«Διασφαλίστηκε η συγχρηματοδότηση των δράσεων κατ’ οίκον βοήθειας, Βοήθεια στο Σπίτι και Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας για το 2011, ενώ για το 2012 αυτή θα επιτευχθεί εφόσον διαμορφωθεί ένα νέο βιώσιμο σύστημα»


 Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. κ. Γ. Κουτρουμάνης σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 23723/30.9.2011 ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με το μέλλον του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και τη διασφάλιση  των θέσεων εργασίας των  εργαζομένων, κάθε κατηγορίας του προγράμματος αυτού απάντησε ότι Διασφαλίστηκε η συγχρηματοδότηση των δράσεων κατ’ οίκον βοήθειας, Βοήθεια στο Σπίτι και Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας για το 2011, ενώ για το 2012 αυτή θα επιτευχθεί εφόσον διαμορφωθεί ένα νέο βιώσιμο σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ο συγχρηματοδοτούμενος χαρακτήρας της πράξης, προϋπόθεση απαραίτητη για τη δυνατότητα διασφάλισης των εργαζομένων (ανανέωση των συμβάσεων) και προκύπτουν πολλαπλές ωφέλειες για την εξοικονόμηση πόρων, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, η απάντηση του κ. Γ.. Κουτρουμάνη έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της με αρ. πρωτ 23723/30.9.2011 Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ.Σ. Ταλιαδούρο, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ύστερα από διαπραγμάτευση σε επίπεδο Υπουργού Εργασίας και αρμόδιου Επιτρόπου καθώς και μετά από συνεχείς τεχνικές συναντήσεις με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτεύχθηκε μετά από δύο έτη διακοπής και ως εκ τούτου επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού, η εκ νέου συγχρηματοδότηση των δράσεων κατ’ οίκον βοήθειας (Βοήθεια στο Σπίτι, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βασισμένη στην τεκμηρίωση της ενίσχυσης της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων (άτομα που αποδεσμεύονται από τη φροντίδα των ατόμων που χρήζουν βοήθειας). Η συγχρηματοδότηση αυτή διασφαλίστηκε για το τρέχον έτος και υπό τον όρο της διαμόρφωσης ενός νέου βιώσιμου συστήματος για το 2012.

Η αποκλειστική ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί υποχρεωτικό όρο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση της συγχρηματοδότησης των Προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεδομένου ότι το εν λόγω διαρθρωτικό Ταμείο, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών Κανονισμών, χορηγεί τις ενισχύσεις του μόνο σε δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης και δεν χρηματοδοτεί προνοιακές δράσεις. Επισημαίνεται ότι λόγω των συγκεκριμένων περιορισμών δεν προβλέπονται ως «επιλέξιμες» για πληρωμή από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι περιπτώσεις παροχής των υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα (εξυπηρετούμενους) που δεν πληρούν την προαναφερθείσα βασική προϋπόθεση (π.χ. τα μοναχικά άτομα, ή τα άτομα που στον οικογενειακό τους περίγυρο δεν υπάρχουν πρόσωπα – ωφελούμενοι που να εξυπηρετούνται ως προς το κριτήριο της απασχόλησης.)

Με βάση τα παραπάνω, εκπονήθηκαν αποκλειστικά για το συγχηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά και η πρόσκληση ενδιαφέροντος στη βάση της οποίας πραγματοποιήθηκε η σχετική διαδικασία επιλογής δομών, εξυπηρετουμένων και ωφελουμένων.

Επιπλέον, για λόγους που σχετίζονται με τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες περί διαγωνισμών, δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί η αναδρομικότητα της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την 01.01.2011.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ο συγχρηματοδοτούμενος χαρακτήρας της πράξης, προϋπόθεση απαραίτητη για τη δυνατότητα διασφάλισης των εργαζομένων (ανανέωση των συμβάσεων) και προκύπτουν πολλαπλές ωφέλειες για την εξοικονόμηση πόρων, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπενθυμίζουμε, ότι η συγχρηματοδότηση, ως μεταβατικό στάδιο υλοποίησης, θέτει ως προϋπόθεση στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε. την εκπόνηση ενός βιώσιμου συστήματος για τα Προγράμματα αυτά από το 2012 και μετά. Ήδη, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη και τα προκρινόμενα σενάρια βιωσιμότητας βρίσκονται σε φάση εξειδίκευσης.

Παράλληλα, κατόπιν σχετικής συνεργασία του Υπουργείου μας με το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), έχει τεθεί ως προτεραιότητα η κάλυψη από εθνικούς πόρους μέρους του κόστους λειτουργίας των προγραμμάτων, που τυχόν δεν καλυφθεί από την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους. Με τον τρόπο αυτό, οι Μονάδες θα μπορούν αφενός να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους (καλύπτοντας και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους), αφετέρου θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα τα οποία είναι εκτός πλαισίου επιλεξιμότητας. Για τον σκοπό αυτό το ΥΠΟΙΑΝ έχει εκδώσει την με ΑΠ25634/ΕΥΣ 3472/8.06.2011 Εγκύκλιο όπου αποσαφηνίζονται οι σχετικές διαδικασίες για την εισφορά των εθνικών πόρων. Στη βάση της εγκυκλίου αυτής, την παρούσα χρονική στιγμή καταβάλλονται οι απαιτούμενοι πόροι στους φορείς υλοποίησης των Προγραμμάτων.»

Προηγούμενο άρθρο «Το γάρ πολύ της θλίψεως»… κ. Αλεξάκο
Επόμενο άρθρο «Στο διαδίκτυο το ‘πόθεν έσχες’ βουλευτών, αλλά και δημοσιογράφων, μεγαλοεκδοτών, κρατικών λειτουργών»