Ζημιές από χαλαζόπτωση των Δ. Ταμασίου, Σοφάδων & Καρδίτσας


  Το απόγευμα της Δευτέρας  26/7/2010 και νέα θεομηνία  έπληξε το Νομό μας, αυτή τη φορά σε αγροτικές περιοχές των  Δήμων Ταμασίου, Σοφάδων και Καρδίτσας. Η νέα θεομηνία δηλαδή η ισχυρή  βροχόπτωση που  συνοδεύθηκε  με χαλαζόπτωση προκάλεσε  σοβαρές ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες, αλλά κυρίως σε καλλιέργειες βαμβακιού αλλά και σε καλλιέργειες αραβοσίτου, καπνού, μηδικής σποροπαραγωγής  βιομηχανικής τομάτας και σε άλλες καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα,   η θεομηνία επικεντρώθηκε κυρίως σε μια ενιαία περιοχή του Δήμου Ταμασίου που περιλαμβάνει τμήματα των αγροκτημάτων Ασημοχωρίου, Λεονταρίου, Αχλαδιάς και Ανάβρας  συνολικής έκτασης  10.000 στρεμμάτων. Στο Δήμο Σοφάδων ζημιά από τη χαλαζόπτωση είχαμε σε 3.000 στρέμματα στα αγροκτήματα Φίλιας και Μαυραχάδων και άλλα  3.000 στρέμματα στο αγρόκτημα Καρδιτσομάγουλας  του Δήμου Καρδίτσας.  Αν υπολογισθούν και οι ζημιές της προηγούμενης μέρας στο Δήμο Φύλλου η συνολική έκταση που πλήγηκε από τη χαλαζόπτωση το διήμερο ανήλθε σε 20.000 στρέμματα.       

Επί τόπου στις περιοχές  που υπέστησαν  ζημιές από τη θεομηνία, μετέβησαν μετά από εντολή του Νομάρχη Φώτη Αλεξάκου, ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα αντινομάρχης Κώστας Τέλιος και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας  Απόστολος Γκούβης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Καλιακούδας. Επίσης επί τόπου  μετέβησαν  και οι Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Βιομηχανιών Φυτών και ΟΣΔΕ Κώστας Έξαρχος και Χρήστος Σκόνδρας ως και ο Γεωπόνος του Κέντρου Γεωργικής Ανάπτυξης Σοφάδων Γιώργος Στεργιόπουλος. Όλοι οι παραπάνω Υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώθηκαν από τους τοπικούς φορείς  ήτοι: το Δήμαρχο Ταμασίου Βασίλη Μόσχο, τους Αντιδημάρχους Ταμασίου Βασίλη Αλεξόπουλο και Αποστόλη Τσιλομήτρο, τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων Αχλαδιάς, Ανάβρας και Καρδιτσομαγούλης ως και από πληγέντες παραγωγούς για τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία και κυρίως το χαλάζι.

Η πρώτη εκτίμηση των ζημιών έγινε μετά από  επιτόπια μετάβαση σε πληγείσες φυτείες των εκπροσώπων της Νομαρχίας μαζί με τους τοπικούς φορείς και τον Επόπτη του ΕΛΓΑ Λάρισας Κώστα Μπρούζα, ο οποίος ήλθε πάραυτα στις περιοχές των ζημιών μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.   Εκτιμήθηκε ότι υπέστη ζημιά  συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων περίπου κυρίως καλλιέργειας βαμβακιού τα οποία ευρίσκονταν πάνω στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας ως και της καρποφορίας αλλά και σε καλλιέργειες καλαμποκιού, καπνού, μηδικής σποροπαραγωγής και βιομηχανικής τομάτας.

Τέλος οι παραγωγοί των οποίων οι φυτείες τους υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση, πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) ημερών από την ημέρα της αναγγελίας, στους ανταποκριτές  του ΕΛΓΑ, για να γίνει σύντομα η ακριβής εκτίμηση των ζημιών από  Γεωπόνους του Οργανισμού καια να τους αποδοθεί η δικαιούμενη αποζημίωση.

         

   

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται το έργο των συνδέσεων με το νέο δίκτυο ύδρευσης
Επόμενο άρθρο ΧΩΡΙΣ ΒΕΝΖΙΝΗ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ