«Άμεση έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης»


 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την ανάγκη άμεσης έγκρισης των Σχεδίων Βελτίωσης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθούν οι επενδύσεις που γίνονται σε αυτόν τον τομέα.

Ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα με τεράστια επιτυχία όπως αυτό των σχεδίων βελτίωσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, γιατί, δυστυχώς, παρά το ότι έχουν παρέλθει 10 μήνες από την εξαγγελία του, παραμένει μπλοκαρισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση για το πότε μπορούν να υλοποιηθούν τα 7.700 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί για αξιολόγηση.

Οι αγρότες, όμως, έχουν υποβληθεί σε οικονομική αφαίμαξη για την σύνταξη του φακέλου των επενδύσεων, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα εγκριθούν τα σχέδια. Την ίδια στιγμή, η αγορά υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, χάνονται θέσεις εργασίας και κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μένουν αναξιοποίητα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα αυτό το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα του αγροτικού τομέα, έτσι ώστε αφενός μεν να στηριχθεί ο αγρότης επενδυτής και αφετέρου να αντιστραφεί η κακή ψυχολογία της αγοράς ενόψει της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, προκειμένου να μην χαθεί και αυτή όπως η προηγούμενες;»

 

Προηγούμενο άρθρο Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Εθελοντές στο Μουζάκι καθάρισαν μέρος της κοίτης του ποταμού Πάμισου