«Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65»


    Ο αυτοκινητόδρομος «Ε 65», το μεγάλο αναπτυξιακό έργο το οποίο θα συνδέσει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία διασχίζοντας την Κεντρική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα και το Νομό Καρδίτσας. βρίσκεται σε αδράνεια τους τελευταίους μήνες. Όσον αφορά τον νομό μας, το εργοτάξιο των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται σε μερική λειτουργία, αφού παραμένουν ελάχιστοι εργαζόμενοι ως προσωπικό έκτακτης ανάγκης,  ενώ το εργοτάξιο της Ανάβρας έχει κλείσει με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι (μηχανικοί και εργατικό προσωπικό) να χάσουν την εργασία  τους.

   Το έργο χρηματοδοτείται με 500 εκ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και με 800 εκ. ευρώ από ιδιωτικά (τραπεζικά) κεφάλαια. Περιλαμβάνει κατασκευή 175χλμ νέου αυτοκινητόδρομου. Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία Νέα Οδός που αποτελείται από τις εταιρείες CINTRA S.A, DRAGADOS, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάιο του 2005 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2007 με την υπογραφή της σύμβασης. Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 με σκοπό να ολοκληρωθούν οι εργασίες 66 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2013. Δυστυχώς όμως το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει τροποποιηθεί λόγω των καθυστερήσεων και του «παγώματος» των εργασιών, που οφείλεται κυρίως στην στάση πληρωμών των τραπεζών που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων για τη διασφάλιση της εκτέλεσης του έργου.

     Σενάρια όμως που κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη βιωσιμότητα και την επανεκκίνηση του έργου αναφέρονται σε τερματισμό του οδικού άξονα Ε65 στην Καλαμπάκα και όχι στην περιοχή Παναγιά σε κόμβο με την Εγνατία Οδό. Αυτό βέβαια δεν είναι οριστικό, αλλά έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ πρόσφατα χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο να το διαψεύδει ή να το επαληθεύει . Όσον αφορά το τμήμα Καλαμπάκα- Παναγιά στην Εγνατία Οδό, πρόκειται για το βόρειο τμήμα της Κεντρικής Οδού Ε65 μήκους περίπου 37χλμ που λόγω της χάραξης του μέσα από προστατευμένα οικοσυστήματα προκάλεσε την προσφυγή και το μπλοκάρισμα της κατασκευής του. Το τμήμα αυτό θα ένωνε μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής τη Λαμία και όλη την Νότια Ελλάδα με την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο χωρίς της ανάγκη χρήση του ΠΑΘΕ, γλυτώνοντας τους οδηγούς από επιπλέον χιλιόμετρα. Επίσης έδινε εναλλακτική διαδρομή για το πέρασμα σε χώρες όπως τα Σκόπια και η Αλβανία σε πολύ σύντομο χρόνο, ενώ η Κεντρική Οδός Ε65 θα γινόταν μια κεντρική οδική αρτηρία πρώτης κατηγορίας για όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα..

     Οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων δαπανών που διατίθενται για τα δημόσια έργα και δικαιολογημένα, αφού αποτελούν καίριο παράγοντα ανάπτυξης στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητα Συντελούν στην εξάλειψη της απομόνωσης περιοχών από τα μεγάλα αστικά κέντρα και δημιουργούν προϋποθέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Το συγκεκριμένο έργο θα βοηθούσε δραστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη και των νομών της δυτικής Θεσσαλίας που το έχουν τόση μεγάλη ανάγκη καθώς και την ταχεία σύνδεση των αγροτικών περιοχών με τα αστικά κέντρα. Θα λειτουργούσε ως μοχλό ανάπτυξης για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις βαλκανικές χώρες.

     Η επανέναρξη κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου αποτελεί πηγή πνοής για το θεσσαλικό κάμπο και ιδιαίτερα για το νομό μας που βρίσκεται σε απομόνωση τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου τα περισσότερα έργα ανάπτυξης της περιοχής είναι σε αδράνεια και για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς,  παραμένουν στάσιμα. Τους τελευταίους μήνες έχουν χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασία λόγω της αναβολής των εργασιών κατασκευής του Ε65  βυθίζοντας σε μεγαλύτερη ύφεση το νομό μας. Είναι αναγκαίο λοιπόν γα ένα τέτοιο έργο με τη βαρύνουσα σημασία που έχει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες απ’ όλους τους φορείς που εμπλέκονται ώστε να ξεκινήσει το γρηγορότερο και για να απορροφήσει τους ανέργους που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αναστολής εργασιών.        

Ξυλομένος Κωνσταντίνος

Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Τεχνικός σύμβουλος της Ανεξάρτητης Διαδημοτικής Κίνησης Καρδίτσας                                                            

Προηγούμενο άρθρο Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Οι φορείς του Νομού Καρδίτσας τιμούν την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου