Κοινοτάφιο θα δημιουργηθεί στο Δημοτικό Κοιμητήριο


Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στην συνεδρίαση της Τρίτης, συζήτησε σχετικά με την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πυρκαγιά στο Οστεοφυλάκιο του Δημοτικού Κοιμητηρίου Καρδίτσας.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα η δημιουργία κοινοταφίου, όπου θα τοποθετηθούν τα μη ονοματισμένα οστά από τις κατεστραμμένες οστεοθήκες και στήλη, όπου θα αναγραφούν τα ονόματα, σύμφωνα με τα αρχεία των υπηρεσιών του Δήμου και την δήλωση των οικείων  των θανόντων.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βασ. Νίκου στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

 «Η πυρκαγιά του Οστεοφυλακίου του Δημοτικού Κοιμητηρίου δημιούργησε προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν με ευαισθησία για την τακτοποίηση των λειψάνων που δεν υπέστησαν καταστροφή και για τα άλλα που υπέστησαν. Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

Αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά, στην οποία παραβρέθηκα αμέσως μετά από ενημέρωσή μου από το Δήμαρχο κ. Δομήνικο Βερίλλη και κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αμέσως δόθηκαν οδηγίες στους υπαλλήλους που φροντίζουν το Δημοτικό Κοιμητήριο κ. Κ. Βήττα, κ. Φωτ. Χαιροπούλου και τον επόπτη κ. Απ. Μπόρλα.

Μετά από επικοινωνία με την Διευθύντρια κ. Αγορή Παππά, η οποία παραβρέθηκε από την αρχή της πυρκαγιάς, δόθηκαν εντολές να συντονισθούν για τη μεταφορά των οστεοθηκών που δεν καταστράφηκαν, σε κατάλληλο χώρο και να συγκεντρωθούν σε ειδικούς σάκους τα οστά των ξύλινων οστεοθηκών του Δήμου, τα οποία ήταν αναγνωρίσιμα, με το ονοματεπώνυμο σε όποιον ανήκουν και όλα τα υπόλοιπα μη αναγνωρίσιμα και η υπάρχουσα τέφρα να συγκεντρωθούν σε σάκους, όπως και έγινε συνολικά και φυλάσσονται.

Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την αποκατάσταση του Κτιρίου Οστεοφύλαξης και αναμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια της πυρκαγιάς και ό, τι άλλο απαιτείται.

Επισημαίνουμε ότι, η υπηρεσία πρασίνου και καθαριότητας είχε το χώρο του Κοιμητηρίου σε πολύ καλή κατάσταση από πλευράς  καθαριότητας και κοπής των χόρτων, ώστε να εξασφαλίζονται καλές προϋποθέσεις επίδειξης σεβασμού στους θανόντες και πυρασφάλειας.

Για ενημέρωση στους έχοντες οστεοθήκες προσφιλών προσώπων δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τύπο της Καρδίτσας ανακοίνωση, προκειμένου  να λάβουν γνώση για ό,τι πρέπει να γίνει και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου, όπου εκφράστηκαν απόψεις και καταλήξαμε σχεδόν όλοι στην κατασκευή του κοινοταφίου.

Μετά από τα παραπάνω προτείνουμε, μετά την αποκατάσταση του κτιρίου, την επαναφορά των οστεοθηκών μέσα στο χώρο αυτού και για τα μη ονοματισμένα οστά την κατασκευή κοινοταφίου, όπου και θα αναγραφούν το ονοματεπώνυμο των μη αναγνωρισμένων οστών και ό,τι απέμεινε, σύμφωνα με τα αρχεία των υπηρεσιών του Δήμου και την δήλωση προσφιλών προσώπων των θανόντων»

Προηγούμενο άρθρο Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η παράκαμψη Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου
Επόμενο άρθρο Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος προς μυκηναϊκό τάφο Γεωργικού