«Η απόφαση για Δημοψήφισμα αποθέωση της ανευθυνότητας»


 Ο Βουλευτής, τ. Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ.,  κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τόνισε ότι η απόφαση για δημοψήφισμα αποτελεί αποθέωση της ανευθυνότητας και ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία διαφορετική πολιτική.

Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, αποφασίζοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προχώρησε σε μια τυχοδιωκτική επιλογή με μεγάλο ρίσκο για την χώρα μας. Η απόφαση για δημοψήφισμα αποτελεί την αποθέωση της ανευθυνότητας. Θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη ενώ τινάζει στον αέρα την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, δημιουργώντας νέα δεδομένα πριν καν αυτή οριστικοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός χωρίς καμία προσυνεννόηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του και υποτιμώντας τις αντιδράσεις των αγορών, οδηγεί την χώρα μας πιο κοντά στην χρεωκοπία και στον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, με την κίνησή του αυτή, επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος μιας ενδεχόμενης χρεωκοπίας στο ελληνικό λαό, σε περίπτωση που η δανειακή σύμβαση απορριφθεί.

Αντί να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, που αποτελούν τον πιο ασφαλή και δημοκρατικό τρόπο για να οδηγηθούμε στην σταθερότητα, ο πρωθυπουργός επιλέγει το δημοψήφισμα που οδηγεί σε πολιτική αστάθεια. Επιλέγει να σύρει την χώρα σε μια μακρά περίοδο έντονης αντιπαράθεσης και αβεβαιότητας, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για μια δανειακή σύμβαση που ακόμη δεν έχει καθορισθεί το περιεχόμενό της. Μέχρι τότε, θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα σέρνεται και μια κοινωνία που θα βράζει. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ομαλότητα και σταθερότητα, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Εξάλλου, πως είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τους τραπεζίτες για την εθελοντική συμμετοχή τους στο «κούρεμα», όταν η ίδια η συμφωνία είναι σε εκκρεμότητα, αναμένοντας την έγκρισή της από τον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα;

Ο πρωθυπουργός θέτει ξεκάθαρα ένα εκβιαστικό δίλημμα στον ελληνικό λαό. Κινδυνεύει να απορρίψει ο λαός και τη λάθος πολιτική της Κυβέρνησης και τη δανειακή σύμβαση. Εμείς δεν απορρίπτουμε τη σύμβαση, απορρίπτουμε τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Με το «κούρεμα», το 2020 θα φτάσουμε στο χρέος του 2009. Στα τέλη του 2009, το χρέος ήταν 120% του ΑΕΠ. Τώρα μας λένε ότι θα προσπαθήσουνε με αυτή την πρωτοβουλία να το κατεβάσουν πάλι στο 120% του ΑΕΠ  έως το 2020. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δραματικής αποτυχίας της Κυβέρνησης.

Καθήκον μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για το πιο αυθεντικό δημοψήφισμα τις εκλογές. Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι και να αλλάξουμε την πολιτική που εφαρμόζεται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα και ότι ο τόπος χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Η χώρα έχει εισέλθει εμφανώς σε φάση ακυβερνησίας, ενώ η οργή των πολιτών παίρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.  Επί δύο χρόνια ακολουθείται μια απόλυτα αποτυχημένη πολιτική που βυθίζει την οικονομία πιο βαθιά στην κρίση, στη ύφεση και στην απόγνωση των «λουκέτων» και της ανεργίας. Οι πολίτες βιώνουν την πιο σκληρή και άδικη πολιτική, με οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών και αδιάκοπες φοροεπιδρομές.

Συγκεκριμένα, η ύφεση διαμορφώθηκε στο 7,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011, από 3% το 2009. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά. Διαμορφώθηκε στα 41,6 δις Ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 από 44,6 δις πριν από δύο χρόνια. Η ανεργία έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, διαμορφώθηκε στο 16% τον Ιούνιο από 11,6 πέρυσι. Οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 800.000. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από την 5η θέση το 2009. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι 22% μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Οι δημόσιες επενδύσεις συρρικνώνονται. Είναι μειωμένες κατά 30% το πρώτο οκτάμηνο του έτους έναντι στόχου για μείωση 10,6%. Δεν έχει γίνει καμία αποκρατικοποίηση. Το έσοδα από ΦΠΑ καταρρέουν.

Η κυβερνητική ανικανότητα δεν έχει προηγούμενο. Χωρίς συντονισμό και χωρίς σχέδιο πορευόμαστε στο άγνωστο. Οι πολίτες βιώνουν με οδυνηρό τρόπο την ανυπαρξία του κράτους, όχι μόνο στην οικονομία αλλά σε κάθε τομέα: στη δημόσια ασφάλεια με την έκρηξη της εγκληματικότητας, στο εκπαιδευτικό σύστημα όπου οι μαθητές δεν έχουν ακόμα βιβλία, στην υγεία με τις ελλείψεις υλικών. Το κύρος της χώρας καταρρακώνεται και η εθνική μας αξιοπρέπεια πληγώνεται. Επί δύο χρόνια, η Κυβέρνηση εκβιάζει την κοινωνία με δήθεν «μονόδρομους» για να δικαιολογήσει την αποτυχημένη πολιτική της.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρως απολύτως αποτύχει. Και για τον λόγο αυτό την καταψηφίζουμε.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές η μόνη απόφαση που μπορεί να δώσει λύση, είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές, ώστε να οδηγηθούμε σε δημοκρατική σταθερότητα και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της ανάπτυξης για την χώρα μας.»

Προηγούμενο άρθρο Σε ισχύ το νέο ωράριο των φαρμακείων
Επόμενο άρθρο «Το γάρ πολύ της θλίψεως»… κ. Αλεξάκο