλιξη τους κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, καθώς και η ιστορία των αρχαίων πόλεων Κιέριον, Όρθη, Μητρόπολη, Γόμφοι και Αργιθέα, με τη σειρά που παρουσιάζονται σε μια δελφική επιγραφή των μέσων του 2ου αι. π.Χ.

Ευχαριστούμε  θερμά το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου – ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο κ. Βουζαξάκη που μας πρόσφερε μια αναλυτική και πληρέστατη ξενάγηση.

Οι μαθητές μας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψη αυτή, η οποία εντάσσονταν στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης που είναι ο στόχος του σχολείου μας.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Δύο νέες ταινίες από αύριο στο Δημοτικό Κιν/θέατρο
Επόμενο άρθρο Η γυμνή αλήθεια της κυβέρνησης - Γράφει ο Κ. Νούσιος